Biram Zdravlje logo

Prospan šumeće tablete

Ukoliko osip povezujete sa Prospan sirupom, moguće je da Vaša devojčica ima alergiju na neki od pomoćnih sastojaka sirupa, a manje verovatno na bršljan budući da se osip ne bi povukao tako brzo. Učestalost alergijskih reakcija na Prospan je u kategoriji vrlo retkih reakcija, manje od 1 na 10.000 lečenih bolesnika, uključujući i izolovane slučajeve.

Bršljan je poznat u narodnoj medicini kao otrovna biljka, međutim, pojedine supstance izdvojene iz lista bršljana posebnim metodama su lekovite i smeju se koristiti samo u obliku gotovih farmaceutskih preparata kao što je npr. Prospan.

Osnovna podela kašlja je na suvi i produktivni kašalj. Kod produktivnog kašlja u disajnim putevima postoji sekret koji otežava disanje, može uzrokovati nadražaj želuca, ali i dovesti do daljnje komplikacije bolesti i upalnog procesa. Kod suvog kašlja nema sekreta u disajnim putevima, a kašalj je nadražujući, često vrlo snažan, onemogućuje miran san i smanjuje kvalitet života bolesnika.

Velika prednost Prospan-a je primena kod obe spomenute vrste kašlja: kod suvog kašlja za njegovo smirivanje, a kod kašlja koji prati sekret za njegovo razređivanje i lakše iskašljavanje. Upravo stoga je i dobar izbor kada je teško odrediti vrstu kašlja, što je čest slučaj kod dece.

I sirup i šumeće tablete mogu korisiti i deca i odrasli. Šumeće tablete su naročito zbog svog praktičnog pakovanja pogodne za odrasle koji su zaposleni ili često putuju, jer se vrlo jednostavno mogu poneti sa sobom i pripremiti rastvaranjem u 2 dl vode, čaja ili soka. Prilikom rastvaranja ne ostavljaju talog. Takođe su pogodne i za decu stariju od 4 godine koja generalno ne vole piti lekove. Zbog prijatnog ukusa, sirup naročito vole da piju deca, ali i starije osobe.

Sirup se dozira prema uzrastu uz priloženu dozirnu čašicu, a šumeće tablete takođe prema uzrastu: 
odrasli rastvaranjem cele tablete, a deca rastvaranjem polovine. Tablete se lako lome na pola.

Sirup i šumeće tablete mogu se koristiti 3 meseca nakon prvog otvaranja.

Trudnice i dojilje se o uzimanju Prospana moraju posavetovati sa svojim lekarom.

Prospan se sme uzimati zajedno s drugim lekovima, uključujući i antibiotike.

Prospan sirup i šumeće tablete ne sadrže šećer tako da ih mogu uzimati i dijabetičari.