Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Ekcem kod beba - šta da radite ako posumnjate na ekcem

shadow illustration

Ekcem kod beba predstavlja često kožno oboljenje koje se manifestuje već u prvoj godini života, a neretko u kasnijem detinjstvu prerasta i u dečiju astmu.

Da li kod bebe primećujete izraženo crvenilo na licu, a naročito na obrazima, čelu i bradi? Da li se crvenilo javlja i na pregibima kože ili na koži glave?

Ovakve promene uzrokuju intenzivan svrab, češanje, poremećaj sna i promene raspoloženja i veoma često su prvi simptomi ekcema kod beba. Intenzivan svrab i češanje mogu uzrokovati rane i infekcije na koži.

Zbog toga je važno da znamo kako da prepoznamo ekcem i sprečimo komplikacije svih prethodno pomenutih simptoma. 

Šta treba da znate o ekcemu kod beba?

Ekcemi su multifaktorska oboljenja kože koja se javljaju u svim dobima, ali najčešće već u prvim mesecima života.

Pokazano je da je učestalost ekcema u porastu i da 15-30% beba i dece ima simptome poput crvenila, suve kože i ljuspanja na obrazima, bradi i čelu, a zatim i na pregibima kože (laktovi, unutrašnje strane kolena).  

Ekcemi obuhvataju više različitih oboljenja, ali se poistovećuju najviše sa atopijskim dermatitisom. Zapravo je atopijski dermatitis najčešći oblik ekcema, a pored atopijskog dermatitisa obuhvata i kontaktni dermatitis. 

Atopijski dermatitis je deo atopije koja se manifestuje dodatno i rinitisom ili astmom, dok je kontaktni dermatitis povezan sa uticajima iz spoljašnje sredine – iritansima i alergenima. 

Studije su pokazale da je mogućnost pojave ekcema kod dece 56% ako jedan roditelj ima ovo oboljenje, odnosno 80% ako je zastupljeno kod oba roditelja. Ipak, kod 25% dece, ekcem nema genetsku osnovu. 

Ekcem kod beba (lat. Eczema infantum) se javlja do 2. godine života i u velikoj meri može uticati na kvalitet sna, apetit, normalne dnevne aktivnosti i raspoloženje. 

Prepoznajte simptome ekcema kod beba

Ekcem kod beba možemo kontrolisati ako na vreme prepoznamo prve manifestacije i javimo se lekaru. Treba imati u vidu i naslednu komponentu oboljenja.

Svako odlaganje javljanja lekaru uzrokovaće svrab i češanje, pa samim tim i dalja pogoršanja stanja. 

  1. Intenzivan svrab 
     
  2. Tipična pojava promena na koži lica (retko se javlja na centralnim delovima, a više je izražena na obrazima, bradi i čelu) 
     
  3. Tipična pojava na pregibima 
     
  4. Suvoća kože sa propratnim crvenilom
     
  5. Simptomi se ne povlače (hroničan tok)
     
  6. Reakcija kože na primenu sredstava za kupanje i negu
     
  7. Pogoršanje simptoma nakon dužeg kupanja, kontakta sa tkaninama, vunom i dr. 

Svrab i suvoća kože  - kada se obratiti lekaru? 

Samo suva koža i svrab kože je stanje koje nastaje više zbog uticaja spoljašnjih faktora, nema karakteristične promene povezane sa ekcemom i često je pristuna po celom telu. Karakteriše se blažim ljuspanjem i zahteva drugačiji tretman.

U slučaju samo suve kože na celom telu, dovoljna je adekvatna nega i primena proizvoda koji će obnoviti kožnu barijeru i nadoknaditi izgubljene lipide. 

Uvek je preporuka koristiti emolijentne proizvode koji sadrže masne kiseline (npr.linolnu kiselinu), ceramide, sredstva za hidrataciju, a nemaju u sastavu parfeme i druge iritanse.  

Linola linija proizvoda za celu porodicu, namenjena je nezi suve kože i u slučaju blažih promena poput suvoće i grube kože sklone perutanju može se primeniti Linola losion  

 

Kada je koža suva na određenim delovima tela sa propratnim crvenilom i pridruženim ranicama zbog svraba i češanja, treba posumnjati na ekcem.

