Biram Zdravlje logo

Nisita mast za nos

Potražite u apotekama

Nisita® mast služi za vlaženje suve sluznice nosa. Osigurava duži kontakt sa sluznicom i pruža zaštitu u dužem vremenskom periodu.

Kome je namenjena Nisita® mast?

Nisita® mast mogu koristiti odojčad, deca i odrasli, trudnice i dojilje.

Kada tražiti Nisita® mast u apoteci?

Nisita® mast je dobro koristiti kada želite olakšati smetnje koje izaziva začepljen nos, npr. kod kijavice. Boravak u prostorijama sa suvim vazduhom (grejanje ili klimatizovani prostori) izazivaju suvoću sluznice nosa, a tada vam Nisita® mast nežno vlaži nos i olakšava disanje. Pomaže i kada je potrebno otopiti kruste (osušene ostatke prašine u nosu).

Nisita® mast je bez dodataka konzervansa.

Primena i doziranje Nisita® masti

Kod suvog, iritiranog nosa, više puta dnevno naneti Nisita® mast.

1 cm masti istisnuti tako da vrh tube bude što dublje u nozdrvi. Pritiskom na tubu istisnite mast i laganim masiranjem nozdrva ravnomerno je raspodelite po sluznici nosa.

Nisita® mast se može nanositi na unutrašnju površinu nosa i pomoću štapića sa vatom. Postupak se može ponoviti nekoliko puta dnevno, a naročito je preporučljiva primena pre spavanja.

Iz higijenskih razloga i smanjenja mogućnosti infekcije preporučuje se da tubu koristi samo jedna osoba. Nakon upotrebe vrh tube treba obrisati.

Uputstvo za upotrebu proizvoda

Uputstvo za upotrebu

Nisita®
mast za nos

Dragi pacijenti!

Molimo Vas da pažljivo pročitate uputstvo za upotrebu, zato što sadrži važne informacije o tome na šta treba obratiti pažnju pri upotrebi ovog medicinskog sredstva. Ako Vam je potrebna još neka dodatna informacija ili savet, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Šta sadrži Nisita® mast za nos?

100 g masti sadrži: 2,8 g natrijum-hlorida i 7,2 g natrijum- hidrogenkarbonata.
Ostali sastojci: beli vazelin, lanolinski alkoholi, tečni parafin, cetostearil alkohol, trigliceridi srednjeg lanca i etarsko ulje limuna.

Kada se Nisita® mast za nos primenjuje?

Nisita® mast za nos se primenjuje

 • kao pomoćna terapija kod zapušenog nosa, (npr. kod obične prehlade)
 • za čišćenje i vlaženje sluznice nosa, npr. u slučaju suvog vazduha u prostoriji
 • za lakše odstranjivanje osušenih naslaga (krasti) u nosu

Nisita® mast za nos mogu koristiti odrasli, deca i odojčad.

Kada se Nisita® mast za nos ne sme primenjivati?

Nisita® mast za nos se ne sme primenjivati u slučajevima preosetljivosti na neki od sastojaka medicinskog sredstva.

Koje su mere opreza prilikom upotrebe Nisita® masti za nos?

Ne postoje posebne mere opreza za korišćenje Nisita® masti za nos, ukoliko se koristi kako je propisano ovim uputstvom. Međutim, nakon operacije ili povrede nosa, Nisita® mast za nos treba koristiti tek nakon konsultacija sa lekarom.

Da li se Nisita® mast za nos sme koristiti u toku trudnoće i dojenja?

Nema dostupnih podataka koji bi sugerisali da primena Nisita® masti za nos tokom trudnoće ili laktacije može da ima štetnih posledica.

Kako se upotrebljava Nisita® mast za nos?

