Biram Zdravlje logo

Prospan® sirup za kašalj

Trudnice i dojilje se o uzimanju Prospana moraju posavetovati sa svojim lekarom.

Prospan se sme uzimati zajedno s drugim lekovima, uključujući i antibiotike.

Naučna ispitivanja i dosadašnje iskustvo su pokazali da deca od najranijeg uzrasta mogu piti sirup, ali se za primenu kod dece mlađe od 6 meseci preporučuje savetovanje sa lekarom. Sirup ne sadrži alkohol, niti veštačke boje.

Sirup se dozira prema uzrastu uz priloženu dozirnu čašicu, a šumeće tablete takođe prema uzrastu: 
odrasli rastvaranjem cele tablete, a deca rastvaranjem polovine. Tablete se lako lome na pola.

I sirup i šumeće tablete mogu korisiti i deca i odrasli. Za odrasle preporučujemo Prospan likvid sirup za odrasle sa ukusom mentola, dok za decu preporučujemo Prospan sirup prijatnog ukusa narandže.

Šumeće tablete su zbog svog praktičnog pakovanja naročito pogodne za odrasle koji su zaposleni ili često putuju, jer se vrlo jednostavno mogu poneti sa sobom i pripremiti rastvaranjem u 2 dl vode, čaja ili soka. Prilikom rastvaranja ne ostavljaju talog.

Takođe su pogodne i za decu stariju od 4 godine koja generalno ne vole da uzimaju lekove.

Velika prednost Prospan-a je primena kod obe vrste kašlja: kod suvog kašlja za njegovo smirivanje, a kod kašlja koji prati sekret za njegovo razređivanje i lakše iskašljavanje. Upravo je zbog toga i dobar izbor kada je teško odrediti vrstu kašlja.

Prospan se može koristiti i kod astmatičara uz svu ostalu terapiju koju propiše lekar.

Kašalj obično prestane za 7- 10 dana. Ako ne prođe u tom vremenu, obratite se svom lekaru radi eventualnih daljih ispitivanja.

Prospan sirup i Prospan liquid sirup za odrasle su identičnog sastava i dejstva. Jedina razlika je u ukusu: Prospan sirup ima aromu narandže koja je deci prijatnija, dok je Prospan liquid registrovan za upotrebu od 6. godine života, zbog mentola koji sadrži u sebi (to je jedina razlika u odnosu na sirup). Ukus mentola je prijatniji odraslima, koji nisu ljubitelji slatkih ukusa sirupa.

U svakom slučaju, predlažemo da se konsultujete sa svojim pedijatrom.

Da, Prospan je lek koji ne pokazuje interakcije sa antihistaminicima.

Prospan je sekretolitik i često ga lekari savetuju i kod sekretornog otitisa, jer imaju dobra iskustva. 

Ne, Prospan sirup i Prospan liquid sirup za kašalj ne sadrže šećer.