Biram Zdravlje logo

Vitamini i minerali ne utiču samo na jačanje imuniteta

shadow illustration

Manjak nekih vitamina utiče na opadanje kose, drugih na depresiju i loš san, pravilan rad štitne žlezde itd. Vitamini i minerali nisu važni samo za jačanje imuniteta, već za celokupno zdravlje.

Imunitet je čuvar celog organizma. Zamisli stan sa lošim vratima gde je prostor opremljen najskupljim nameštajem.

Pokušavaš da zaštitiš imovinu koju naporno stičeš, ali prostor je slobodan za nepoželjne goste. Ista situacija je i sa imunitetom. Trudiš se da imaš zdrave navike, ali ukoliko uz njih ne doprineseš dodatno jačanjem imuniteta, zdravlje se narušava.

Imuni sistem štiti telo od mikroorganizama i toksina. Kada imuni sistem radi optimalno, telo je odbranjeno, a kada je oslabljen povećava se rizik od prehlada, gripa, pa dolazi čak i do problema sa snom i raspoloženjem.  

I deca i odrasli imaju potrebe za suplementacijom.

S godinama se povećava potreba tela za mikronutrijentima. Najčešća potreba organizma je za vitaminom D, C, kalcijumom i vitaminima iz B grupe. Kada govorimo o mineralima, najpotrebniji su nam cink, magnezijum i selen.  

Starenjem se povećava potreba tela za mikronutrijentima. Ljudima starijima od 50 godina obično je potrebno više određenih hranljivih materija, uključujući vitamin D, kalcijum, vitamin B6 i vitamin B12. 

 

Ljudski organizam ne može da proizvodi vitamin C 

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi, izuzetno važan za jak imuni sistem. Osim što podstiče različite ćelijske funkcije imunog sistema, vitamin C pomaže telu da raste i razvija se, deluje na oporavak tkiva, utiče na zaceljivanje rana i apsorpciju gvožđa. 

Vitamin C je antioksidans, što znači da se bori protiv slobodnih radikala, što pomaže u prevenciji od različitih oboljenja. 

Nedostatak vitamina C može dovesti do oslabljenog imunog sistema i povećanog rizika od infekcije. 

Kako u našem organizmu ne postoji proizvodnja vitamina C, neophodno ga je unositi kroz ishranu i dijetetske suplemente. Naučnici smatraju da je minimum dnevnog unosa vitamina C 200 mg kako bi se imuni sistem zaštitio.  

Iako većina studija pokazuje da uzimanje vitamina C ne sprečava prehladu, može pomoći u smanjenju simptoma i težine prehlade, ali i smanjiti groznicu.  

 

Vitamin D štiti i od respiratornih infekcija 

Vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju imunog sistema jakim. Na taj način se telo bori protiv bakterijskih i virusnih infekcija. 

Manjak vitamina D utiče i na sklonost ka respiratornim infekcijama, ali je povezan i sa rizikom od srčanih bolesti kao što su hipertenzija, i moždani udar.

Vitamin D može uticati čak i na raspoloženje. Njegov manjak izaziva nesanicu, ali i apneju u snu.   

Nedostatak vitamina D može se ogledati u glavobolji, konstantnom umoru, bolovima u mišićima i kostima, promenama raspoloženja...  

Vitamin B12 utiče na anemiju 

Vitamin B12 igra ključnu ulogu kada je zdravlje u pitanju. Značajan je za kosti, formiranje crvenih krvnih zrnaca, nivo energije i raspoloženje. 

Organizam ga ne može sam proizvoditi, pa je preporučljivo unositi ga kroz ishranu i suplementaciju. Ishrana bogata vitaminom B12, kao i dodatna suplementacija pospešiće imuni sistem.  

Vitamin B12 utiče na formiranje crvenih krvnih zrnaca u telu. Odnosno, njegov manjak uzrokuje smanjenje broja eritrocita. Kada je osoba anemična, u organizmu ne postoji dovoljno eritrocita koji bi transportovali kiseonik do organa, i time se osećamo slabo i umorno.  

Minimalna doza vitamina B12 koja se savetuje je 2,4 mikrograma, a trudnicama i dojiljama se savetuje i veća doza u konsultaciji sa lekarom.  

 

Cink je odgovoran i za opadanje kose 

Cink je esencijalni mineral koji se nalazi u raznim biljnim i životinjskim namirnicama. Ima ključnu ulogu u zdravlju kože, imunološkoj funkciji i rastu ćelija. Štiti kožu od nastanka akni i zapaljenja.   

Cink je izuzetno važan za imunitet jer utiče na proizvodnju limfocita, belih krvnih zrnaca koji su stub imunog sistema.

Njegov manjak povećava rizik od pojave virusnih infekcija. Dijetetski suplementi bogati cinkom stimulišu imune ćelije i smanjuju oksidativni stres.  

Cink utiče i na mozak, jer njegov manjak izaziva nervozu i depresiju, slabiju koncentraciju i loše pamćenje. Važan je za reproduktivnost žena i muškaraca jer utiče na lučenje testosterona i pokretljivost spermatozoida.  

Manjak cinka u organizmu dovodi i do opadanja kose, ali i listanja noktiju.  

Manjak selena utiče na kvalitet rada štitne žlezde 

Selen je mineral koji ima ulogu antioksidansa, posebno u kombinaciji sa vitaminom E jer deluje protiv slobodnih radikala.

Možemo reći i da deluje protiv starenja, jer slobodni radikali izazivaju oksidativni stres koji uzrokuje prevremeno starenje.  

Zahvaljujući selenu smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, ali i sa pravilnom ishranom smanjuje se mogućnost razvoja dijabetesa.  

Osobe koje koriste nikotin, piju alkohol, koriste kontraceptivne pilule, često imaju manjak selena. Nauka kaže da su astma, muška neplodnost, reumatoidni artritis, pa nažalost i karcinomi povezani sa nedostatkom ovog minerala u organizmu.  

Optimalna doza selena koja se preporučuje odraslima je 55 mikrograma. 
 

Jačanje imuniteta - osnovne smernice

Zdrav način života uz adekvatnu suplementaciju je najbolji put do opšteg zdravlja.  

  1. Prestati sa pušenjem 
  2. Ne konzumirati alkohol 
  3. Redovna fizička aktivnost 
  4. Higijena  
  5. Dovoljno sna 
  6. Uravnotežena ishrana 
  7. Smanjenje stresa 
  8. Suplementacija 

 

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih proizvođača suplemenata, ali nisu svi isti. Razlikuju se doziranja, koncentracije vitamina i minerala, ali i kakvo dejstvo pružaju. 


Immusan C 800 5-u-1 kompleks vitamina i minerala pruža potpunu suplementaciju za odrasle. 

Jedna tableta Immusan C 800 menja 5 drugih tableta vitamina i minerala jer se u njemu nalaze optimalne doze vitamina C, D, B12, cinka i selena. 

SAZNAJ VIŠE O PROIZVODU 

 

Zašto je važno da biraš vitamine sa DEPO efektom?  

DEPO efekat u Immusanu C 800 znači da, kao što kroz voće unosiš vitamine i jedeš ih više puta tokom dana, kroz samo 1 tabletu Immusan C 800 tokom celog dana ćeš ravnomerno imati dovoljno aktivnih sastojaka.

A kako se te aktivne materije kontinuirano ispuštaju, time se postiže i maksimalan efekat na imuni sistem. 

 

>> NE PROPUSTI SPECIJALNU AKCIJU 2+1 GRATIS DO 14.03. SAMO NA NAŠEM WEBSHOPU.

KUPI ONLINE