Biram Zdravlje logo

Kako povećati koncentraciju kod deteta

shadow illustration

Započela je nova školska godina, a sa njom su započeli novi izazovi i sve one do sada nepoznate obaveze koje utiču na koncentraciju i učenje kod deteta. Koncentracija je sposobnost da svoje misli usmerimo u određenom smeru, kako bismo izvršili određeni zadatak.

Da bi dete moglo nešto da nauči mora biti u stanju da svoju pažnju usmeri na zadatak,da sedi određeno vreme,da ignoriše okolne nadražaje koji nemaju nikakve veze sa učenjem,tako da zapamtiti ono što uči.
Dete sa slabijom koncentracijom u školi postiže lošiji uspeh. Zbog nedostatka mogućnosti kretanja dete postaje nemirno, ako nije naučilo da usmeri svoju pažnju, sanjari i zaboravno je. Koncentracija je jedna od osnova učenja!
Koncentracija kod školaraca se može na prirodan način podsticati i razvijati. U nastavku vam donosimo nešto više o tome kako povećati koncentraciju kod deteta.

 1. Dete mora imati dovoljno sna

Količina sna je bitna kako kod odraslih tako i kod dece. Većina dece koja spavaju manje od 9 sati je neispavano i kod njih je stepen koncentracije veoma nizak.

2. Omogućite svom detetu faze odmora kako bi prikupilo nove snage

Mozgu je potreban odmor od učenja. Poželjno je da dete napravi pauzu pre nego što počne da oseća umor. Primetićete da se uz pauzu lakše pamti. Ako je koncentracija u padu, dobro je napraviti pauzu svakih 20 minuta.

shadow illustration

3. Obezbedite atmosferu koja podstiče koncentraciju

Mesto učenja jedno je od važnih faktora kada govorimo o koncentraciji kod deteta. Nastojte da što više smanjite spoljašnje uticaje koji ometaju koncentraciju deteta, uklonite distraktore koji proizvode buku kao što je TV, kompjuter i sl. Takođe, prilagodite količinu i vrstu svetla. Po mogućnosti što više prirodnog dnevnog svetla tim bolje.

Navikavanjem na učenje i pisanje domaćeg zadatka uvek na istom mestu dete će razviti naviku učenja u određenom prostoru. Nastojte da obezbedite mesto gde dete može učiti, neka bude uredno i stalno.

4. Stvorite dnevnu rutinu

Odredite tačno vreme za televiziju i kompjuterske igre i svedite ih na minimum. Organizujte slobodno vreme kako bi dete pronašlo protivtežu školi, ali ne zaboravite da su detetu potrebne i faze mirovanja, u kojima se može samo igrati ili sanjariti .
Učite sa školarcem uvek u otprilike isto doba dana, naprimer nakon ručka ili nakon odmora.

5. Pazite na zdravu ishranu i dovoljno kretanja

Osim telesne aktivnosti, na koncentraciju utiče i ono što unosimo u organizam, odnosno zdrava ishrana . Za razliku od mišića i masnog tkiva naš mozak energiju ne može sačuvati. Njegov rad zavisi od toga kojim hranljivim materijama raspolaže. Optimalna koncentracija zato zahteva dobro snabdevanje, posebno kod dece.
Izbacite hranu sa dodatkom šećera i konzumirajte više povrća i voća. Svakako povećajte nivo unosa esencijalnih masnih kiselina, magnezijuma i cinka koji su bitni za održavanje normalne funkcije mozga.

6. Pružite dobar primer svom detetu

Ako za vreme učenja sa vašim mališanom niste skoncentrisani da pratite više stvari istovremeno, dete će takvo ponašanje preuzeti kao lošu naviku. Iako je vama gradivo jednostavno i ponekad čak i dosadno, školarac to neće doživljavati na isti način.Koncentrišite se zajedno kako biste rešili neki zadatak, dete će to doživeti kao zajednički projekt te će tako razvijati svoju ličnu samodisciplinu.

Vežbe za koncentraciju:

Novi impulsi i izazovi motivisaće vaše dete i pružiti snagu i energiju. Odvojite svakodnevno nekoliko minuta gde ćete kroz igre i aktivnosti doprineti povećanju koncentracije školarca. Evo nekoliko primera:

• detaljno precrtavanje crteža sa mnogo detalja,
• vežba gledanja u jednu tačku 15 do 20 min,
 zapisivanje što više toga na školskom času,
• slaganje slagalica,
• rešavanje jednostavnih misaonih zadataka
• različiti zadaci opažanja (otkrij različitosti na slici).

Čest problem pri učenju, osim koncentracije jeste i nedostatak motivacije kod školarca. Lakše je skoncentrirati se kada je dete motivisano. Izložite detetu razloge zašto je učenje važno kroz primene stečenog znanja, a nezanimljive delove gradiva pokušajte da učinite zanimljivijima i intrigantnijima.

 

Izvori:

 

1. www.blog.doctoruna.com

2. www.mauifamilymagazine.com

3. www.healthyfoodbenefit.com

4. www.salveopharma.hr

5. www.roda.hr

6. www.skole.hr