Biram Zdravlje logo

Gljivice na noktima se mogu dobiti i kod pedikira

shadow illustration

Gljivice na noktima (onihomikoza) predstavljaju čest problem posebno leti. Javljaju se na noktima ruku i nogu.  Uzrokuju promene u boji, teksturi i obliku nokta.  Ova zarazna infekcija se lako prenosi.  

Kako nastaju gljivice na noktima? 

Gljivice na noktima predstavlja infekciju koja najčešće nastaje u vlažnim sredinama kao što su javni bazeni, tuševi ili teretane, šireći se sa osobe na osobu.  

Ko je skloniji nastanku gljivične infekcije? 

  • Osobe sa oslabljenim imunim sistemom 
  • Dijabetičari 
  • Pušači 
  • Osobe koje imaju povrede noktiju 
  • Česta izloženost vlažnom okruženju 
  • Stariji od 65 godina 
  • Osobe sklone pojačanom znojenju stopala 
  • Osobe koje koriste sintetičke čarape 

Složiće se dame, to #jedvačekanje da se pokaže prelep gel lak na noktima dolazi do izražaja u letnjim mesecima kada uživamo u šarenim sandalama i rado posećujemo kozmetičke salone. Neretko, gljivice na noktima mogu nastati baš tamo gde odlazimo na manikir i pedikir tretmane.  

 

Odabir kozmetičkog salona je važan 

Iako se trudimo da uštedimo na nekim stvarima, odabir pedikira i manikira nikako ne treba da bude jedna od stavki na kojoj ćemo sačuvati novac za nove cipele.

Veoma je važno odlaziti u proverene, a pre svega uredne salone. Ukoliko u salon nisi otišla po preporuci, evo i par trikova kako da saznaš da li je baš to bezbedno mesto na kome ćeš uraditi tretman.  

1. Kada dođeš na red nemoj se ustručavati da pored neobaveznih pitanja pitaš na koji način se steriliše pribor. Ovo je jako važno! Jer upotrebom nesterilisanog pribora, pa i kadice prenosi se infekcija i nastaju gljivice na noktima.  

2. Nije dovoljno vrućom vodom isprati pribor jer vlažna sredina najviše pogoduje razvoju gljivica, te se one zadržavaju na instrumentu. Neophodno je sterilisati i alkoholom.  

3. Ukoliko imaš neku otvorenu ranu ili povredu, nemoj koristiti kadicu jer bakterije mogu da prodru kroz ranu ili posekotinu i da izazovu infekciju.  

4. Da li znaš da sečenje zanoktica može izazvati infekciju i urastanje noktiju? Zamoli manikira ili pedikira da nežno pogura kožu oko noktiju na dole. Obavezno ih treba prebrisati blaznicom natopljenom alkoholom pre i posle tretmana. 

5. Izbegavaj da koristiš grube metalne turpije jer oštećuju kožu i čine je podložnijom za prodor mikroorganizama koji će izazvati gljivice. Mekane turpije, poput onih električnih sa nežnim papirom više će prijati koži.  

6. Ukoliko želiš, možeš poneti i svoj pribor koji si sterilisala u alkoholu ili u mašini za sudove na visokoj temperaturi.  

7. Obavezno biraj lak za nokte u punijoj bočici jer tako smanjuješ rizik da je veliki broj osoba koristio istu četkicu pre tebe.  

8. Koristi svoj peškirić za brisanje stopala, pa i ruku.  

9. Dođi nešto ranije u salon dok druga osoba ima tretman. Obrati pažnju na koji način joj radi, da li će i tebi koristiti isti pribor. 

 

 

Hidrogen peroksid u lečenju gljivične infekcije noktiju – da ili ne? 

Odgovor je ipak NE!  

Velika greška pacijenata je kada se ne posavetuju sa stručnim licem u vezi sa lečenjem infekcije i kada biraju neodgovarajuće preparate koji mogu samo zamaskirati problem, ali ne i rešiti ga.  

Bilo da je hemijski ili prirodni lek za gljivice na noktima, svaki treba pažljivo birati, jer mnogi slabo prodiru u nokatnu ploču i ne mogu dopreti do gljivica i suzbiti ih.  

Ono što najčešće pacijenti koriste u lečenju gljivica na noktima je hidrogen peroksid. Ovo hemijsko jedinjenje se često koristi kao antiseptik za čišćenje rana i dezinfekciju. Međutim, kada je u pitanju lečenje gljivičnih infekcija noktiju, hidrogen peroksid nije preporučljiv iz nekoliko razloga: 

  1. Nije dovoljno efikasan: Istraživanja su pokazala da hidrogen peroksid ima ograničenu sposobnost da eliminiše gljivice koje su uzročnici infekcija noktiju. Gljivice imaju sposobnost da prodru duboko u nokat i stvore zaštitni sloj koji štiti njihovu prisutnost od delovanja hidrogen peroksida. 
     
  2. Oštećuje nokte:  Hidrogen peroksid može biti agresivan prema noktima, posebno ako se koristi u visokim koncentracijama ili produženom vremenskom periodu. Izaziva isušivanje i oštećenje nokta, što može dodatno pogoršati njegovo stanje. 
     