Nekoliko puta dnevno, kao i pre polaska na spavanje, staviti oko 1 cm masti u svaku nozdrvu. Vrh tube treba uvući u nozdrvu koliko je moguće, istisnuti malu količinu masti, a zatim blagim trljanjem spoljašnje površine nosa potpomognuti raspoređivanje masti po nosnoj šupljini. Nisita® mast za nos se može istisnuti na štapić od vate, koji se zatim oprezno uvuče u nosnu šupljinu. Iz higijenskih razloga i da bi se izbegla infekcija, samo jedna osoba treba  da  koristi  tubu.  Nakon  upotrebe,  dodatak  na  tubi  treba oprati vodom.

Koliko dugo se može koristiti Nisita® mast za nos?

Nisita® mast za nos se može, po potrebi, koristiti i duže vreme. Ako i posle 14 dana primene masti ne dođe do poboljšanja, treba se obratiti lekaru ili farmaceutu.

Koja neželjena dejstva može imati Nisita® mast za nos?

Prilikom upotrebe Nisita® masti za nos, u retkim slučajevima se može javiti blaga iritacija nosne sluznice, sa osećajem peckanja na mestu primene. Veoma retko, lanolinski alkoholi i etarsko ulje limuna, koji su sastojci masti za nos, mogu dovesti do pojave reakcija preosetljivosti.

Na šta se još mora obratiti pažnja?

Nisita® mast za nos se može koristiti samo do datuma koji je utisnut na pakovanju. Čuvati van domašaja dece! Posebna napomena: Nisita® mast za nos čuvati u originalnom pakovanju (kartonska kutija) kako  bi  se  izbegla  eventualna  oštećenja  tube  tokom  svakodnevne primene. Nisita®  mast  za  nos  sadrži  mešavinu  čvrstih  i  tečnih  masti,  koje  se pri nepropisnom čuvanju (na temperaturi ispod 15˚C ili iznad 25˚C) mogu delimično promeniti. Pri većim temperaturama može doći do delimičnog razdvajanja, tako da pri korišćenju preparata iz tube prvo izađe malo ulja. Pri čuvanju na nižim temperaturama može doći do stezanja masti što otežava njeno istiskivanje iz tube. Da bi se izbeglo oštećenja tube npr. usled stalnog savijanja tube, da bi ste istisnuli mast, tubu uvek pritiskajte od kraja ka vrhu. Takođe, moguće je da se pri punjenju u tubi zadrži malo vazduha. Ova pojava ne utiče na terapijsku efikasnost medicinskog sredstva niti na količinu masti u tubi.

Pakovanje

Pakovanje sa 10 ili 20 g masti.
Datum poslednje revizije uputstva: Februar 2009

Proizvođač:
Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG, Herzbergstr. 3,
61138 Niederdorfelden, Nemačka.

Nosilac upisa u Registar medicinskih sredstava i distributer u Republici Srbiji:
Salveo d.o.o. Beograd, Tošin bunar 272,
11070 Novi Beograd
tel: 011/715-9890, 011/715-9891 office-srb@salveo-pharma.com

Nosilac upisa u Registar medicinskih sredstava u Crnoj Gori: Salveo CG d.o.o. Podgorica, Milutina Kažića 19, 81000 Podgorica, Crna Gora

Informacije o Nisita® masti za nos

Sluznica disajnih puteva

Disajni putevi su obloženi sluznicom koja omogućava normalno funkcionisanje disajnih organa. U sluznici gornjih disajnih organa smeštene  su  žlezdane  ćelije  i  treplje  (cilije).  Žlezdane  ćelije  luče tečnost  (sekret)  koja  osigurava  da  se  udahnut  vazduh  (oko  10  000 litara dnevno) očisti od patogena, prašine, prljavštine, a i da se ovlaži. Cilije svojim stalnim pokretima pokreću zadržane čestice sa disajnih puteva na spolja ili pak preko grla u želudac. Nedovoljno vlaženje sluznice remeti ovaj proces, olakšava se prodiranje mikroorganizama i prljavštine, remeti se osećaj ukusa i mirisa, a osim toga može doći i do nadražaja sluznice.

