Naš webshop tim je na letnjem odmoru od 29.07. do 16.08. Druge kolege će preuzeti slanje porudžbina, pa vas molimo za strpljenje ukoliko dostava bude prolongirana par dana. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Nervozna creva - kompletan vodič kroz simptome i lečenje

shadow illustration

Bolest nervoznih creva (IBS) više pogađa žene nego muškarce, a često ne prepoznajemo po simptomima da je u pitanju upravo IBS. Najizraženiji simptom je dijareja.

Među radno sposobnim stanovništvom, sindrom iritabilnog creva i dijareja mogu rame uz rame stati sa gripom i virusima kada je odsustvo sa posla u pitanju.

Osobe koje žive sa Sindromom iritabilnog creva (IBS) teško se navikavaju na situaciju da im stolica diktira svaki aspekt života - od učinkovitosti na poslu do druženja sa prijateljima.

Šta je glavni okidač za bolest nervoznih creva?

Nije još uvek u potpunosti poznato šta sve utiče na bolest nervoznih creva, ali najčešće je to osetljivost digestivnog trakta, paraziti i stres.

Kod osoba koja pate od nervoznih creva varenje hrane se odvija ili presporo ili previše brzo.
 

Kada je varenje prebrzo, u crevima se zadržava veća količina vode što uzrokuje proliv. A shodno tome, kada je varenje presporo, upija se prevelika količina vode, stolica postaje suva i tvrda, a onda dolazi i do zatvora.


Najčešći uzroci pojave nervoznih creva su:

  • infekcije uzrokovane bakterijama i virusima koje uzrokuju dijareju,
     
  • prisustvo parazita Dientamoeba fragilis ili Blastocystis hominis u sistemu organa za varenje,
     
  • intolerancija na hranu – najčešće utiče žitarica poput pšenice, a potom gluten, laktoza, alkohol, gazirana pića, čokolada, pića koja sadrže kofein, začinjena i masna hrana...
     
  • Stres i anksioznost utiču na sistem organa za varenje. Onaj osećaj poznat kao „trema“ koji često dovodi do dijareje pre nekih važnih situacija, upravo je psihološka posledica koja uzrokuje i sindrom nervoznih creva (IBS).
     
  • Hormoni - pomenuli smo da iskustva pokazuju da je IBS prisutniji kod ženske nego kod muške populacije. Razlog tome leži u činjenici da kod žena upravo zbog uticaja hormona IBS se često javlja pre i tokom menstruacije, bez obzira na činjenicu da li žena već pati od sindroma iritabilnih creva ili ne.

Simptomi nervoznih creva

Nervozna creva su funkcionalni poremećaj digestivnog sistema koji nije povezan sa organskim promenama u crevima, već se manifestuje kroz različite simptome.

Neki od najčešćih simptoma IBS-a su: 

  • dijareja,
  • zatvor (tvrda stolica),  
  • promene u stolici (često sadrži sluz), 
  • bolovi u stomaku koji se manifestuju grčevima, a najčešći su nakon obroka,
  • nadutost i osećaj težine u stomaku, 
  • osećaj nedovoljnog pražnjenja creva, 
  • gasovi,
  • podrigivanje, 
  • mučnina,
  • brz osećaj sitosti. 

Lek za nervozna creva - kako da mi bude bolje?

U dogovoru sa lekarom, kod bilo kog obilika dijareje, pa i kod bolesti nervoznih creva važno je odmah isključiti iznad pomenute namirnice iz ishrane kako bi se simptomi ublažili. Važan korak jeste adekvatna terapija, a vaš lekar će vam preporučiti najbolji lek za nervozna creva na osnovu vaše opšte slike.

Terapija nervoznih creva je simptomatska i ima za cilj smanjenje tegoba i poboljšanje kvaliteta života. Osnovu lečenja čine nefarmakološke mere koje obuhvataju edukovanje o samoj bolesti, promene režima ishrane, redovnu fizičku aktivnost, psihoterapiju.

Preporuka je uvođenje proizvoda na bazi koloidne silicijumove kiseline koja ima visoku moć adsorpcije (upijanje štetnih materija) i omogućava brže i potpunije uklanjanje toksina iz organizma.

Koloidna silicijumova kiselina oblaže sluznicu želuca i creva upijajući i vezujući za sebe sve toksine i tako ih izbacuje iz organizma. Iskustva pokazuju da pomaže u lečenju nervoznih creva i dijareje.

Proizvod koji vam može pomoći u tretmanu sindroma nervoznih creva (IBS-a) a na bazi je koloidne silicijumove kiseline jeste Silicolgel.

Njegova uloga je višestruka:

  1. Silicolgel ima zaštitnu ulogu jer oblaže unutrašnjost digestivnog trakta i time može pomoći u zaštiti crevnog zida od potencijalno iritirajućih faktora, kao što su agresivne supstance u hrani ili mikroorganizmi.
     
  2. Uklanja višak želudačne kiseline i vezuje gasove, čime smanjuje nadutost u stomaku i selektivno adsorbuje štetne i toksične materije, patogene, uključujući rotavirus.
     
  3. Ublažava simptome poremećaja varenja nastalih zbog promena u ishrani tokom putovanja ili na odmoru.
     
  4. Prva pomoć kod rotavirusa - za samo 15 minuta vezuje virusne čestice rota virusa u crevima,  pomaže da se prirodnim putem izbace iz organizma i brzo zaustavlja dijareju.
     
  5. Doprinosi normalizaciji konzistencije stolice i smanjuje prisustvo sluzi.

Kako koristiti Silicol®gel kod bolesti nervoznih creva?

Silicolgel je u tečnom stanju i u apotekama je dostupan 2 različita pakovanja:

 

Način upotrebe

Koristi se 3 puta dnevno najmanje 1 sat pre obroka, 1-2 sata pre ili nakon uzimanja lekova.

Kod hroničnih bolesti koristi se do 4 nedelje, sa pauzom 7 dana nakon svakog cisklusa. Može se piti po želji - nerazređen ili razređen u malo vode.

Namenjen je odraslima i deci starijoj od 12 godina, dok je uz preporuku lekara moguća primena i kod mlađe dece.

Kako bolest nervoznih creva (IBS) i česte dijareje mogu biti izuzetno neprijatne i ometati svakodnevni život, Silicolgel, kao prirodno rešenje, može pružiti značajno olakšanje pacijentima sa ovim problemom.

Nakon upotrebe Silicolgela pacijenti navode da već nakon 4 nedelje upotrebe nadutost je značajno redukovana, kao i dijareja, grčevi i bolovi u stomaku.

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.