Biram Zdravlje logo

Nos

Mi Vam savetujemo da isprobate Nisita mast za nos koja tankim filmom oblaže sluznicu nosa i na taj način sprečava prodiranje alergena dublje u disajne puteve, predstavljajući dodatnu mehaničku barijeru. 

Takođe po povratku kući, obavezno se istuširajte, garderobu stavite na pranje jer se alergeni zadržavaju na kosi i odeći.

Isperite nos Nisita sprejom, kako biste očistili alergene koji su se zadržali u nosu.

 

 

Fiziološki rastvor je 0,9% rastvor soli natrijum-hlorida, dok su izotonični rastvori svi oni koji po osomolarnosti prisutnih soli odnosno preciznije njihovih jona odgovaraju osmolarnosti ćelijskog rastvora. Za objasniti osomolarnost potrebno je prisetiti se školske lekcije o procesu osmoze, tj. prolasku kroz polupropusnu membranu do potpunog izjednačavanja koncentracija s obe strane te membrane.
Nisita, osim soli natrijum-hlorida sadrži još jednu so, natrijum-hidrogenkarbonat, koje omogućuju takvu pH sredinu u kojoj je prirodni mehanizam čišćenja (mukocilijarni klirens) optimalan.

Kada se bebama čisti nos špricem, ispravno bi bilo da se beba stavi na bok, baš kako je opisano, da bi fiziološki rastvor prošao iz jedne nozdrve u drugu i isprao sav sekret. Pedijatri ne preporučuju prošpricavanje nosića jer je ono veoma neprijatno za bebe, već proizvode koji su namenjeni toaleti nosa kod beba.

Preporučujemo Nisita sprej koji ima blag raspršivač koji ne vrši pritisak na sluznicu, i iz bebinog nosića će eliminisati sekret bez obzira da li je beba u ležećem ili u uspravnom položaju.