Biram Zdravlje logo

Proleće i ubodi insekata

shadow illustration

Nakon duge i hladne zime dolazi nam proleće. Sve se budi: biljke, životinje i ljudi. Ubodi insekata su češći jer zbog klimatskih uslova, buđenja prirode, flore i faune insekata ima sve više.

Insekti se dele na: otrovne i neotrovne.
otrovne insekte spadaju: ose, pčele, stršljeni, pauci, crveni mravi itd. U grupu neotrovnih insekata spadaju: komarci, krpelji, buve, vaši itd.

REŠITE SE UBODA I RANICA BRZO I BEZBOLNO!

 

shadow illustration

Učestalost alergijskih reakcija se javlja od 0,4 do 1,2 % populacije, dok se među osobama koje su alergične na ubode insekata anafilaktički šok javlja od 1 do 3 % populacije.
Neotrovni insekti tokom ujeda ili uboda izazivaju ubodnu ranu na koži i dovode do prolaznih reakcija: nadraženosti kože, otoka i crvenila praćenog svrabom.
Svaku od rana, bilo da je u pitanju ubod insekta ili ogulotina, posekotina, razderotina, prostrelna rana ili ubodna, treba obraditi: zaustaviti krvarenje i očistiti ranu ili ranu tretirati nekim antiseptikom ili antibiotikom.

Insekata se treba čuvati jer mnogi od njih su prenosioci zaraznih bolesti.

Komarci u nekim delovima sveta prenose malariju.

Kućni saveti u odbrani od uboda/ujeda insekata:

  • Nanesite limunov sok, sirće ili čaj od cimeta odmah nakon uboda, jer će ublažitibolove.
  • Na mesto uboda insekata može se pritisnuti kamen, koji će smanjiti nastanak otoka i crvenila i na vašu ranu delovati isto kao da ste stavili led.
  • Kod uboda pčele ili ujeda mrava stavite sodu bikarbonu u malo vode, izmešajte i nanesite na bolno područje.
  • Umesto sode bikarbone možete izmrviti dva aspirina, pomešati ih s malo vode i tom pastom mazati bolno mesto.
  • Zanimljivo je da stari ljudi na ranu od uboda insekata stavljaju šećer pomešan s nekoliko kapi vode. Ovako spremljena smesa se utrlja u ranu.
  • Aromaterapija. Kod bilo kojeg ujeda ili uboda na svaki sat nanosite na ranu po nekoliko kapi ulja lavande i čajnog drveta. Miris ovih ulja tera insekte, pa ga možete nakapati na odeću.
  • Pre primene bilo kojeg od navedenih saveta, potrebno je najpre ranu od ujeda i ubodaočistiti i oprati sapunom, kako bi se izbegla sekundarna infekcija.

U arapskim zemljama insekte teraju vodom tako što kese napune vodom pa ih zakače na prozore, ili u šoljicu vode dodaju nekoliko kapi citronele i premažu kožu izloženu insektima. Kao prevenciju od uboda/ujeda jedu beli luk i preparate obogaćene vitaminom B1 i cinkom.

U slučaju da rane nastale ubodom i ujedom ne saniramo alternativnim metodama lečenja, tad pribegavamo upotrebi lokalnih antibiotika na rani jer:

  • postižu visoke koncentracije na mestu delovanja;
  • imaju minimalnu apsorpciju;
  • imaju smanjen rizik nuspojava;
  • mogu se primenjivati od samog rođenja.

 Izvor:

Mr ph. Edvina Ikanović, PZU Medex-pharm