Biram Zdravlje logo

Imunitet kod dece - kako ga ojačati - preporuka pedijatra

shadow illustration

Često pitanje roditelja jeste kada je potrebno krenuti sa jačanjem imuniteta deteta? Da li onog trenutka kada krene u kolektiv ili ipak pre?

Pedijatar dr Slobodan Maričić navodi da je sa jačanjem imuniteta potrebno krenuti znatno pre nego dete krene u vrtić.  

Ono što je mnogima nepoznanica jeste da imunitet deteta nastaje čak u stomaku majke.

Dakle, sama trudnoća i način porođaja (prirodno ili carskim rezom), da li dete sisa ili koristi mlečnu formulu, utiču na imunitet.   

Sve više porođaja se danas završava carskim rezom, a sve manje žena doji. Uzimajući u obzir oba faktora, shvatamo da imunitet postaje slabiji, a samim tim i sa jačanjem imuniteta je neophodno krenuti već od prvog dana života.    

Većina dece se sa kolektivom i vrtićkim bolestima susreće već od prve godine života, a neki i ranije, sa sedam, osam meseci.  

Jačanje imuniteta i uključivanje vitamina za imunitet dece potrebno je krenuti ranije, pre polaska u kolektiv kako bi se ojačao imunitet pre nego dete dođe u kontakt sa virusima i bakterijama.   

  

Crna zova - ključni vitamin za jači imunitet  

Crna zova, sastojak koji je dokazan u jačanju imuniteta, pravi borac protiv virusa, a pre nego što su se pojavili današnji antibiotici, imala je ključnu ulogu i u lečenju bakterijskih infekcija. 

Crna zova se vezuje za receptore na našim ćelijama, blokira ulazak virusa i bakterija u ćeliju i samim tim skraćuje trajanje virusne infekcije.    

 Pedijatar dr Maričić, savetuje upotrebu crne zove i to kroz Sambucus kids, proizvod za jačanje imuniteta kod dece. 

Osim što će pojačati imunološki odgovor, sprečiće i komplikacije virusnih i bakterijskih infekcija zahvaljujući polifenolima i antocijanima koji se nalaze u ekstraktu crne zove.   

Sambucus kids je neophodno uključiti u detetovu svakodnevnu suplementaciju tokom cele godine, a posebno intenzivirati u proleće i jesen kada su respiratorne infekcije češće. 
 

 

  

Šta kada se dete razboli?  

Za onu decu koja nisu na vreme započela sa jačanjem imuniteta suplementima, pri samom nastanku infekcije treba odmah započeti suplementaciju, jer i na taj način roditelj će doprineti da se skrati period bolesti i ubrza oporavak.   

Sambucus kids sirup (od 12. meseci) i gumene bombone (od 3. godine) sa prijatnim ukusom maline i bez veštačkih boja i konzervansa, doprineće normalnoj funkciji imunološkog sistema.  


Sambucus Kids sprečava umor, iscrpljenost i štiti dete od infekcije virusima. 

 

SAZNAJ VIŠE O SAMBUCUS KIDS SIRUPU

SAZNAJ VIŠE O SAMBUCUS KIDS GUMENIM BOMBONAMA

  

Kada će moje dete steći imunitet?

Naš sagovornik navodi da imunitet mališana sa navršenom četvrtom i petom godinom života postaje znatno jači. Stoga je jako važno u najranijem uzrastu započeti sa jačanjem imuniteta suplementima.   

 

 

 

KUPI ONLINE