Biram Zdravlje logo

Koje vrste kašlja postoje?

shadow illustration

mr sc. dr. Dragana Maksimović spec. pedijatar – pulmolog Pedijatrijska ordinacija “Dr.Žutić”

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma respiratornih bolesti kod dece i prisutan je u gotovo svakoj infekciji disajnih puteva. Kašalj je refleksna radnja kojom uklanjamo “strano telo” iz disajnih puteva – sluz ili čestice koje iritiraju sluznicu respiratornog trakta, odnosno nervne završetke (receptore za kašalj) u sluznici. Oni, preko posebnih živčanih puteva, dovode najpje do dubokog udisaja, a potom do snažnog i zvučnog izdisaja – kašlja.

Kašalj može biti akutan, može trajati do tri nedelje i najčešće se javlja u toku respiratorne infekcije ili postinfektivno, ili hroničan, koji traje duže od tri nedelje.
Po kvalitetu, kašalj može biti suv (iritirajući) ili produktivan (vlažan). Suv, nadražajni kašalj je najčešći tip kašlja kod dece prilikom kog dete ništa ne iskašljava.

Suv kašalj kod odojčadi i male dece najčešće je posledica slivanja sekreta iz nosa, niz zadnji zid ždrela. Sekret nadražava receptore za kašalj, naročito tokom noći kada dete leži. Kašalj nakon ustajanja, uveče pre spavanja i tokom prvih sat vremena sna je najčešće kašalj od postnazalnog slivanja sekreta. Odojče i proguta sekret, pa ga izbaci povraćanjem ili putem stolice. Dugotrajni kašalj ošteti sluznicu respiratornog trakta, tako da se simptomi pogoršavaju, te kašalj može biti vrlo uporan, ometati san i hranjenje deteta. Neki respiratorni virusi izazivaju pojačano stvaranje sekreta i oštećuju sluznicu, “ogoljuju” receptore za kašalj, što dovodi do pojave suvog kašlja. Dakle,infekcija gornjih disajnih puteva (virusna ili bakterijska) čest je uzrok akutnog nadražajnog kašlja.

Suv, promukli (laringealni) kašalj uzrokovan je laringitisom – upalom sluznice grkljana i glasnih žica, koje može biti izazvano virusima i bakterijama. Virusni laringitiskarakteriše škripanje pri udisaju i nije praćen povišenom temperaturom. Bakterijski laringitis praćen je povišenom temperaturom i opštim lošim stanjem deteta i zahteva hitnu hospitalizaciju.

Suv kašalj praćen “sviranjem” u plućima ukazuje na bronhoopstrukciju, odnosno suženje srednjih i malih disajnih puteva. Ovaj tip kašlja tipičan je za astmatični napad i bronhiolitis kod beba.

Uporan, suv kašalj, gotovo neprestano, javlja se kod upale plućne maramice, a može biti izazvan i prisustvom stranog tela u disajnim putevima. Najčešće se radi o aspiraciji hrane u gornje disajne puteve.

Vlažan ili produktivni kašalj tipičan je za upalu donjih disajnih puteva. Prouzrokovan je stvaranjem velike količine sekreta u srednjim i malim disajnim putevima ili u plućnom tkivu. Ova vrsta kašlja je korisna jer dovodi do izbacivanja sekreta.

Hronični kašalj traje duže od 3 nedelje. Javlja se obično kod dece koja imaju povišenu bronhijalnu reaktivnost. Može se javiti kod dece bez organske bolesti pluća (astmatični kašalj, postanazalno slivanje sekreta) i kod dece sa hroničnom plućnom bolešću (cistična fibroza, imunodeficijencija, strano telo).

shadow illustration

Lečenje kašlja

Specifična terapija usmerena je na otklanjanje uzroka – npr. terapija respiratorne infekcije. Antibiotici se daju samo kod dokazane bakterijske infekcije. Uzročnik prehlade obično je neki od respiratornih virusa, a oni se ne leče antibioticima.

Simptomatska terapija usmerena je na smirivanje kašlja koji ometa normalan život deteta,a obuhvata primenu lekova (sintetičkih i biljnih) i dodataka ishrani. Od lekova primjenjuju se sekretolitici, ekspektoransi i antitusici. Od biljnih preparata najčešće su kombinacije biljaka – bršljan, beli slez, jaglac, menta.
Izbor preparata zavisi od uzroka kašlja.

Kako je čest uzrok kašlja postnazalno slivanje sekreta, bebi koja kašlje može se pomoći čišćenjem nosića fiziološkim rastvorom i korišćenjem pumpice ili aspiratora.
Kada se leči hronični kašalj, potrebno je moblilizovati sekret i olakšati njegovo iskašljavanje. Često se koriste antihistaminici, nazalni i inhalacijski kortikosteroidi. Lekovi za smirivanje kašlja, antitusici, koji deluju na receptore ili centar za kašalj rezervisani su za teže slučajeve i daju se samo po preporuci pedijatra, dok se bebama uopšte ne daju.

Od biljnih preparata kod kašlja pomaže ekstrakt lista bršljana, koji je prirodni bronhodilatator, a pokazuje i sektretolitičko, ekspektorantno, antivirusno i antibakterijsko delovanje, može se kombinovati sa drugim lekovima (npr. antibioticima). Ekstrakt bršljana razređuju gust bronhijalni sekret, pospešuju njegovo izbacivanje, olakšava disanje i iskašljavanje i smiruje nadražajni kašalj. Upravo zato je bršljandobar izbor kod dece kada je često teško odrediti vrstu i uzrok kašlja.

Za kraj jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju roditelji – sme li dete koje kašlje da ide u vrtić?

Ne bi trebalo, ali realnost je drugačija. Veliki broj dece ima blažu prehladu sa kašljem, bez povišene temperature, a opšte stanje je dobro. Ako dobiju povišenu temperaturu ili im se opšte stanje pogorša, ne bi smeli da idu u kolektiv .