Biram Zdravlje logo

Zapušen nos kod novorođenčeta i odojčeta

shadow illustration

Novorođenče ne zna da diše na usta i ako mu je zapušen nos, ne može da diše uopšte. Zapušen nos od samog rođenja može biti rezultat urođenih anomalija u nosu (najčešće atrezija hoana – zadnjih otvora u nosu koji imaju koštano-membranoznu pregradu), ili intrapartalne ili peripartalne infekcije, koja zahvata gornje disajne puteve.

Novorođenče s obostranom atrezijom hoana može da diše samo kada plače, jer tek tada otvori usta i tako se izvrši razmena gasova. Jednostrana atrezija može u dužem vremenskom periodu da se „provlači” kao otežano disanje na nos, uz smetnje prilikom sisanja, pogotovo kada se dete prehladi. Ona se lako otkrije testom metalne špatule, koja se stavi detetu ispod nosa i gleda se da li postoji ravnomerno zamagljivanje metalne površine ispod obeju nozdrva. Ako se magli samo ispod jedne nozdrve, postoji utemeljena sumnja na atreziju hoane. Za konačnu dijagnozu treba uraditi kompjutersku tomografiju (CT) pre odluke o hirurškom zahvatu.

OČISTI BEBI NOSIĆ!

shadow illustration

Najčešći razlozi zapušenog nosića

Najčešći razlog zapušenog nosa u uzrastu odojčeta jesu akutne infekcije gornjih disajnih puteva (naročito virusne), tokom kojih dolazi do oticanja sluznice nosa i stvaranja veće količine sekreta koji dete ne zna da izbaci.

Ako vaša bebica ima starijeg brata ili sestru koji idu u vrtić, šansa za ovakve probleme je veća. Naime, bata i/ili seka donose viruse i bakterije od svojih prijatelja iz vrtića i iako oni sami nisu bolesni, „poklone” ih malenim koji nemaju razvijen imunitet i eto problema! Beba strada kao nevin posmatrač.

Drugi veliki problem otežanog disanja na nos u uzrastu novorođenčeta predstavlja sisanje, koje je bebama jedini oblik hranjenja. Sa zapušenim nosom sisanje nije moguće. Dete se stalno bori za vazduh, guta ga, zagrcava se i na kraju obrok završi grčevima, bljuckanjem i povraćanjem, zbog čega deca mogu lošije da napreduju. Za majku svako dojenje u takvim slučajevima predstavlja stres, što se dodatno negativno odražava na odojče. Zato je prohodan nos za odojče od vitalne važnosti (disanje i hranjenje).

Kako očistiti nos odojčetu?

Odojče ne zna da izduva nos pa treba postupiti na sledeći način: ukapati u nos fiziološki rastvor ili slične komercijalne preparate namenjene odojčadi, kako bi se sekret u nosu razredio i nakon toga mehaničkim aspiratorom (pumpicom, usisivačem) „izvukao” iz nosnih šupljina i tako oslobodio disajni put. To svakako treba raditi pre dojenja i pre spavanja. Aspirator neće oštetiti sluznicu nosa vaše bebe ako ga primenjujete prema uputstvima. Slobodno ga koristite više puta dnevno!

Pravilnim čišćenjem nosa omogućićete svojoj bebi normalno hranjenje i što normalnije disanje, posebno tokom spavanja. To će se odraziti na zadovoljstvo i harmoniju cele porodice! Svakoj bebi je potreban sopstveni nosić!

 

Zašto je važno čistiti nos detetu?

Zapušen nos kod dece izaziva veliku neprijatnost. Nakupljeni sekret u nosu može da uzrokuje probleme s hranjenjem i dovede do komplikacija (upala sinusa, upala srednjeg uva, upala donjih disajnih puteva). Preporučuje se da se tokom usisavanja sekreta vršak aspiratora stavi sa strane nosne šupljine, položeno prema dole, jer se sekret zbog težine sakuplja u dnu nosne šupljine.

 

Za kraj…

Videli smo šta sve može da krene naopako i od kakve je važnosti bebin nosić! Važno je voditi dobru higijenu dečjeg nosića kako bi beba nesmetano jela i razvijala se.
Pratite naredne blogove jer ćemo obraditi temu koja se tiče najčešćih nedoumica kod dečjih nosića.