Kako zaustaviti proliv – brzo rešenje
Proliv (dijareja) je neprijatna tegoba koja se ogleda čestim, tečnim stolicama koje mogu biti praćene grčevima u stomaku, gasovima, nadutošću i ponekad groznicom.
Iako je obično prolaznog karaktera, može biti izuzetno neugodna i iscrpljujuća. Srećom, proliv najčešće traje kratko, svega par dana. Onda kada proliv traje duže od nekoliko dana, pa čak i nedeljama, najčešće ukazuje na problem poput sindroma iritabilnog creva (IBS), na infekciju, celijakiju ili inflamatornu bolest creva.
Prateći simptomi proliva
Simptomi proliva mogu biti lakši, ali i teži. Lakši simptomi uključuju:
- bol u stomaku,
- gasove,
- grčeve,
- nadutost,
- mučninu,
- povraćanje.
Teži simptomi proliva podrazumevaju:
- sekret u stolici,
- krv u stolici,
- povišenu temperaturu,
- gubitak apetita.
Šta uzrokuje proliv?
Proliv se obično javlja kada creva ne apsorbuju dovoljno vode i onda uslede tečne stolice. Uzrok proliva su najčešće:
- Virusne i bakterijske infekcije
Najčešći virusni uzrok proliva je rotavirus koji se javlja kod dece i odraslih. Ova zarazna infekcija izaziva zapaljenje sistema za varenje. Javlja se u zimu i proleće, ali nije retko da „obraduje“ i tokom leta.
Pored rotavirusa tu su i bakterije poput E.coli i paraziti koji se nalaze u zaraženoj hrani ili vodi.
Bakterijska infekcija koja uzorkuje proliv često upropasti letovanje mnogim turistima. Međutim, zbog upotrebe antibiotika, pa i tokom boravka u bolnicama može se javiti proliv uzrokovan bakterijom Clostridioides difficile.
- Loša ishrana
Neprilagođena ishrana, loša kombinacija namirnica, pa i neoprano voće i povrće mogu takođe biti uzrok proliva. Upotreba veštačkih zaslađivača (sorbitol, eritritol i manitol) em što nije najzdravija varijanta, em kod nekih ljudi uzrokuje i proliv.
Lekovi
Lekovi poput antibiotika mogu biti uzrok proliva. Ovo i jeste razlog zašto kada dobijete antibiotik lekar vam savetuje i obavezno uzimanje probiotika. Antibiotici eliminišu infekcije ubijanjem loših bakterija, ali takođe ubijaju i dobre bakterije. Time se remeti prirodna ravnoteža bakterija u crevima i nastaje proliv.
- Stres
Poznato je da mozak kontroliše većinu naših organa, pa tako je i u stalnoj vezi sa crevima. Kada je telo pod stresom, dolazi do kontrakcija debelog creva koje postaju sve brže i brže i time nastaje proliv. Ovu vrstu proliva lekari često nazivaju i stresna dijareja.
- Intolerancija na laktozu
Laktoza je šećer koji se nalazi u mleku i drugim mlečnim proizvodima. Kod ljudi koji su intolerantni na laktozu vrlo brzo nakon jela mleka, sira i drugih mlečnih proizvoda nastaje neprijatan proliv. S godinama može da se smanji, ali i poveća. A nekada se i javlja tek u srednjem dobu života.
- Ozbiljniji zdravstveni problemi
Dijareja može biti akutna i javlja se iznenada i traje kratko, kao i hronična koja traje duži vremenski period i ukazuje na ozbiljne probavne probleme. Najčešći uzročnici hronične dijareje su: sindrom iritabilnog creva (IBS), Kronova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija, mikroskopski kolitisa i prekomernoi rasta bakterija u tankom crevu (SIBO).
Šta se preporučuje kao ishrana kod proliva?
- Žitarice koje se lako vare (pirinač, pšenica, ovas); hleb.
- Jabuke (kuvane, pečene), šljive, breskve...
- Povrće, ali obavezno bez kore ukoliko je ima. Dobar izbor je krompir, šargarepa, tikvica.
Šta ne treba jesti kod proliva?
- Prženu i pohovanu hranu.
- Žitarice koje se teško vare (kukuruz, ječam...).
- Kandirano suvo voće poput kajsija, šljiva, smokvi, grožđice...
