Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Borite se sa ekcemom na rukama?

shadow illustration

Koža puca, crveni se, nekada od bola ne možete da stegne ruku, smeta vam kontakt s vodom? Ekcem na rukama pogađa čak 1 od 20 osoba.

Ekcemi su multifaktorska zapaljenska oboljenja kože koja se mogu javiti u prvih nekoliko meseci života, ali isto tako i u dečijem uzrastu i odraslom dobu.

Karakterišu se crvenilom, svrabom kože, pojavom mehurića na koži i perutanjem koje može uticati na kvalitet života pacijenata. Jedan od čestih ekcema, a posebno u hladnijim danima je ekcem na rukama.  

Postoji više vrsta ekcema i često se ovaj pojam poistovećuje sa atopijskim dermatitisom. Pored atopijskog dermatitisa postoje i kontaktni dermatitisi. Kontaktni oblik ekcema može biti alergijski ili iritativni i javlja se samo na delu tela koji je bio izložen iritansu ili alergenu. 

Da li ste primetili pojačan svrab kože, crvenilo, suvu ispucalu kožu na rukama, naročito u zimskom periodu ili nakon upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje ili pranje ruku?

Uzroci ekcema na rukama 

Učestalost pojave ekcema na rukama je velika i sigurno se zapitamo zašto nam je koža na rukama u zimskom periodu suva i ispucala i zašto zahteva dodatnu negu.

Niska temperatura je prvi uzročnik pojave ekcema, a naročito na delovima tela koji su izloženi direktnom uticaju. 

Pored niske temperature, stalni kontakt sa vodom i deterdžentom usloviće isušivanje kože ruku, svrab i iritaciju. 

Ukoliko je izloženost agresivnim hemijskim sredstvima učestala, a naročito upotreba maziva, rastvarača, odmašćivača, može doći do svraba, iritacije i pojave ekcema na rukama. 

Ekcemi na rukama se zato povezuju sa profesijama kao što su frizeri, radnici u mašinskoj i građevinskoj industriji, poljoprivrednici, radnici u prehrambenoj industriji, ali isto tako se mogu javiti i nezavisno od zanimanja, narušavanjem kožne barijere, što uzrokuje svrab, peckanje, crvenilo ili pucanje i bol  kože ruku. 

Vrste ekcema na rukama 

Kontaktni dermatitis je oboljenje kože koje se razvija samo na određenom delu tela dejstvom iritanasa i alergena  iz spoljašnje sredine.

Iritansi poput deterdženata, sastojaka kozmetičkih proizvoda, parfema, ekstremnih temperatura, izazivaju na koži neimunološku zapaljensku reakciju poznatu kao iritativni kontaktni dermatitis.  

Pored navedenih, i alergeni poput životinjske dlake, grinja,prašine, vune, sastojaka hrane izazivaju alergijski kontaktni dermatitis.

Za razliku od neimunološke reakcije, koja se razvija nekoliko sati nakon kontakta sa provocirajućim faktorom i ima jasnu granicu, u ovom slučaju se reakcija javlja tek nedelju dana nakon prvog kontakta i odlikuje se nejasnom granicom (širi se).

U oba stanja je zastupljen svrab koji stvara neprijatnost i remeti svakodnevne aktivnosti.  

Za razlikovanje alergijskog (CAD) i iritativnog (CID) kontaktnog dermatitisa koristimo Patch test. Pozitivan test je karakterističan za alergijski oblik. 

Atopija je sa druge strane, kompleksni poremećaj imunskog sistema koji se manifestuje kožnim (atopijski dermatitis) i respiratornim simptomima (astma, alergijski rinitis).

Kožna manifestacija se odlikuje intenzivnim svrabom i crvenilom na licu (obrazi, čelo, brada) ili pregibima tela. Isto tako se može javiti i na rukama, ali se za razliku od kontaktnog dermatitisa ne povezuje isključivo sa uticajem faktora spoljašnje sredine, već i sa genetskom predispozicijom i oštećenom kožnom barijerom. 

 

Ako imate atopijski dermatitis na drugim delovima tela, velika je verovatnoća pojave i na rukama. Pokazano je da pogađa jednu od 20 osoba bar jednom u životu. 

Psorijaza i ekcem na rukama 

Psorijaza je hronično, inflamatorno oboljenje kože koje se odlikuje okruglim, jasno ograničenim plakovima koji su različitih dimenzija.

Karakterišu se beličastom, srebrno-sivom bojom i svrabom. Javlja se najčešće na ušima, skalpu, laktovima, noktima, kolenima.  

Za razliku od atopijskog dermatitisa i ekcema u širem smislu, zahteva potpuno drugačiji terapijski pristup i u slučaju pojave navedenih simptoma, potrebno je javiti se lekaru. 

 

Ekcem se javlja na gornjem delu šake, zglobovima prstiju, između prstiju odlikuje više crvenilom i svrabom bez izraženo belih plakova.  

Pravila za negu ekcema na rukama 

Akutni ekcem na rukama se javlja periodično i povlači u kratkom periodu ako pravilno pristupimo tretmanu. U cilju sprečavanja hroničnih simptoma i uticaja na kvalitet života, potrebna je adekvatna nega kože. 

Hroničan, nelečen ekcem na rukama može dovesti do pojave grube, zadebljale kože, svraba, pucanja i pojave ranica na rukama. 

Saveti za negu: 

  • Izbegavati upotrebu agresivnih sredstava za pranje ruku; 
  • Koristiti blage sapune ili uljane kupke za suvu kožu i ekcem koje će vratiti koži neophodne lipide i obnoviti kožnu barijeru  
  • Izbegavati direktno izlaganje iritansima i prepoznati ih na vreme; 
  • Koristiti zaštitne rukavice u slučaju da je nemoguće izbeći uticajuzročnika ekcema na rukama; 
  • Svakodnevno, više puta u toku dana negovati ruke emolijentnim kremama koje sadrže linolnu kiselinu, ureu, ceramide.  
  • Izbegavati upotrebu biljnih preparata bez prethodne konsultacije sa lekarom, jer sastojci mogu pogoršati stanje kože (iritansi, etarska ulja i dr). 

Ishrana kod ekcema na rukama 

Iskustva pokazuju da čak 30% ekcema je uzrokovano hranom, a neretko i sami možemo posumnjati na određene alergene u našoj ishrani.  

Namirnice koje bi mogle biti uzrok ekcema na rukama i koje bi trebalo izbegavati su: 

  • jaja 
  • mleko i mlečne proizvode 
  • koštunjavo voće poput oraha i kikirikija 
  • soja 
  • susam 
  • riba 

 

Pored isključivanja određenih namirnica iz svakodnevne prehrane, savetuje se konsultacija sa alergologom kako bi se otklonili eventualni uzročnici.