Biram Zdravlje logo

Opadanje kose - koliko je naša kosa “patila“ u karantinu

shadow illustration

mag.farm. Danka Stakić

Iznenadne promene koje su se desile, strah, briga, uznemirenost mogu da rezultiraju stresom koji se odražava na psihičko i fizičko zdravlje. Pored toga što osećamo da smo pod stresom, počinjemo i da vidimo njegove posledice. Opadanje kose – jedna je od vidljivih posledica stresa sa kojim se suočavamo.

Što bolje upoznamo problem, lakše i brže ćemo doći do rešenja.

Koji su to uzroci opadanja kose?

Da bismo bolje razumeli uzrok opadanja kose spomenućemo nekoliko najčešćih tipova gubitka kose:

  1. Telogen Effluvium (difuzni gubitak kose) - reverzibilan, bez specifične lokacije
  2. Androgena Alopecija (androgeni gubitak kose) - hormonski izazvan, ireverzibilan, bez specifične lokacije i spada u najčešći oblik gubitka kose i kod muškaraca i kod žena
  3. Alopecia Areata – reverzibilan, nagla pojava jednog ili više jasno ograničenih, kružnih delova bez dlake

Najčešći oblik alopecije sa kojima se dermatolozi susreću u svakodnevnoj praksi, a da nije Androgena Alopecija, jeste Telogen Effluvium. Jedan od uzroka TE je i stres.

Kako stres negativno utiče na rast kose?

Dermatolozi veruju da hroničan stres može postepeno, negativno da utiče na rast kose. Istraživanja na modelima sa životinjama pružila su dokaze koji potkrepljuju ovu tvrdnju.

Potvrđeno je postojanje veze između stresa, promene u biohemiji folikula dlake i broja folikula dlake koji ulaze u telogenu fazu mirovanja.

 

Otprilike 6 nedelja do 3 meseca nakon stresnog perioda može doći do pojačanog opadanja kose.

 

U bilo koje vreme, kod zdravog čoveka, 80-90% folikula je u anagenoj fazi rasta, kada kosa aktivno raste. Ostalih 10-20% folikula je u telogenoj fazi, odnosno fazi mirovanja.

Istraživanja su pokazala da kada je organizam izložen stresu veći procenat folikula prelazi u stanje mirovanja, gde ostaju neko vreme. Ako je okidač kratkog veka, onda se folikuli vraćaju u fazu rasta i počinju ponovo da proizvode vlakna.

shadow illustration

Difuzni gubitak kose (Telogen Effluvium)

Koliko god da traje, difuzni gubitak kose u potpunosti je reverzibilan. Folikuli dlake nisu trajno ili nepovratno oštećeni, već postoji više folikula koji su u stanju mirovanja nego što bi trebalo da bude.

 

Gubitak kose traje 3-6 meseci, nakon čega se ponovni rast kose može uočiti 3-6 meseci nakon uklanjanja uzroka koji je doveo do opadanja kose.

 

Ono što je takođe važno da znamo jeste i da loš tretman samog vlasišta može prouzrokovati pojačano opadanje kose. Često vezivanje i stezanje kose može da izazove traumu folikula dlake. Savet je da, ako vezujete kosu, upotrebite mekane elastične trake i ne stežete kosu previše.

Savet

Stres ne možemo da izbegnemo, ali možemo da biramo načine na koji se sa njim suočavamo. Svakodnevna briga o zdravlju je od velikog značaja, ne zaboravite na to! Negujte svoje telo i um!

Pantogar šampon i tonik, nemačkog proizvođača Merz, predstavljaju kompletan tretman protiv opadanja kose i za brži rast dlake.Više informacija o proizvodu možete pročitati OVDE.