- Mahunarke (grašak, pasulj, boranija), glavičasto povrće (kelj, kupus, brokoli...).
Šta može pomoći kod proliva?
Jako je važno odabrati proizvod koji može brzo delovati i pokupiti toksine iz organizma. Proizvodi na bazi koloidne silicijumove kiseline snažno vezuju otrove i na taj način brzo pomažu zaustavljanju proliva.
Upravo je takav proizvod Silicol®gel, brzo rešenje protiv proliva i dostupan je u apotekama.
Idealan je kod:
- proliva,
- trovanja kvarljivom i teškom hranom
- stomačnog virusa
- mučnina,
- povraćanja,
- nadutosti,
- gorušice,
- grčeva u stomaku.
Ima neutralan ukus, bez glutena i pogodan za vegane.
Ono što raduje sve one koji su ga isprobali jeste da već nakon 15 minuta vezuje virusne čestice rotavirusa u crevima i prirodnim putem ih izbacuje iz organizma.
Nalazi se 2 pakovanja – kesica koju možete uvek imati sa sobom i popiti direktno ili razblaženo u čaši vode, i kao veće pakovanje idealno da bude deo kućne apoteke i uzimate po potrebi.
Kako sprečiti nastanak proliva?
Prvi i osnovi korak od koga treba da krenemo jeste pravilna higijena, kako nas sami, tako i namirnica koje koristimo.
- Ruke često perite i pre i posle pripreme hrane. Posebno nakon korišćenja toaleta, , kijanja, kašljanja i brisanja nosa, a ne zaboravite da operete ruke i nakon što ste dirali sirovo meso.
- Ruke perite najmanje 20 sekundi, sapunom. Sapunite ruke sapunom najmanje 20 sekundi.
- Ukoliko niste u mogućnosti da operete ruke sapunom, zamena neka bude alkohol (najmanje 60%), a vlažne maramice zaboravite.
- Dobro perite voće i povrće, a za to koristite sodu bikarbonu. Vrlo je jednostavan recept: pomešajte 3-4 kašičice sode bikarbone sa 4 šolje hladne vode i prethodno dobro oprano voće i povrće potpopite u rastvov oko 10-ak minuta.
- Redovno sve površine na kojima pripremate hranu čistite alkoholom.
Kako sprečiti proliv na putu?
Proliv se često javlja baš onda kada nam je potrebno uživanje! Tada odmor preraste u napor. Zato se potrudite da svedete rizik na minimum.
- Vodite računa šta i gde jedete. Jedite vruću, termički dobro obrađenu hranu. Ne jedite sirovo voće i povrće osim ako ih sami ne možete oljuštiti. Izbegavajte sirovo ili nedovoljno kuvano meso i mlečne proizvode.
- Obratite pažnju na vodu koju pijete. Uvek je naš savet bez obzira šta meštani kažu, da pijete ipak flaširanu vodu. Gazirana pića, pivo ili vino posluženo samo u originalnoj ambalaži. Perite i zube kupovnom vodom, a dok se tuširate vodite računa da ne gutate vodu.
- Obavezno sa sobom uvek treba da imate rešenje za proliv.
- Pratite Svetsku zdravstvenu organizaciju i ako putujete u neke daleke predele koje mogu predstavljati rizik, obavezno u konsultaciji sa lekarom uključite probiotik pre puta i tokom boravka u stranoj zemlji.
Kada je vreme za lekara ukoliko imamo proliv?
- Kada proliv traje duže od 2 dana i bez prestanka.
- Dehidrirani ste.
- Imate jake bolove u stomaku.
- Primetili ste krv i crnu stolicu.
- Imate temperaturu iznad 39 C.
Prepoznajte dehidrataciju kod proliva
Svega par simptoma mogu ukazati da li se radi o dehidrataciji:
- Prekomerna žeđ,
- suva usta ili koža,
- slabo mokrenje,
- osećaj slabosti i vrtoglavica,
- umor,
- tamna boja urina,
- suva usta i jezik.
U slučaju da proliv traje duže od nekoliko dana, ili je praćen ozbiljnim simptomima poput krvi u stolici ili visoke groznice, važno je potražiti medicinsku pomoć. U većini slučajeva, proliv je prolazan i može se uspešno lečiti pravilnom ishranom, unosom tečnosti i odmorom, a brzo rešenje za proliv uvek možete imati u kućnoj apoteci ili sa sobom.