Biram Zdravlje logo

Šta učiniti kad se desi krvarenje iz nosa kod vašeg deteta?

shadow illustration

Najbitnije je ne paničiti. Tako najviše možete da pomognete svom mališanu.

Najčešći uzroci krvarenja iz nosa su: kopanje nosa prstićem, suv i previše topao vazduh u prostoru u kojem dete boravi (topli letnji dani, klimatizovani prostori), mehaničke povrede (strano telo u nosu,povrede), infekcije gornjih disajnih puteva, bakterijske infekcije, kao i problemi sa zgrušavanjem krvi i manjkom vitamina K. Čak i jače izduvavanje nosa može dovesti do blagog krvarenja.

Najvažnije je umiriti dete koje najčešće u ovoj situaciji plače jer je uplašeno i verovatno ga boli. Zato ga smestite pored umivaonika i snažno otvorite slavinu, tako da voda neprestano ispire krv. Ne dozvolite mu da je guta, jer to može izazvati osećaj mučnine.

SAMI MOŽETE DA POMOGNETE U PREVENCIJI

Ako je dete mlađeg uzrasta, ne stavljajte ga na leđa,već ga obavezno uspravite ili postavite da sedi. Kod većeg deteta nagnite glavu prema napred i recite mu neka diše na usta.

Blago pritisnite mekani deo koji se nalazi neposredno ispod korena nosa svojim palcem i kažiprstom. Ne pritiskati nozdrve. Tačno mesto pritiska je pri korenu nosa, prelazni deo prema hrskavici između tvrdog i mekog dela nosa.

Postupak ponavljajte 5-10 minuta i krvarenje bi trebalo da prestane.

shadow illustration

Ne dopustite mu da izduvava ili dira nosić najmanje sat vremena, mada će mu zgrušana krv verovatno smetati.

Ako je krvarenje jače, na koren nosa možete staviti i hladnu oblogu ili komadiće leda u kesici.

Vrlo je važna prevencija u ovoj situaciji. Sami možete pomoći i u prevenciji – vlažite detetu nozdrvu fiziološkim rastvorom u spreju, vlažite vazduh u prostoru u kojem dete boravi.

Bitno je redovno održavati higijenu nosa, koja podrazumeva održavanje nosa prohodnim uz pomoć redovnog vlaženja sluznice nosa fiziološkim rastvorom. Fiziološki rastvor mogu koristiti sve starosne grupe, počev od odojčadi, male dece do odraslih osoba.

Fiziološki rastvor je sastavni deo Nisita spreja, uz natrijum-hidrogenkarbonat, i pomaže održavanju higijene nosa i čišćenju nosa od stranih čestica, a ujedno i obnavljanju sluznice.

Preporuka je upotreba Nisita spreja 2-3 puta dnevno da bi se očuvalo zdravlje sluznice, a ujedno i funkcija koju nos ima. Uz pomoć Nisita spreja lako se očisti sluznica od prljavštine, a i od sekreta koji može biti virusni ili bakterijski, kao i od krvarenja koje je češće kod dece, a ujedno se sluznica i ovlaži.

Uz Nisita sprej naneti i Nisita mast na nosnu sluznicu, koja služi kao zaštitni sloj i omogućava lakšu regeneraciju sluznice, a ujedno i kao sredstvo na kojem se zadržavaju prljavština, alergeni, kao i virusi i bakterije.
Kada se obavezno javiti doktoru ili ORL specijalisti:
Ako su ove mere zaustavljanja krvarenja neefikasne, dete odvesti pedijatru ili kod specijaliste ORL.

 

Dr Džemila Šabanović, specijalista otorinolaringolog
Poliklinika „Šabanović”
Alekse Šantića 6, Sarajevo