Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Kako odabrati prave igračke za decu i da li su sve dobre za njih i njihov razvoj?

shadow illustration

Autor: Valentina Relković Radonjić, psihoterapeut

Da li znaš da su igre za decu temelj ljudskog razvoja? Igra predstavlja jedno od prvih iskustava kao i edukacijskih sredstava, koje će omogućiti detetu da dođe do znanja koja zapravo već ima u sebi.

Kroz igru ih podržava, razvija svoju kreativnost, otvorenost, maštovitost i autentičnost. U igri je dete motivisano, koncentrisano i zaokupljeno. 


Zašto je igra važna za razvoj deteta? 

U prvim godinama života, igra kao osnovna dečija aktivnost utiče na razvoj psihofizičke ličnosti deteta, a kroz igru se i odvija proces socijalizacije.

Igra je najprirodniji i najlakši oblik učenja.

Dopusti detetu da istražuje oko sebe, otkriva, da dodirne, rastavi, isproba, razbije, sastavi... Jako je važno da mališani osete ukus, miris jer upravo zahvaljujući svom iskustvu i donošenjem zaključaka deca se intelektualno  razvijaju.  

Istražujući i otkrivajući svet oko sebe dete razvija i osećaj sigurnosti, samokontrole, samostalnosti, razvija veštine koje jačaju njegovo samopouzdanje.  

Tokom igre dete se oseća najsigurnije i ima doživljaj da može da kontroliše svoj život.  

Igra dopušta detetu da isprobava i istražuje različite obrasce ponašanja kako bi se razvili oni najbolji i najpotrebniji obrasci koje koristimo celog života.  

 

Kako se igramo tako i živimo 

Ukoliko pogledaš da li se i kako na današnji dan igraš, sa kojim ljudima, na koji način, možeš puno saznati o sebi i svojim obrascima ponašanja. 

Hajde malo da razmisliš...  Da li i kako čuvaš svoje Unutrašnje dete? 

Naše Slobodno unutrašnje dete predstavlja pozitivnu uslovljenost i dobra osećanja, koja proizilaze iz brižnog vaspitanja, slobode da budemo ono što jesmo, dozvole da se igramo i razvijamo se u skladu sa potrebama.

To je naša spontanost, avanturizam, radoznalost, sposobnost da sebi dozvolimo uživanje, zdravlje, ljubav, novac koji predstavljaju našu vitalnost i radost života.  

shadow illustration

Kada pogledaš u sebe, da li možeš reći da živiš ove gore navedene osobine? 

Ukoliko ih ne živiš, seti se gde je tvoja igra ostala… Pozovi  je u svoj život, baš na onaj način na koji bi se danas poigrali. 

Dete od najranijeg uzrasta uči da svojim ponašanjem može uticati i menjati svet oko sebe, kao i da kroz igru mogu da se otvore nove mogućnosti koje mu pružaju veru u samog sebe, u svoje sposobnosti, kapacitet i prilike...

Mi i dalje jesmo deca. Naše Unutrašnje dete o tome govori, naše emocije, potrebe, želje, kao i način na koji odgovaramo na njih. 

 

Igračke nisu samo predmet 

Kada govorimo o igri važno je pomenuti značaj igračaka, jer je igračka sastavni atribut igre. 

Igračke nisu samo predmet. Igračke imaju mnogo dublje značenje.  

Igračke za decu daju mogućnost da ono stvori poseban odnos sa njima i kroz taj odnos i mnoge druge odnose u budućnosti.  

Kako znamo da je svet deteta sačinjen od konkretnih stvari i da dete nema, razvojno, sposobnost apstraktnog mišljenja, i da ne može verbalno da nam dočara svoje misli i osećanja, kroz igračke možemo pristupiti tom njegovom unutrašnjem svetu. 
 

Ako pogledamo igru vidimo da su igračke za decu - reči , a igra je govor.  


Sve proživljeno, zadržano, sve što je previše ili premalo, sve frustrirajuće ili uzbuđujuće dete iskazuje igračkama u igri. Zato su nam one pokazatelj stanja deteta i onoga što se dešava u njemu. 

Kako je igračka deo dečije stvarnosti, ona je nezaobilazno sredstvo procesa ovladavanja osobinama i sadržajem kulture svog društva, mentaliteta, kulturnih obrazaca i stereotipa u ponašanju i razmišljanju, a istovremeno ovladavanje igrom sa igračkama utiče na njegovu buduću potrebu druženja s vršnjacima,tj, na njegove veštine u socijalizaciji. 

Pitate se koja je to dobra igračka za dete? 

Iako su moderne igračke zabavnije i interesantnije, ipak tradicionalne igračke su te koje deci pružaju brojne mogućnosti razmišljanja i podstiču kreativnost, poput plišanih ili drvenih životinja, oblika, kocki, slagalica, konstruktora, lutki, perli, papira za crtanje, boja, gline, peska. 

Taj odgovor zavisi i od uzrasta deteta, jer kako se dete razvija, tako se javlja potreba za kompleksnijim igračkama.

Dobre igračke bi bile one koje kod deteta mogu podržati aktivnost, kreativnost i stvaralaštvo, mogu obogatiti njegova iskustva i mogu uticati na razvoj kritičkog mišljenja. 

  • Koja je bila tvoja omiljena igračka?  
  • Možeš li da se setiš šta je ona za tebe značila? 
  • Vrati se za tren u to doba i pogledaj u sebe tada.
  • Šta je ono što poručuješ tom detetu?

Ne zaboravi na kraju, igra je naša životna potreba i naša urođena osobina, jer život je igra ovde i sada.  

 


Da bi deca pamtila detinjstvo kao bezbrižan period odrastanja, bila zdrava i slobodna, upravo iz roditeljske brige i emocija uz bogatstvo prirode nastao je i biljnik lek za kašalj broj 1 u svetu, Prospan®. 

Pogledaj u videu kako je nastao biljni lek Prospan i zašto kažemo da je nastao iz ljubavi!


Želja roditelja da pomogne detetu stvorila je nešto što je obeležilo detinjstvo mnoge dece danas. Sirup uz koji se pamti ljubav, a ne kašalj.

Ljubav koju su roditelji iskazali provodeći vreme sa svojom decom, glumeći  krpenim i plišanim lutkama doktore koji će izlečiti mališana. Sećaš li se ti tvoje igračke sa kojom si odlazio kod lekara, sa kojom si spavao, koja te tešila?