Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Simptomi prehlade – razlikujte laringitis, bronhitis i upalu pluća kod dece

shadow illustration

Roditelji često misle da se baš njihovo dete više razboljeva u odnosu na drugu decu. Ne brinite: sasvim je normalno.

Autor: Pedijatar dr Snežana Tomić 

U hladnijim danima mala deca manje vremena provode u prirodi, a više borave u zatvorenim prostorijama. Prostorije se ne provetravaju dovoljno pa je to najčešće glavni razlog zaštose kapljične infekcije lakše prenose putem kašlja i kijanja.  

Zimi preovladavaju respiratorne infekcije: prehlada, zapaljenje grla, zapaljenje uva i sinusa, konjuktivitis, laringitis, bronhitis, upala pluća.  

Naročito kod male dece, često dolazi do preklapanja bolesti, jer jedan isti uzročnik može da dovede do više oboljenja. 

Zato i postoji čitav spektar simptoma respiratornih infekcija od povišene temperature i curenja nosa, preko kijanja, kašlja, malaksalosti, promuklosti i bola u grlu. 

Infekcija jednom vrstom virusa traje 10 do 14 dana, nadovezuje se na infekciju drugom vrstom virusa koja ima slične simptome, pa iz tog razloga roditeljima deluje da je dete celu jesen i zimu prehlađeno. 

 

Koji su simptomi prehlade? 

Prehlada se može javiti u bilo kom uzrastu, sa obilnom sekrecijom iz nosa, često praćena blago povišenom temperaturom, koja traje najviše 3 dana. Kašalj je prvo „suv“, zatim produktivan i može da potraje do tri nedelje. 

U uzrastu do 2 godine, respiratorni sincicijalni virus (RSV) može da dovede do zapaljenja najsitnijih disajnih puteva i ta bolest se naziva bronhiolitis. U sklopu bolesti se javlja intenzivan kašalj i „zviždanje“ u grudima. 

Prehlada uzrokovana virusima može dovesti do laringitisa koji se odlikuje promuklošću i kašljem koji podseća na lavež psa i naješće se javlja kod mališana koji su već prohodali.  Zapaljenja uva su veoma česta i neprijatna za decu jer mogu da prouzrokuju intenzivan bol. 

Najteža respiratorna infekcija i komplikacija prethodno opisanih bolesti je pneumonija, zapaljenje pluća koje dovodi do nakupljanja tečnosti i u 80%slučajeva je virusne prirode.

U početku ima slične simptome kao obična prehlada, ali se onda javlja intenzivan kašalj, obično sa iskašljavanjem, otežano, bolno ili ubrzano disanje, a u dužem periodu je povišena i temperatura.

 

Spreči razvoj respiratornih infekcija

Prevencija pojave respiratornih infekcija je jako važna. Najefikasnije mere prevencije su ujedno i najjednostavnije:  

  • često pranje ruku 
  • pravilna ishrana 
  • dovoljno sna 
  • izbegavanje kontakta sa bolesnom decom 
  • redovna vakcinacija 

Pored sprovođenja svih ovih mera mališanima koji su često bolesni, neophodno je uključiti preparat koji će im pomoći da smanje broj infekcija dok ne izgrade svoj imuni sistem.  

Kao pedijatar sa ogromnim iskustvom moj izbor je Sambucus kids sa ekstraktom ploda crne zove.  

 

Crna zova – borac iz prirode protiv virusa 

Crna zova se u narodnoj medicini godinama koristila kao kućni lek kod prehlade i gripa i za jačanje imunog sistema.  

Crna zova je žbun koji narasta do 9 metara na sunčanim lokacijama Evrope, Afrike, Amerike i delova Azije. Cvetovi su beli i razgranati sa 5 stabiljki. Bobice zove su u početku zelene, zatim crvene, a kada su potpuno zrele dobijaju crnu boju.  

Bobice i cvetovi se koriste kao lek. Reputacija crne zove kao isceliteljske biljke potiče još od „oca medicine“, Hipokrata, koji je 400. godine p.n.e. nazvao zovu svojom lekovitom biljkom.

U srednjem veku zovu su zvali sveto drvo, za koje se verovalo da ima sposobnost da sačuva zdravlje i produži život.  

Zbog svega navedenog bobice crne zove su pre pojave antibiotika imale ključnu ulogu u lečenju. 

Brojne studije su potvrdile značaj crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka: 

  • flavonoide 
  • polifenole 
  • minerale  
  • vitamine A, B1, B2, B3 i C 
  • kalcijum 
  • esencijalne masne kiseline koji se udruženo i uspešno bore protiv virusnih infekcija. 

 

Na koji način crna zova deluje protiv virusa? 

Ekstrakt ploda crne zove deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori na štetne čestice.

Svojim antivirusnim dejstvom, ekstrakt ploda crne zove blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije. 

Sambucus kids zahvaljujući visoko koncentrovanom ekstraktu ploda crne zove podstiče imuni odgovor i doprinosi normalnoj funkciji gornjeg respiratornog trakta.

Za decu od navršene 1. godine dostupan je Sambucus kids sirup, a nakon 3. godine deca mogu uživati u Sambucus kids gumenim bombonama koje će rado koristiti svakog dana.  

 

SAZNAJ VIŠE O PROIZVODIMA