Biram Zdravlje logo

Nos

Slobodno možete kombinovati Nisita sprej i mast za nos i to upravo redosledom kako ste naveli.

Nisita sprej je po sastavu rastvor dve soli i može se koristiti redovno za higijenu nosa duži vremenski period. Nakon otvaranja može se koristiti 6 nedelja. 
Ukoliko Vaš dečak ima problema s krvarenjem iz nosa (posledica suvog vazduha?) preporučujemo da isprobate Nisita mast za nos koja se pokazala kao efikasno sredstvo za ovu indikaciju.

Mi Vam savetujemo da isprobate Nisita mast za nos koja tankim filmom koji stvara na sluznici nosa, delimično blokira prodiranje alergena dublje u disajne puteve, predstavljajući dodatnu mehaničku barijeru.

Nisita sprej i mast za nos prvenstveno su namenjene za higijenu nosa (sprej) i vlaženje sluznice nosa (sprej i mast). 
One se mogu koristiti samostalno u ovu svrhu, ali se često kombinuju uz ostalu terapiju u obliku nazanih sprejeva i kapi za nos. Nisita može ublažiti simptome koje spominjete, ali nije terapija koja će rešiti Vaš problem.

Upozorenje se odnosi na to da ako postoji neki akutni problem koji Nisita mast ne može rešiti, u tom slučaju se treba obratiti farmaceutu ili lekaru.
Suva sluznica od grejanja je tokom zime konstantan problem tako da mast možete koristiti kod deteta dokle god ovaj problem postoji. 
Po sastavu je ona vrlo neutralna: dve soli, natrijum-hlorid i natrijum-hidrogen karbonat u neutralnoj masnoj podlozi.

Fiziološki rastvor je 0,9% rastvor soli natrijum-hlorida, dok su izotonični rastvori svi oni koji po osomolarnosti prisutnih soli odnosno preciznije njihovih jona odgovaraju osmolarnosti ćelijskog rastvora. Za objasniti osomolarnost potrebno je prisetiti se školske lekcije o procesu osmoze, tj. prolasku kroz polupropusnu membranu do potpunog izjednačavanja koncentracija s obe strane te membrane.
Nisita, osim soli natrijum-hlorida sadrži još jednu so, natrijum-hidrogenkarbonat, koje omogućuju takvu pH sredinu u kojoj je prirodni mehanizam čišćenja (mukocilijarni klirens) optimalan.

Nisita sprej namenjen je prvenstveno održavanju higijene nosa, ali i za ovlaživanje suve sluznice nosa. Higijena nosa naročito je važna kod male dece budući da su disajni putevi sićušni, a sami ne znaju izduvati nakupljeni sekret. Mast je zbog tankog filma koji ostavlja na površini sluznice pogodna za regeneraciju isušene i oštećene sluznice. Takođe se preporučuje kod učestalog krvarenja iz nosa, kao i za omekšavanje krasta u nosu.

Mast smeju koristi deca od godine dana starosti.

Nisita sprej i mast se smije i preporučuje se korisiti kao dodatna terapija u liječenju alergija. Nisita sprej pomoći se isprati alergene sa sluznice nosa(čisti sluznicu nosa) te sse upotreba spreja preporučuje nakon svakog boravka na otvorenom prostoru. Primjena Nisita masti preporučuje se prije boravka na otvorenom jer će Nisita u obliku masti napraviti tanak film na sluznici nosa kojim će se sluznica nosa zaštiti od djelovanja alergena. Također, neki lijekovi za alergije (iako neophodni) mogu izazvati nuspojave npr. suhoća sluznice nosa gdje je od velike pomoći Nisita mast jer rješava problem suhoće sluznice nosa. Oba oblika mogu se koristiti po potrebi, kroz duži vremenski period. Nisita je prirodnog sastava i bez dodatka konzervansa.