Biram Zdravlje logo

Kašalj

Osnovna podela kašlja je na suvi i produktivni kašalj. Kod produktivnog kašlja u disajnim putevima postoji sekret koji otežava disanje, može uzrokovati nadražaj želuca, ali i dovesti do daljnje komplikacije bolesti i upalnog procesa. Kod suvog kašlja nema sekreta u disajnim putevima, a kašalj je nadražujući, često vrlo snažan, onemogućuje miran san i smanjuje kvalitet života pacijenta.

Prehlada se može javiti u bilo kom uzrastu, sa obilnom sekrecijom iz nosa, često praćena blago povišenom temperaturom, koja traje najviše 3 dana. Kašalj je prvo „suv“, zatim produktivan i može da traje do tri nedelje. 

Prehlada uzrokovana virusima može dovesti do laringitisa koji se odlikuje promuklošću i kašljem koji podseća na lavež psa i naješće se javlja kod mališana koji su već prohodali. 

KAKO DA RAZLIKUJETE BRONHITIS, LARINGITIS I UPALU PLUĆA

Kašalj je normalan odbrambeni mehanizam organizma. Akutni kašalj traje do 3 nedelje. Najčešći uzroci akutnog kašlja su respiratorne virusne infekcije koje se najčešće javljaju od oktobra do maja. 

Akutni kašalj može da bude suv ili produktivan, može da bude dnevnog ili noćnog karaktera.

Ukoliko kašalj traje duže od 3 nedelje, obavezno se javite svom lekaru ili pedijatru.

To je sasvim prirodno. Najčešće problem sa kašljem imaju deca do 5. godine, jer tek od otprilike 5. godine deca umeju da iskašljavaju sama. 

U međuvremenu im možete olakšati korišćenjem Prospan sirupa koji pomaže iskašljavanje i smiruje kašalj. 

SAZNAJTE VIŠE O PROSPAN SIRUPU

Antibiotike kao ni inhalacione kortikosteroide ne bi trebalo koristiti u lečenju akutnog kašlja, jer je u pitanju virusna infekcija.

Astma se ne smatra kašljem, već su to ponavljane epizode otežanog disanja, koje mogu biti praćene kašljem.