Biram Zdravlje logo

Buka u obrazovanju - Može li malo tiše? 

shadow illustration

Kao učenik ili danas kao roditelj ste primetili da zadnje klupe u učionicama nemaju uvek urađen domaći zadatak? Možda je razlog jer od buke nisu ni čuli šta se od njih očekuje?

Profesori imaju 32 puta više problema sa glasom zbog buke u odnosu na druge profesije.  

Prosečna buka u učionicama je oko 65 db, a kako bi nadjačao buku, profesor mora da bude oko 15-20 db glasniji, pa tako dosegne i preko 80 db. Taj intenzitet buke i napora njihovih glasnih žica možemo uporediti sa bušilicom.   

Zbog  takvog naprezanja glasnih žica i nastaju problemi sa glasom. I rezultati istraživanja pokazuju da nastavnici imaju daleko veći broj problema sa grlom i glasnom u odnosu na druge vrste profesija. 

Druga studija je otkrila da je do 65% ispitanih nastavnika prijavilo simptome naprezanja glasa u poređenju sa samo 2% kod onih koji se ne bave prosvetnim radom.   

Ovo jasno pokazuje da glasovi nastavnika rade preterano da bi nadjačali  buku u učionici. Na osnovu brojnih studija o vokalnom zdravlju nastavnika, nastavnici imaju najmanje dvostruko veće šanse da imaju problema sa glasom u odnosu na druga zanimanja.  

  

Buka utiče i na đake i učenje  

Nivoi buke u školama su često dovoljno visoki da negativno utiču na zdravlje i dobrobit kako nastavnika, tako i učenika, a akustika igra važnu ulogu u ublažavanju buke.   

Možda niste o tome razmišljali, ali zašto deca u zadnjim klupama nekada imaju lošije rezultate?   

Upravo zbog činjenice da učenici u prvim klupama čuju 80% onoga što profesor govori, dok zadnje klupe najviše 50%.    

Međutim, istraživanja pokazuju da udaljenost đaka 7 m od profesora čini da on čuje svega 35% onoga što je profesor rekao, znatno manje od pomenutih 50%.   

Zato prebučne učionice negativno utiču na rezultate testova. Istraživanja su pokazala da učionice koje su imale zidne panele A klase koji apsorbuju zvuk su doprinele da đaci imaju čak 35% bolje urađene zadatke.   

Nažalost naše škole nemaju dobru akustiku koja bi podržala kulturu obrazovanja i povećala produktivnost učenja, ali se nadamo da će i to postati dobra praksa i kod nas. 

Zagađenje bukom nije nova borba, ali joj se ne posvećuje dovoljno pažnje. Zato je Biram zdravlje pokrenulo kampanju Može li malo tiše? kojom, uz podršku arhitekte, Duške Grujić, želimo da osvestimo važnost ove teme, kako bismo zajedničkim delovanjem očuvali mir i zadovoljstvo, a smanjili osećaj stresa i anksioznosti koji nam buka izaziva, u školama, na poslu, kod kuće.

I, može li malo tiše?