  3. Deluje samo površinski: Gljivice na noktima često prodiru duboko u nokatnu ploču i koren nokta. Hidrogen peroksid, zbog svoje površinske prirode, ne može prodreti dovoljno duboko da bi efikasno ciljao gljivice i eliminisao ih. 

 

Gljivice na noktima – prepoznaj simptome 

Da bismo  uočili problem,  par jasnih simptoma nam već govori da je reč o infekciji i da je neophodno započeti sa upotrebom leka za gljivice na noktima. 

  1. Promena u boji nokta - nokat može postati žut, smeđ ili beličast. 
  2. Promena u teksturi nokta - nokat može postati zadebljan, lomljiv ili krhak. 
  3. Promena u obliku nokta - nokat može promeniti oblik, postati zakrivljen ili neravan. 
  4. Gubitak nokta – u kasnijoj fazi infekcije može doći do potpunog gubitka nokta. 
  5. Nelagoda ili bol – neke osobe mogu osećati nelagodu ili bol inficiranog nokta. 
  6. Javlja se neprijatan miris. 

 

gljivicna infekcija nokta na tretmanu manikira

Tretman gljivične infekcije na noktima – rezultati već nakon 2 nedelje upotrebe  

Gljivice na noktima su izuzetno uporne. S obzirom na to da nokat jako sporo raste i da se nokatna ploča sporo obnavlja, važno je istrajati u tretmanu lečenja.
 

Nažalost, ljudi su skloni da već na prve znakove poboljšanja prekinu lečenje, a onda ubrzo dođe ponovo do pogoršanja.  


Kada se suočiš s problemom gljivica na noktima, važno je pronaći efikasno rešenje koje će se obračunati s infekcijom. 

Proizvod koji već nakon 2 nedelje redovnog tretmana daje prve vidljive rezultate je Mycosan® set za tretman gljivičnih infekcija noktiju.  

Razvijen je kako bi pomogao u tretiranju gljivica na noktima na jednostavan i efikasan način. Ovaj bioaktivni serum u tubici sa četkicom se vrlo lako nanosi na oboleli nokat.  

  • Aktivni sastojci deluju na gljivice i sprečavaju njihovo širenje. 
  • Upotrebom Mycosan® seta za tretman gljivičnih infekcija noktiju: 
  • Rezultati su vidljivi već nakon 2 nedelje  
  • Klinički je dokazan 
  • Pogodan za odrasle i decu stariju od 4 godine 
  • Pogodan i za dijabetičare 
  • Sadrži aplikator za jednostavno nanošenje 
  • Dobijaš 10 turpija sa kojima ćeš turpijati zahvaćeni nokat i nakon toga ih bacaš kako se infekcija ne bi širila 
  • Čak i ako imaš gljivice, nakon što naneseš Mycosan® na nokte nakon 2 minuta možeš već namazati lak. I to je dodatna radost za sve dame! 

 

Šta još uraditi da sprečiš nastanak gljivica na noktima? 

Prevencija je ključna kada je u pitanju sprečavanje nastanka gljivičnih infekcija noktiju.  

  1. Održavaj higijenu noktiju: potrebno je redovno prati i sušiti nokte kako bi uklonili prljavštinu, znoj i vlagu koja može pogodovati rastu gljivica. Pazi da temeljno osušiš nokte, posebno nakon tuširanja ili kupanja. 
     
  2. Izbegavaj da deliš pribor za nokte: grickalice, makaze ili turpija, važno je da ih ne deliš s drugim osobama. Infekcija se može lako preneti.
     
  3. Nosi udobnu obuću: tesna i neudobna obuća može stvarati vlažno i tamno okruženje pogodno za rast gljivica. Odaberi obuću koja je izrađena od prozračnih materijala i ima dovoljno prostora za prste. 
     
  4. Nosi isključivo svoje papuče: kada posećuješ bazene, teretane, svlačionice ili tuševe, preporučljivo je nositi svoje papuče ili sandale kako bi smanjili direktan kontakt sa potencijalno zaraženim površinama. 
     
  5. Jačaj imunitet: snažan imuni sistem pomaže u sprečavanju infekcija, uključujući gljivične infekcije noktiju. Vodi zdrav stil života, redovno vežbaj, jedi uravnoteženu ishranu bogatu hranljivim materijama i dovoljno odmaraj. 
     
  6. Redovno pregledaj nokte: obratite pažnju na bilo kakve promene u boji, teksturi ili obliku nokta. Ako primetiš bilo kakve neobične znakove, kao što su žutilo, zadebljanje ili promena oblika nokta, započni sa tretmanom lečenja gljivične infekcije. 
     
  7. Izbegavaj nošenje veštačkih noktiju i gel lakova: veštački nokti i gel lakovi mogu oštetiti prirodne nokte, stvarajući pukotine koje mogu olakšati prodor gljivica.  

 

Pravilna higijena, preventivne mere i pažnja prema noktima mogu biti ključni faktori u sprečavanju nastanka gljivičnih infekcija noktiju.  

U najbližoj apoteci je dostupan Mycosan® seta za tretman gljivičnih infekcija noktiju. 

 

SAZNAJ VIŠE O PROIZVODU

 

 

Pre upotrebe detaljno pročitajte uputstvo. O merama opreza, neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.