Naš nos – funkcija i zadatak

Naš nos je organ sa više zadataka. Osim što služi kao linija odbrane od stranih tela i štetnih mikroorganizama on služi i kao termoregulator za vazduh koji udišemo grejući hladan zimski vazduh ili hladeći pregrejan vazduh leti. Tako u pluća dospeva ovlažen vazduh telesne temperature iz koga su odstranjeni prašina i mikroorganizmi. Iz ovih razloga bi disanje uvek trebalo da se odvija preko nosa, a ne putem usta. U slučaju kada je sluznica isušena, nos nije u stanju da izvrši svoje zadatke. Suva sluznica nosa je čest problem koji pogađa sve starosne grupe i to tokom cele godine. Osušene naslage u nosu (kraste), koje se formiraju u tom slučaju, nisu samo neprijatne već mogu biti bolne. Suva sluznica ometa normalno disanje, osećaj ukusa i mirisa, a i olakšava prodor stranih tela i patogenih mikroorganizama u organe disanja i time povećava verovatnoću obolevanja što nesumnjivo umanjuje kvalitet života.

Uzroci koji dovode do isušenja sluznice disajnih puteva:

 • Sporedni efekti nekih lekova
 • Pojedina oboljenja kao što su dijabetes i reumatski poremećaji
 • Klimatizacija ili grejanje prostorija
 • Prašina i druge nadražujuće materije
 • Godine starosti

Preporuke i mogućnosti lečenja

Ljudi već stotinama godina koriste lekovitu moć soli (natrijum-hlorid). Poznato je da je boravak na moru ili u banjama sa slanom vodom blagotvoran za ljude sa oboljenjima disajnih organa. Soli koje ulaze u sastav masti, zahvaljujući svom higroskopnom dejstvu, obezbeđuju vlažnu klimu u nosnoj šupljini.

Nisita® mast za nos je mnogostruko primenljiva

Za prevenciju

 • Štiti nosnu sluznicu od isušivanja kada je vazduh presušen
 • Sprečava kontakt sluznice nosa sa nadražujućim materijama iz vazduha

Za terapiju

 • Vlaži sluznicu nosa
 • Olakšava odstranjivanje osušenih naslaga (krasti) u nosu
 • Kao pomoćna terapija kod prehlada
 • Poboljšava disanje kroz nos i time umanjuje hrkanje

Za negu nakon bolesti

 • Potpomaže regeneraciju sluznice nosa nakon prehlada, krvarenja iz nosa i operacija

Pored Nisita® masti za nos preporučujemo i Nisita® sprej za nos.

Pitanja i odgovori

Mogu li trudnice i dojilje koristiti Nisita sprej i mast?

Da, u pitanju je prirodan proizvod bez dodataka konzervansa, potpuno bezbedan i za trudnice i dojilje, kao i za bebe i odojčad.

Od kojeg uzrasta se mast može primeniti kod dece?

Kako pravilno primeniti mast za nos?

expand_circle_right Pogledajte sva pitanja

Pitajte nas

Ukoliko imate pitanje, slobodno nas kontaktirajte. Sa zadovoljstvom ćemo odgovoriti na Vaš upit.

expand_circle_right Postavite pitanje

Uputstvo za upotrebu proizvoda

Uputstvo za upotrebu

Nisita®
mast za nos

Dragi pacijenti!

Molimo Vas da pažljivo pročitate uputstvo za upotrebu, zato što sadrži važne informacije o tome na šta treba obratiti pažnju pri upotrebi ovog medicinskog sredstva. Ako Vam je potrebna još neka dodatna informacija ili savet, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Šta sadrži Nisita® mast za nos?

100 g masti sadrži: 2,8 g natrijum-hlorida i 7,2 g natrijum- hidrogenkarbonata.
Ostali sastojci: beli vazelin, lanolinski alkoholi, tečni parafin, cetostearil alkohol, trigliceridi srednjeg lanca i etarsko ulje limuna.

Kada se Nisita® mast za nos primenjuje?

