Biram Zdravlje logo

Kako zaustaviti kašalj kod dece 

shadow illustration

Kada nasmejan pogled u ogledalu zamene podočnjaci, a smeh deteta plač, znaš da je još jedna neprospavana noć iza ove porodice.    

Najčešći problem koji otežava noć jeste kašalj. Čest kod dece, a neretko i kod odraslih, kašalj je simptom infekcije gornjih i donjih disajnih puteva. U gornje disajne puteve spadaju ždrelo, nos i uho.    

Deca mlađeg uzrasta se najčešće bore sa prehladama, curenjem iz nosa, postnazalnim slivanjem, kašljem a i ništa manje, čestim upalama uha. Ovi simptomi su najčešće neraskidivi, mogu se javiti pojedinačno, ali i zajedno.    

  

Kako zaustaviti slivanje i kašalj?   

Postnazalno slivanje za posledicu upravo ima kašalj. Noću, kada dete legne ono biva i najizraženije. Iako ometa i dnevne aktivnosti, dete se više zamara, ponekad može i stomak da ga zaboli od napora izazvanih kašljem, a noći znaju biti najgore.

Kašalj ometa zdrav san, a time i dete postaje razdražljivo.    

Uz pomoć nekoliko saveta sa kašaljem se možete izboriti i kod kuće.     

#1 Podigni detetu uzglavlje   

Ukoliko je dete starije od godinu dana, podmetanje većeg jastuka ispod glave će mu pomoći da bude u uspravnijem položaju, a tako i olakšati disanje. Ukoliko je beba manja, blago izdizanje dušeka u uzglavlju će imati isti rezultat.   

   

#2 Parna soba   

Ne moraš odlaziti u saunu, a nije ni higijenski voditi dete u slanu sobu, već isti efekat možeš napraviti kod kuće. Napravi paru u kupatilu i uvedi dete. Dok se zanimate igrama, možeš napraviti i detetu starijem od 3 godine toplu kupku.

Ovo će biti sjajan način da se mališan napari, a ti za to vreme možeš da ga laganim pokretima tapšeš po leđima kako bi se sekret lakše izbacio.    

   

#3 Toaleta nosa   

Da bi se kašalj smirio neophodno je održavati sluznicu nosa vlažnom i potruditi se da se nazalno slivanje redukuje.

 

Izbegavati fiziološki rastvor jer prošpricavanje fiziološkim rastvorom je izuzetno neprijatno i bolno za dete, već za to koristi sprejeve za nos poput Nisita® spreja, bez potisnog pritiska koji su veoma prijatni kako za bebe tako i stariju decu.   

#4 Ovlaživači vazduha   

Suv vazduh je pogodan za razvoj virusa i bakterija. Stoga sluznicu ždrela i nosa treba tokom dana održavati vlažnim, a noću nam za to može pomoći ovlaživač.    

#5 Prirodno rešenje u borbi protiv kašlja   

Dr Vladan Šubarević, dečiji ORL specijalista, naglašava važnost lečenja kašlja, posebno kada je on uporan, a remeti kvalitet života dece i roditelja.    

 

Rešenje uvek treba potražiti u prirodi, što bezbednije po mališane. A takav je upravo Prospan® sirup za produktivni kašalj. Naravno, uz redovnu toaletu nosa.    

 

Dakle, dva su osnovna koraka u lečenju kašlja:

1. pravilna toaleta nosa uz Nisita sprej,

2. kao i korišćenje  preparata za smirivanje i lečenje kašlja, kakav je Prospan®.  

Namenjen je deci iznad 2. godine, razređuje sekret u disajnim putevima, olakšava iskašljavanje i tako smiruje produktivni kašalj. Prirodnog porekla sa prijatnim ukusom trešnje, koji odgovara deci, kao i Prospan likvid sirup sa ukusom mentola, prilagođen odraslima.

Ono što je posebno pogodno najmlađima je što nema šećera, alkohola ni veštačkih boja, a sadrži kao aktivnu komponentu suvi ekstrakt lista bršljana.  

 

#6 Unos tečnosti   

Voda, ne slatki sokovi, olakšaće razređivanje sekreta i njegovo izbacivanje. Gutljaj vode čak i tokom noći može pomoći.    

   

#7 Pileća supica   

Poznato je da su stare bake pilećom supom rešavale mnoge boljke. Od stomačnih problema, preko povišene temperature, pa do kašlja. Domaća supa umiruje kašalj i nadraženo grlo.  

 

#8 Pastile za grlo 

Onda kada bol u ždrelu, suvo grlo i kašalj ometaju dete u svakodnevnim aktivnostima, detetu treba dati nešto što će mu hidrirati sluznicu grla, a to su isla® junior pastile namenjene deci starijoj od 4 godine.  

 

Ukoliko ti je neki od ovih saveta bio koristan ili imaš još neki predlog, piši nam na Instagram stranici @biramzdravlje.rs