Biram Zdravlje logo

Kako izabrati šampon protiv opadanja kose?

shadow illustration

prof. dr Ivana Binić

Dlaka kao malo šta drugo izražava interdisciplinarni karakter dermatologije, jer može odražavati metaboličke poremećaje, zloupotrebu lekova, bolesti unutrašnjih organa, oštećenja iz spoljašnje sredine, a može biti i marker genetskih bolesti.

Takođe, ona je i simbol lepote, pa njen gubitak može prouzrokovati različite medicinske, socijalne i psihološke probleme. Posebna grana dermatologije koja se bavi proučavanjem dlake i njenih poremećaja naziva se trihologija.

Rast dlake kod čoveka se odvija se u ciklusima. Oni omogućavaju da se periodično proizvodi nova dlaka, a na taj način se reguliše i njihova maksimalna dužina.
 

Ciklus rasta dlake

Ciklus rasta dlake sastoji se iz tri sukcesivne faze rasta:

  1. anagene - faze aktivnog rasta dlake,
  2. katagene - faze involucije i
  3. telogene - faze mirovanja.

Trajanje ovih faza je različito, zavisno od regije tela.

Na kapilicijumu odrasle osobe anagena faza traje 2-6 godina, katagena 2-3 nedelje, a telogena oko tri meseca. O trajanju faza rasta na drugim regijama malo se zna.

Teškoće merenja proizilaze iz toga da kod čoveka svaki folikul dlake ima svoj sopstveni ciklus, potpuno nezavisan čak i od susednih folikula.

Terminom efluvijum (defluvium) označava se patološki proces ispadanja dlaka, a terminom alopecija (ćelavost) stanje koje je posledica ovog procesa.

Iako se može javiti na bilo kom delu tela, uglavnom se pod ovim terminom podrazumeva proređenost ili gubitak kose. Jako je neugodan problem i za pacijenta i za lekara. Neki pacijenti, pored toga što im ovo predstavlja estetski problem, imaju i psihičke poremećaje, pa je neophodno brzo postaviti dijagnozu i upotrebiti sve dostupne terapijske mere.


Pored pregleda dermatologa i eventualno korišćenja druge propisane terapije, ukoliko je potrebna, svakako je neophodno izabrati dobre preparate za negu kose, tj.jako je važan odabir šampona protiv opadanja kose.
 

 

Šamponi u tretmanu gubitka kose

Moderni kvalitetni šamponi su evoluirali od osnovnih preparata kojima je jedini cilj bio da uklone sebum, produkte znojenja, prljavštine iz okolne sredine i izumrle ćelije kože, do savremenih proizvoda koji sadrže aktivne agense koji mogu uticati i na probleme koje pacijenti imaju, pa i na problem proređenosti kose, tanke i oštećene dlake.

Šamponi se sastoje od tri glavne komponente:

  1. primarnih surfaktantatasurfaktantata  za pranje koji prave penu,
  2. sekundarnih surfaktantata  koji poboljšavaju stanje dlake
  3. i aditiva koji kompletiraju njihovu formulaciju i daju dodatne estetske efekte.

Kod odabira šampona koji bi pomogao kod problema proređivanja ili opadanja kose, potrebno je obratiti pažnju da šampon ima aktivne komponenete koje bi sprečavale gubitak dlake, poboljšavale njen rast, kao i njenu gustinu i debljinu.

Šampon Pantogar, specijalno dizajniran za žene u svojoj formulaciji ima niz aktivnih supstanci koji zadovoljavaju ove kriterijume.

     

Od aktivnih sastojaka sadrži:

  1. AnaGain™ (ekstrakt zelenog graška),
  2. FollicusanTM (proteini mleka i amino kiseline),
  3. keratin,
  4. niacin (Vitamin B3),
  5. pantenol (Provitamin B5),
  6. biotin
  7. i kofein.

Ekstrakt organskog zelenog graška stimuliše specifične signalne molekule u dermalnoj papili koji su potrebni za reaktivaciju rasta kose što predstavlja inovativni pristup ovom problemu.

Keratin obavija stabljiku dlake, zadržava vlagu i dodaje volumen kosi.

Pantenol, poznat kao provitamin B5 ima takođe mnoge korisne efekte u preparatima za negu kose, kao i biotin koji joj daje čvrstinu.

Kofein stimuliše rast kose i produžava ciklus rata dlake.

Ovi rebalansirajući sastojci u kombinaciji, zajednički promovišu rast dlake, poboljšavajau njen izgled i sprečavaju opadanje.

Efikasnost svakog od njih pojedinačno je dokazana u različitim kliničkim studijama.

Za optimalne rezultate, preporučuje se primena Pantogar šampona tokom 3 meseca. Svi proizvodi su pogodni za svakodnevnu primenu i svaki tip kose.

 

Interesuju Vas i drugi tekstovi na temu opadanja kose? Preporučujemo blog tekst Opadanje kose - koliko je naša kosa “patila“ u karantinu.