Nisita® mast za nos se primenjuje

 • kao pomoćna terapija kod zapušenog nosa, (npr. kod obične prehlade)
 • za čišćenje i vlaženje sluznice nosa, npr. u slučaju suvog vazduha u prostoriji
 • za lakše odstranjivanje osušenih naslaga (krasti) u nosu

Nisita® mast za nos mogu koristiti odrasli, deca i odojčad.

Kada se Nisita® mast za nos ne sme primenjivati?

Nisita® mast za nos se ne sme primenjivati u slučajevima preosetljivosti na neki od sastojaka medicinskog sredstva.

Koje su mere opreza prilikom upotrebe Nisita® masti za nos?

Ne postoje posebne mere opreza za korišćenje Nisita® masti za nos, ukoliko se koristi kako je propisano ovim uputstvom. Međutim, nakon operacije ili povrede nosa, Nisita® mast za nos treba koristiti tek nakon konsultacija sa lekarom.

Da li se Nisita® mast za nos sme koristiti u toku trudnoće i dojenja?

Nema dostupnih podataka koji bi sugerisali da primena Nisita® masti za nos tokom trudnoće ili laktacije može da ima štetnih posledica.

Kako se upotrebljava Nisita® mast za nos?

Nekoliko puta dnevno, kao i pre polaska na spavanje, staviti oko 1 cm masti u svaku nozdrvu. Vrh tube treba uvući u nozdrvu koliko je moguće, istisnuti malu količinu masti, a zatim blagim trljanjem spoljašnje površine nosa potpomognuti raspoređivanje masti po nosnoj šupljini. Nisita® mast za nos se može istisnuti na štapić od vate, koji se zatim oprezno uvuče u nosnu šupljinu. Iz higijenskih razloga i da bi se izbegla infekcija, samo jedna osoba treba  da  koristi  tubu.  Nakon  upotrebe,  dodatak  na  tubi  treba oprati vodom.

Koliko dugo se može koristiti Nisita® mast za nos?

Nisita® mast za nos se može, po potrebi, koristiti i duže vreme. Ako i posle 14 dana primene masti ne dođe do poboljšanja, treba se obratiti lekaru ili farmaceutu.

Koja neželjena dejstva može imati Nisita® mast za nos?

Prilikom upotrebe Nisita® masti za nos, u retkim slučajevima se može javiti blaga iritacija nosne sluznice, sa osećajem peckanja na mestu primene. Veoma retko, lanolinski alkoholi i etarsko ulje limuna, koji su sastojci masti za nos, mogu dovesti do pojave reakcija preosetljivosti.

Na šta se još mora obratiti pažnja?

Nisita® mast za nos se može koristiti samo do datuma koji je utisnut na pakovanju. Čuvati van domašaja dece! Posebna napomena: Nisita® mast za nos čuvati u originalnom pakovanju (kartonska kutija) kako  bi  se  izbegla  eventualna  oštećenja  tube  tokom  svakodnevne primene. Nisita®  mast  za  nos  sadrži  mešavinu  čvrstih  i  tečnih  masti,  koje  se pri nepropisnom čuvanju (na temperaturi ispod 15˚C ili iznad 25˚C) mogu delimično promeniti. Pri većim temperaturama može doći do delimičnog razdvajanja, tako da pri korišćenju preparata iz tube prvo izađe malo ulja. Pri čuvanju na nižim temperaturama može doći do stezanja masti što otežava njeno istiskivanje iz tube. Da bi se izbeglo oštećenja tube npr. usled stalnog savijanja tube, da bi ste istisnuli mast, tubu uvek pritiskajte od kraja ka vrhu. Takođe, moguće je da se pri punjenju u tubi zadrži malo vazduha. Ova pojava ne utiče na terapijsku efikasnost medicinskog sredstva niti na količinu masti u tubi.

Pakovanje

Pakovanje sa 10 ili 20 g masti.
Datum poslednje revizije uputstva: Februar 2009

Proizvođač:
Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG, Herzbergstr. 3,
61138 Niederdorfelden, Nemačka.

