Biram Zdravlje logo

Uho

Unutrašnjost uha ne bi trebalo nikada čistiti štapićima, jer možemo iziritirati, povrediti i izgrebati ušni kanal, kao i oštetiti bubnu opnu. 

Štapićima ćemo nakupljeni cerumen u uhu gurnuti još dublje. Nakupljeni cerumen (ušni vosak) može uzrokovati neugodne simptome kao što su začepljenje uha, bol u uhu, oslabljeni sluh ili vrtoglavice.

Redovno održavajte higijenu uha i pravilno ga čistite.

SAZNAJTE VIŠE O VAXOL SPREJU ZA UHO

Svrab u uhu, pritisak i osećaj začepljenosti uha, vrtoglavica, zujanje u ušima i infekcije su najčešći simptomi alergija. Alergije stvaraju zagušenje u sinusima koji onda oteknu, nakupljaju tečnost i stvaraju pritisak. 

Taj pritisak može da izazove povećanu sekreciju iz uha, koja uzrokuje oticanje uha i osećaj začepljenja (samim tim i slabiji sluh) kao i veoma bolnu upalu uha.

Upale uha ukoliko se pravilno ne tretiraju mogu dovesti do oštećenja sluha.

Poželjno je koristiti sprej za uši na bazi medicinskog maslinovog ulja jer ono omekšava ušni vosak i olakšava njegovo uklanjanje-

Upala uha uzrokovana zadržavanjem vode u uhu, uglavnom kada se voda nagomilava iza ušnog voska koji začepi uho i voda ne može da iscuri. Uši se začepe, a bakterije u vlažnoj i mračnoj sredini se brzo razmnožavaju, što sve rezultira bolnom upalom uha.

Pre kontakta sa vodom nanesite sprej za uho koji će napraviti barijeru i sprečiti da se voda zadržava iza ušnog voska.

Prstom možemo dodatno inficirati uho i pojačati bol. Prstom (ili štapićima za uši) cerumen (ušni vosak) se dublje potiskuje u uho, a iza njega se zadržava voda. 

Pre ulaska u vodu nanesite sprej za uho koji će sprečiti zadržavanje vode uhu.