Biram Zdravlje logo

Reč stručnjaka: Razlike i lečenje produktivnog i suvog kašlja kod dece

shadow illustration

Dr Zoran Vujnović, specijalista pedijatrije

Kašalj je jedan od najredovnijih znakova respiratornih infekcija u svim uzrastima. On je često praćen i drugim znacima bolesti disajnih puteva, poput sekrecije iz nosa, kijanja, gušobolje, a ponekad i otežanog disanja.

 

Produktivni kašalj i suvi kašalj – koja je razlika

Kašalj prema dužini trajanja može da bude akutan (traje nekoliko dana ili nedelja) i hroničan (traje duže od 6 nedelja), a prema karakteru produktivan i neproduktivan (odnosno „suv kašalj“).

Kada su u pitanju pedijatrijski pacijenti, oni obično kašlju produktivno („imaju šta da iskašlju“), što je najčešći znak akutnih infekcija gornjih disajnih puteva, koje su inače i daleko najčešće bolesti kod dece.

 

Suvi kašalj kod dece - kada se javlja

Kod dece se suv kašalj javlja mnogo ređe, i on je obično prisutan u početnoj fazi opstrukcije koja se javlja kod pacijenata koji boluju od astme, alergije na neke inhalatorne alergene (polen trava, drveća i sl), a nešto ređe kod nekih virusnih infekcija ždrela i dušnika, kada kašalj može da traje čak i 4-6 nedelja

Suv, iritirajući, kašalj neretko se javlja i u početnoj fazi nekih rinofaringitisa, kada na početku bolesti dolazi do otoka sluznice, dok se pojačana sekrecija javlja sa malim zakašnjenjem od 1-2 dana.

Tada roditelji nekada znaju da kažu da dete ne kašlje produktivno, ali se ovaj drugi tip kašlja javlja ubrzo posle toga i zapravo je osnovni tip kašlja u toj bolesti koji zahteva sekretolitičku terapiju (koja detetu olakšava iskašljavanje).

 

 

shadow illustration

Produktivan kašalj kod dece – kako olakšati iskašljavanje

I nakon terapije bronhodilatatorima, koja se primenjuje u pogoršanjima opstruktivne bolesti pluća kod dece, kada spazam (grč) mišića u bronhijama i bronhiolama popusti, da bi kašalj što pre prestao potrebno je dati sekretolitike kako bi dete iskašljavalo nagomilani sekret iz disajnih puteva i kako bi disanje bilo olakšano.

Budući da je produktivni kašalj daleko najčešći tip kašlja koji prati oboljenja disajnih puteva kod dece, lek izbora u takvim stanjima, pored antibiotskih preparata (ako je potvrđeno da je uzročnik infekcije bakterija, i ako je klinička slika bolesti teža) je sekretolitik, poput Prospana. 

Sa Prospan sirupom za kašalj ja kod svojih malih pacijenata imam najbolje iskustvo, jer vrlo brzo dovodi do razvodnjavanja gustog mukopurulentnog sekreta, čime se olakšava iskašljavanje i značajno skraćuje trajanje kašlja.