Biram Zdravlje logo

Borite se sa ekcemom na rukama?

shadow illustration

Koža puca, crveni se, nekada od bola ne možete da stegne ruku, smeta vam kontakt s vodom? Ekcem na rukama pogađa čak 1 od 20 osoba.

Ekcemi su multifaktorska zapaljenska oboljenja kože koja se mogu javiti u prvih nekoliko meseci života, ali isto tako i u dečijem uzrastu i odraslom dobu.

Karakterišu se crvenilom, svrabom kože, pojavom mehurića na koži i perutanjem koje može uticati na kvalitet života pacijenata. Jedan od čestih ekcema, a posebno u hladnijim danima je ekcem na rukama.  

Postoji više vrsta ekcema i često se ovaj pojam poistovećuje sa atopijskim dermatitisom. Pored atopijskog dermatitisa postoje i kontaktni dermatitisi. Kontaktni oblik ekcema može biti alergijski ili iritativni i javlja se samo na delu tela koji je bio izložen iritansu ili alergenu. 

Da li ste primetili pojačan svrab kože, crvenilo, suvu ispucalu kožu na rukama, naročito u zimskom periodu ili nakon upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje ili pranje ruku?

Uzroci ekcema na rukama 

Učestalost pojave ekcema na rukama je velika i sigurno se zapitamo zašto nam je koža na rukama u zimskom periodu suva i ispucala i zašto zahteva dodatnu negu.

Niska temperatura je prvi uzročnik pojave ekcema, a naročito na delovima tela koji su izloženi direktnom uticaju. 

Pored niske temperature, stalni kontakt sa vodom i deterdžentom usloviće isušivanje kože ruku, svrab i iritaciju. 

Ukoliko je izloženost agresivnim hemijskim sredstvima učestala, a naročito upotreba maziva, rastvarača, odmašćivača, može doći do svraba, iritacije i pojave ekcema na rukama. 

Ekcemi na rukama se zato povezuju sa profesijama kao što su frizeri, radnici u mašinskoj i građevinskoj industriji, poljoprivrednici, radnici u prehrambenoj industriji, ali isto tako se mogu javiti i nezavisno od zanimanja, narušavanjem kožne barijere, što uzrokuje svrab, peckanje, crvenilo ili pucanje i bol  kože ruku. 

Vrste ekcema na rukama 

Kontaktni dermatitis je oboljenje kože koje se razvija samo na određenom delu tela dejstvom iritanasa i alergena  iz spoljašnje sredine.

Iritansi poput deterdženata, sastojaka kozmetičkih proizvoda, parfema, ekstremnih temperatura, izazivaju na koži neimunološku zapaljensku reakciju poznatu kao iritativni kontaktni dermatitis.  

Pored navedenih, i alergeni poput životinjske dlake, grinja,prašine, vune, sastojaka hrane izazivaju alergijski kontaktni dermatitis.

Za razliku od neimunološke reakcije, koja se razvija nekoliko sati nakon kontakta sa provocirajućim faktorom i ima jasnu granicu, u ovom slučaju se reakcija javlja tek nedelju dana nakon prvog kontakta i odlikuje se nejasnom granicom (širi se).

U oba stanja je zastupljen svrab koji stvara neprijatnost i remeti svakodnevne aktivnosti.  

Za razlikovanje alergijskog (CAD) i iritativnog (CID) kontaktnog dermatitisa koristimo Patch test. Pozitivan test je karakterističan za alergijski oblik. 

Atopija je sa druge strane, kompleksni poremećaj imunskog sistema koji se manifestuje kožnim (atopijski dermatitis) i respiratornim simptomima (astma, alergijski rinitis).

Kožna manifestacija se odlikuje intenzivnim svrabom i crvenilom na licu (obrazi, čelo, brada) ili pregibima tela. Isto tako se može javiti i na rukama, ali se za razliku od kontaktnog dermatitisa ne povezuje isključivo sa uticajem faktora spoljašnje sredine, već i sa genetskom predispozicijom i oštećenom kožnom barijerom. 

 

Ako imate atopijski dermatitis na drugim delovima tela, velika je verovatnoća pojave i na rukama. Pokazano je da pogađa jednu od 20 osoba bar jednom u životu. 

Psorijaza i ekcem na rukama 

Psorijaza je hronično, inflamatorno oboljenje kože koje se odlikuje okruglim, jasno ograničenim plakovima koji su različitih dimenzija.

Karakterišu se beličastom, srebrno-sivom bojom i svrabom. Javlja se najčešće na ušima, skalpu, laktovima, noktima, kolenima.  

Za razliku od atopijskog dermatitisa i ekcema u širem smislu, zahteva potpuno drugačiji terapijski pristup i u slučaju pojave navedenih simptoma, potrebno je javiti se lekaru. 

 

Ekcem se javlja na gornjem delu šake, zglobovima prstiju, između prstiju odlikuje više crvenilom i svrabom bez izraženo belih plakova.  

Pravila za negu ekcema na rukama 

Akutni ekcem na rukama se javlja periodično i povlači u kratkom periodu ako pravilno pristupimo tretmanu. U cilju sprečavanja hroničnih simptoma i uticaja na kvalitet života, potrebna je adekvatna nega kože. 

Hroničan, nelečen ekcem na rukama može dovesti do pojave grube, zadebljale kože, svraba, pucanja i pojave ranica na rukama. 

Saveti za negu: 

  • Izbegavati upotrebu agresivnih sredstava za pranje ruku; 
  • Koristiti blage sapune ili uljane kupke za suvu kožu i ekcem koje će vratiti koži neophodne lipide i obnoviti kožnu barijeru  
  • Izbegavati direktno izlaganje iritansima i prepoznati ih na vreme; 
  • Koristiti zaštitne rukavice u slučaju da je nemoguće izbeći uticajuzročnika ekcema na rukama; 
  • Svakodnevno, više puta u toku dana negovati ruke emolijentnim kremama koje sadrže linolnu kiselinu, ureu, ceramide.  
  • Izbegavati upotrebu biljnih preparata bez prethodne konsultacije sa lekarom, jer sastojci mogu pogoršati stanje kože (iritansi, etarska ulja i dr). 

Ishrana kod ekcema na rukama 

Iskustva pokazuju da čak 30% ekcema je uzrokovano hranom, a neretko i sami možemo posumnjati na određene alergene u našoj ishrani.  

Namirnice koje bi mogle biti uzrok ekcema na rukama i koje bi trebalo izbegavati su: 

  • jaja 
  • mleko i mlečne proizvode 
  • koštunjavo voće poput oraha i kikirikija 
  • soja 
  • susam 
  • riba 

 

Pored isključivanja određenih namirnica iz svakodnevne prehrane, savetuje se konsultacija sa alergologom kako bi se otklonili eventualni uzročnici.