Nosilac upisa u Registar medicinskih sredstava i distributer u Republici Srbiji:
Salveo d.o.o. Beograd, Tošin bunar 272,
11070 Novi Beograd
tel: 011/715-9890, 011/715-9891 office-srb@salveo-pharma.com

Nosilac upisa u Registar medicinskih sredstava u Crnoj Gori: Salveo CG d.o.o. Podgorica, Milutina Kažića 19, 81000 Podgorica, Crna Gora

Informacije o Nisita® masti za nos

Sluznica disajnih puteva

Disajni putevi su obloženi sluznicom koja omogućava normalno funkcionisanje disajnih organa. U sluznici gornjih disajnih organa smeštene  su  žlezdane  ćelije  i  treplje  (cilije).  Žlezdane  ćelije  luče tečnost  (sekret)  koja  osigurava  da  se  udahnut  vazduh  (oko  10  000 litara dnevno) očisti od patogena, prašine, prljavštine, a i da se ovlaži. Cilije svojim stalnim pokretima pokreću zadržane čestice sa disajnih puteva na spolja ili pak preko grla u želudac. Nedovoljno vlaženje sluznice remeti ovaj proces, olakšava se prodiranje mikroorganizama i prljavštine, remeti se osećaj ukusa i mirisa, a osim toga može doći i do nadražaja sluznice.

Naš nos – funkcija i zadatak

Naš nos je organ sa više zadataka. Osim što služi kao linija odbrane od stranih tela i štetnih mikroorganizama on služi i kao termoregulator za vazduh koji udišemo grejući hladan zimski vazduh ili hladeći pregrejan vazduh leti. Tako u pluća dospeva ovlažen vazduh telesne temperature iz koga su odstranjeni prašina i mikroorganizmi. Iz ovih razloga bi disanje uvek trebalo da se odvija preko nosa, a ne putem usta. U slučaju kada je sluznica isušena, nos nije u stanju da izvrši svoje zadatke. Suva sluznica nosa je čest problem koji pogađa sve starosne grupe i to tokom cele godine. Osušene naslage u nosu (kraste), koje se formiraju u tom slučaju, nisu samo neprijatne već mogu biti bolne. Suva sluznica ometa normalno disanje, osećaj ukusa i mirisa, a i olakšava prodor stranih tela i patogenih mikroorganizama u organe disanja i time povećava verovatnoću obolevanja što nesumnjivo umanjuje kvalitet života.

Uzroci koji dovode do isušenja sluznice disajnih puteva:

 • Sporedni efekti nekih lekova
 • Pojedina oboljenja kao što su dijabetes i reumatski poremećaji
 • Klimatizacija ili grejanje prostorija
 • Prašina i druge nadražujuće materije
 • Godine starosti

Preporuke i mogućnosti lečenja

Ljudi već stotinama godina koriste lekovitu moć soli (natrijum-hlorid). Poznato je da je boravak na moru ili u banjama sa slanom vodom blagotvoran za ljude sa oboljenjima disajnih organa. Soli koje ulaze u sastav masti, zahvaljujući svom higroskopnom dejstvu, obezbeđuju vlažnu klimu u nosnoj šupljini.

Nisita® mast za nos je mnogostruko primenljiva

Za prevenciju

 • Štiti nosnu sluznicu od isušivanja kada je vazduh presušen
 • Sprečava kontakt sluznice nosa sa nadražujućim materijama iz vazduha

Za terapiju

 • Vlaži sluznicu nosa
 • Olakšava odstranjivanje osušenih naslaga (krasti) u nosu
 • Kao pomoćna terapija kod prehlada
 • Poboljšava disanje kroz nos i time umanjuje hrkanje

Za negu nakon bolesti

 • Potpomaže regeneraciju sluznice nosa nakon prehlada, krvarenja iz nosa i operacija

Pored Nisita® masti za nos preporučujemo i Nisita® sprej za nos.

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Nastavite dalje Prikaži moju korpu