Biram Zdravlje logo

Ožiljak od carskog reza: Kako umanjiti njegovu vidljivost

shadow illustration

Kako se ponašati za vreme oporavka od carskog reza i koje kreme za uklanjanje ožiljka preporučujemo.

Porođaj je buran i značajan događaj u životu žene, a period posle porođaja pun je pomešanih osećanja. Dok se telo oporavlja i prolazi kroz razne faze, ženine emocije su takođe uzburkane i kao na rolerkosteru.

Sada kad je beba došla na svet i sve je prošlo kako treba, žene bi, što je pre moguće, želele svoje telo nazad, svoju staru figuru i kožu kakvu su imale ranije.

Proći ćemo kroz neka objašnjenja i savete kako se ponašati za vreme oporavka od carskog reza, šta raditi dok rana od carskog reza ne zaraste i na koji način umanjiti vidljivost ožiljka nastalog ovom operacijom.

 

Šta je carski rez?

Carski rez je jedan od deset najčešćih većih operativnih zahvata koji se izvode. U poslednjih nekoliko decenija, procenat trudnica koje se porode carskim rezom sve je veći, kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

Carski rez je akušerska operacija koja podrazumeva zahvat kojim se na stomaku i zidu materice napravi rez tako da se kroz njega izvadi beba. Odvaja se i uklanja posteljica, a trbuh se zašiva resorptivnim koncima. Vrste rezova koje se izvode su: medijalni (središnji, koristi se samo u hitnim stanjima), paramedijalni i suprapubični rez (poprečni rez koji se izvodi najčešće i pruža najveću kozmetičku prednost).

 

Nakon ovog hirurškog zahvata porodilja biva zbrinuta na odeljenju za intenzivnu negu da bi se još nekoliko dana oporavljala na odeljenju porodilišta. Broj dana zadržavanja u porodilištu zavisi od stanja porodilje i novorođenčeta, a u okolnostima bez ikakvih komplikacija boravak u porodištu traje 6-7 postoperativnih dana.

Nakon otpusta kući porodilji se preporučuje mirovanje i izbegavanje napora dok rana potpuno ne zaraste. Porodilji je potrebna pomoć i strogo je zabranjena fizička aktivnost kao i podizanje teškog tereta. Poseban oprez se preporučuje i kod ustajanja iz kreveta, kupanja i penjanja uz stepenice tako da sve ove aktivnosti treba izvoditi bez naglih pokreta.

shadow illustration

Kako se ponašati dok rana od carskog reza ne zaraste?

Potrebno je oblačiti se lagano i komotno, a posebno treba obratiti pažnju da guma na gaćicama ne steže predeo rane.

Mišići i ligamenti su se tokom trudnoće poprilično rastegli. Iako tokom same procedure nije došlo do reza samih mišića već su mišići samo razdvojeni, dolazi do oštećenja mnogih nerava. Osećaj trnjenja u predelu stomaka i zatezanja, peckanja a potom i svraba na mestu ožiljka su normalni nadražaji.

Ožiljak od rane se mora održavati suvim, a nakon skidanja zavoja porodilja se može kupati ali najbolje samo vodom da se rana ne bi iritirala šamponom.

Trljanje peškirom se ne preporučuje, već samo blago utapkavanje. Ukoliko je rana od carskog reza crvena, otiče i na mestu rane se javlja bol - obratite se lekaru.

Kretanje i lagana šetnja potpomažu oporavak, a oko vežbanja nakon carskog reza najbolje je konsultovati se sa svojim lekarom i ne vežbati na svoju ruku, jer je stanje svake porodilje individualno i postoje vežbe koje se preporučuju, ali postoje i one koje treba izbegavati nakon ovako zahtevnog abdominalnog zahvata.

 

Krema za uklanjanje ožiljka od carskog reza

Kada je u pitanju ožiljak od carskog reza i njegovo uklanjanje, veoma popularno neinvazivno rešenje je gel za ožiljke Contractubex. Zahvaljujući aktivnim sastojcima: crnom luku, alantoinu i heparinu, ovaj gel deluje tako što stvara nevidljivi film koji štiti osetljivo tkivo ožiljka tako da se ožiljak izjednači sa kožom.

Contractubex ima efekta samo ako se počne sa redovnom primenom što pre i može doprineti da ožiljak od carskog reza izbledi, ne bude vidljiv ni osetan pod rukom.

Ovaj gel protiv ožiljaka ima epitelizirajuće dejstvo, stimuliše zarastanje rana, opušta kolagene strukture i hidrira tkivo. S obzirom na svoj antiproliferativni, antiflogistički i izglađujući efekat na ožiljno tkivo, Contractubex predstavlja jedan od najboljih gelova za ožiljke posle operacije.

Prirodni preparati za uklanjanje ožiljaka

Ukoliko izbegavate hemijske preparate i pobornici ste lekova iz prirode, budite spremni da proces smanjenja vidljivosti ožiljka od carskog reza na ovaj način traje duže i možda neće dati takve rezultate koje biste dobili sa farmakološkim gelovima i kremama.

Za elastičnost kože preporučuje se bršljan u vidu gela ili ulja koji se utrljava u kožu još tokom trudnoće. Kakao buter, šea buter, kokosovo ulje, maslinovo ulje, ulje čajevca, med, sandalovina u prahu, list aloe vere imaju blagotvorna svojstva, hidriraju i regenerišu kožu ali budite oprezni kako ih koristite i nikako ih ne stavljajte na otvorenu ranu.

Razni su faktori od kojih zavisi do koje mere ožiljak može da izbledi - genetika, pigment i elastičnost kože, da li osobi inače lako zarastaju rane i ostaju veoma vidljivi ožiljci ili ne. Presudna je i veličina i dubina ožiljka, kao i da li smo počeli sa tretiranjem na vreme i da li preparate mažemo redovno, prema uputstvu.

 

 

 

Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.