Biram Zdravlje logo

Svrab kože: šta nam govori i kako da rešimo neprijatan osećaj?

shadow illustration

Svrab kože, perutanje, veoma su neprijatni, a nekada i nepodnošljivi simptomi.

Svrab kože se javlja kao prateći simptom mnogih stanja kože, ali je najčešće povezan sa suvom kožom, atopijskim dermatitisom, psorijazom ili alergijama.

Šta je svrab kože? 

Svrab (ili pruritus) se definiše kao neprijatan osećaj koji izaziva želju za češanjem.

Predložena su dva moguća fiziološka razloga za svrab: 

  1. Jedan je aktiviranje sistema samoodbrane od spoljašnjih stranih supstanci,
  2. dok je drugi alarmirajuća reakcija koja ukazuje na abnormalnosti u celom telu, uključujući i kožu. 

Zašto dolazi do isušivanja i svraba kože? 

Koža kao najveći organ je ujedno i prva barijera organizma od spoljašnje sredine.

Barijernu funkciju kože vrši epidermis, odnosno spoljašnji sloj ćelija stratum corneum koji zahvaljujući spoljašnjem vlažećem faktoru i međucelularnim lipidima ima ulogu u sprečavanju prekomernog gubitka vode.  

Gubitak vode i nedostatak lipidnih komponenti površinskog sloja kože, udružen sa uticajima iz spoljašnje sredine će dovesti do pojave ispucale, grube, suve kože, a posledično i svraba kože  i perutanja.

Takvoj koži je potrebna ozbiljna nega. 

Crvenilo i svrab kože - normalna pojava u zimskom periodu? 

Većina ljudi će dolaskom hladnih dana primetiti suvu i crvenu kožu, naročito na delovima tela koji su najviše izloženi hladnom vazduhu, vetru, pranju i upotrebi sapuna ili trenju.

Ovo je normalna pojava usled nedostatka odgovarajuće nege i nadoknade lipida i prirodnih vlažećih komponenti.  

Žene često nakon skidanja grilon čarapa primećuju pojačano suvu kožu na nogama, što je najbolji primer uticaja navedenih faktora. 

Sintetička odeća koja je u direktnom kontaktu sa kožom, poput džempera, rukavica takođe može biti razlog pojave svraba kože i peckanja. 

Sa druge strane, pacijenti sa atopijskim dermatitisom usled hiperosetljivosti kože imaju prateće simptome peckanja, crvenila i svraba kože koji se mogu javiti nezavisno od godišnjeg doba.

Ipak, u zimskom periodu je zbog udruženih uticaja pojava ovakih simptoma više prisutna. 

Kod svih navedenih stanja, bilo da su genetski uslovljena ili prouzrokovana faktorima iz spoljašnje sredine je narušena kožna barijera. 

Ispucala i gruba koža traže posebnu negu 

Najvažnije komponente za održavanje zaštitne funkcije kože i zdrave kožne barijere su masne kiseline ( među kojima je i linolna kiselina), ceramidi, holesterol, urea, mlečna kiselina i aminokiseline.  

Pored sprečavanja prekomernog gubitka vode, održavanja normalne vlažnosti kože, ove komponente zajedno obezbeđuju zaštitu od spoljašnjih uticaja.  

Svaki poremećaj u sastavu komponenti, potrebno je nadoknaditi proizvodima za negu kože kako bismo ublažili prateće simptome atopijskog dermatitisa, suve kože, svraba kože i sličnih promena. 

 

Sigurno ste se zapitali u čemu grešite jer imate ispucalu i grubu kožu koja svrbi uprkos tome što ste naneli losion na celo telo nakon tuširanja?

 

Kako se pravilno rešiti svraba kože?

Osnova kontrole simptoma suve kože je adekvatna nega i izbegavanje provocirajućih faktora.

Kako bismo ublažili svrab kože, potrebno je da sprečimo isušivanje kože. 

6 Osnovnih principi kojih se treba pridržavati su: 

1. Kratko kupanje u umereno toploj vodi (do 32°C) uz upotrebu blagih sredstava za pranje. Najbolje je birati proizvode namenjene baš za pranje suve, osetljive, kože
 

2. Nakon kupanja, peškirom utapkati višak vode, ne brisati i ne stvarati nepotrebno trenje na koži;  
 

3. Nanošenje emolijentnih proizvoda u prvih nekoliko minuta nakon kupanja, kako bi se nadoknadili potrebni lipidi i obezbedila vlažnost kože.

4. Korišćenje roizvoda za negu kože koji sadrže linolnu kiselinu jer oni mogu obezbediti koži potrebnu količinu ove masne komponente i ojačati kožnu barijeru.
 

5. Adekvatna ishrana i dovoljna hidratacija - neophodne su za očuvanje zdrave strukture kože.

Nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana može uticati na izgled i stanje vaše kože, pa je preporuka da se i tokom zimskih meseci unese minimum 2l tečnosti dnevno. Preporuka je piti 35 ml tečnosti po 1 kilogramu telesne mase. 

 

6. Hrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselina pozitivno utiču na stanje kože – potrebno je svakodnevno konzumirati voće i povrće, a ograničiti unos šećera, pržene i industrijske hrane. 
 

7. Izbegavanje sintetičkih materijala koji dolaze u direktan kontakt sa kožom jer ćemo tako sprečiti svrab kože i iritaciju u toku dana, a nakon što koža upije emolijentni proizvod. 

 

Dodatni savet 

Najbolje ćemo kontrolisati svrab kože ako joj obezbedimo potrebnu količinu proizvoda za negu.

Ako nosimo najlon čarape, preporuka je da pre oblačenja nanesemo poizvod za negu i sačekamo da da ga koža upije, kao i da kod sebe uvek imamo emolijens.

Izbegavajte češanje jer time se svrab kože, crvenilo i iritacija pogoršavaju.