Krema za ekcem kod beba

Atopijski dermatitis (ekcem) ima faze mirovanja i pogoršanja.

Kožne promene se u fazi pogoršanja kod beba javljaju u vidu prethodno pomenutih simptoma i zahtevaju propisanu terapiju.

Najčešće se kod ovakvih stanja kombinuju preparati koji sadrže kortikosteroide ili imunomodulatore sa emolijentnim proizvodima.

Za negu kože bebe usled pojave ekcema vodite računa da kreme, losioni, balzami ili kupke budu bez mineralnih ulja i silikona.

Takođe, bitno je da sastojci doprinose očuvanju vlažnosti kože i sprečavaju gubitak vode (poput ulja kikirikija, ricinusovog ulja...), da sadrže esencijalnu linolnu kiselinu (koja podstiče prirodni proces regeneracije kože i štiti je od gubitka vlage), ali i da sadrže elemente poput bisabolola iz kamilice koji umiruje iritarnu bebinu kožu.

Birajte kozmetiku za bebe, (ali i za celu porodicu), poput Linola losiona ili Linola zaštitnog balzama, koja se lako nanosi i stvara dugotrajni tanki zaštitni sloj koji omogućava koži da diše istovremeno štiteći je od iritacije.

Tokom faze pogoršanja je pored nege važan i pravilan izbor proizvoda za kupanje, ali i pravilan način kupanja.

Preporuka je:

  • kupati bebu što kraće,
  • koristiti uljane kupke u poslednja 2-3 minuta kupanja
  • i izbegavati trenje peškirom, već višak vode pokupiti blagim utapkavanjem. 

Pelenski osip i ekcem kod beba

Dugotrajni kontakt sa urinom ili stolicom, trenje i iritacija mogu prouzrokovati pelenski osip kod beba.

Isti uzročnici ekcema (poput sapuna, parfema, sredstava za kupanje) mogu dodatno iritirati osetljivu kožu beba u ovom području.

Kako je koža kod ekcema pojačano osetljiva, jasna je povezanost ekcema sa pelenskim osipom, ali ne mora uvek biti striktna.

 

Pelenski osip nije uvek manifestacija ekcema. 

 

Pelenski osip može nastati zbog promene u ishrani i uvođenja čvrste hrane, usled čega se menja sadržaj stolice.

Takođe, zadržavanje pelena tokom dužeg perioda može dovesti do razvoja bakterijske infekcije i ispoljiti se u vidu crvenila, iritacije, nadražljivosti i osipa, ali to ne znači uvek da beba ima ekcem.

 

Saveti za sprečavanje pelenskog osipa 

  • Birajte blage proizvode za pranje i kupanje. 
  • Izbegavajte upotrebu parfemisanih vlažnih maramica. 
  • Često menjajte pelene. 
  • Koristite emolijentne proizvode pri svakom menjanju pelena. Linola zaštitini balzam je namenjen za negu i zaštitu pelenske regije. Omogućava koži da diše, sprečavajući nastanak bakterijske infekcije. 

Da li se ekcem može izlečiti? 

Ako se spontano ne povuče, ne postoji terapija koja može 100% izlečiti ekcem.

Dokazano je da se kod 50% pacijenata ekcem povuče do 5. godine.

Cilj je ublažiti simptome, smanjiti učestalost pojave promena na koži i uticati na tok bolesti. Redovna upotreba emolijenasa smanjuje suvoću kože i osećaj svraba, ali i poboljšava barijernu funkciju kože. 

Šta pogoršava ekcem kod beba?

Kao i kod dece i odraslih pacijenata, svako izlaganje alergenima, iritansima, odnosno faktorima spoljašnje sredine može pogoršati ekcem kod beba. 

Izlaganje ekstremnim temperaturama (hladan vazduh, tople prostorije), kontakt sa vunom, tkaninama, kao i trenje mogu biti iritansi i pogoršati stanje kože. Takođe treba obratiti pažnju na životinjske dlake, perje, polen i kućnu prašinu. 

Među okidačima iz hrane treba istaći kravlje mleko kao jedan od uzroka pogoršanja simptoma ekcema (atopijskog dermatitisa).