Biram Zdravlje logo

Upala srednjeg uva i kako je prepoznati

shadow illustration

70% dece do tri godine starosti barem jednom preboli upalu srednjeg uva.

Uvo se sastoji iz: spoljašnjeg (ušna školjka i slušni kanal), srednjeg i unutrašnjeg uva. Srednje uvo je mala šupljina izmedju spoljašnjeg (od kojeg je odvojeno bubnom opnom) i unutrašnjeg uva. U njemu se nalaze slušne koščice. Srednje uvo je preko Eustahijeve tube povezano sa ždrelom. Zadatak Eustahijeve tube je da izjednači pritisak unutar i izvan uva, kao i da potpomogne oticanje tečnosti iz srednjeg uva.

UČESTALOST UPALE

Otitis media, tj. upala srednjeg uva je jedno od najčešćih akutnih oboljenja kod odojčadi imale dece.

RAZLOZI KOJI DOVODE DO UPALE

Upale gornjeg respiratornog trakta, kao što su virusne, poput prehlade, koje su češće, kao ibakterijske, kao ređe, lako se putem Eustahijevih cevi prenose iz nosa i ždrela na srednje uvo deteta. Ovo se dešava zbog anatomske strukture Eustahijevih tuba koje su kod deteta, za razliku od odraslih, uže i ravnije. Zbog toga se dešava da upala potpuno začepi tube, zarobljavajući tečnost u srednjem uvu. Osim što se može dugo zadržati u uvu, pa tako ioštetiti sluh deteta, ova tečnost stvara i podlogu za bakterije i viruse.

shadow illustration

PREDISPONIRANA DECA

Češće oboljevaju deca koja pohadjaju vrtiće, deca koja su izložena pasivnom pušenju, kao i deca sa izraženima denoidnim vegetacijama (treći krajnik).

 

KAKO PREPOZNATI AKUTNU UPALU SREDNJEG UVA

Svakako ne ako primetite da dete često dotiče područje uva bez drugih simptoma. To najčešće nije znak upale. Jer upala uva, iako nije hitno stanje, najčešće izaziva veliku neprijatnost i intenzivan bol kod deteta. Dakle, dete će biti plačljivo, odbijaće obroke,slabo će spavati, često će imati povišenu telesnu temperaturu, ponekad proliv, povraćanje. Treba imati na umu i to da ova upala ide sa upalom gornjeg respiratornog trakta ili se javlja neposredno nakon saniranja prehlade. Ponekad roditelji primete iscedak iz uva, serozan ili pak gnojan kod bakterijske upale, izuzetno krvav. Starije dete lokalizuje bol. Ukoliko bol traje duže od 24 časa kod starijeg deteta i bez drugih simptoma, kao i ukoliko primetite gore navedene simptome kod odojčeta i malog deteta, obratite se lekaru.

 

KAKO POMOĆI DETETU PRE POSETE LEKARU

Dati lek protiv bolova u odgovarajućoj dozi (na primer paracetamol 10 do 15mg/kg tt na 6h pp), kapi za uši sa anestetskim delovanjem, ali ne ukoliko postoji i iscedak. Pre primene bočicu s kapima staviti u toplu vodu da se zagreje. Staviti toplu vlažnu oblogu na uvo.

LEČENJE

Pedijatar, ili u mestima gde nije dostupan, porodični lekar će nakon fizikalnog i otoskopskog pregleda odrediti terapiju koja najčešće podrazumeva kapi za nos i antibiotik.

OČISTITE SPOLJAŠNJE UVO PRE PREGLEDA POMOĆU VAXOL-A!

U slučaju upala koje se ponavljaju ili komplikovanijih upala, kod kojih postoji sumnja na eventualni gubitak sluha, potrebno je konsultovati otorinolaringologa. Jer, ponekad je potrebno ugrađivanje cevčica za drenažu u detetovim ušima ili pak operativno odstranjivanje trećeg krajnika.
Ipak, na sreću, većina dece ove probleme prevaziđe tokom rasta. Naime, Eustahijeve cevi postaju zakrivljenije i šire, što pomaže da se uvo zaštiti od upale.

Izvor:

JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo
Dom zdravlja Ilidža
Specijalista pedijatar
dr. med. Enisa Mulalić