Biram Zdravlje logo

Uho

Uho je odgovorno za naš sluh i kada nešto nije u redu sa njim, to može imati priličan uticaj na naš svakodnevni život. Problemi sa uhom mogu biti vrlo različiti i uključuju sve od osećaja začepljenosti do hronične upale uha. Saznajte koji su to najčešći problemi sa uhom.

Savetovalište

Pitanja i odgovori

Zašto ne treba pokušavati prstom odčepiti uho posle kupanja?

Prstom možemo dodatno inficirati uho i pojačati bol. Prstom (ili štapićima za uši) cerumen (ušni vosak) se dublje potiskuje u uho, a iza njega se zadržava voda. 

Pre ulaska u vodu nanesite sprej za uho koji će sprečiti zadržavanje vode uhu.

Šta je plivačko uho?

Upala uha uzrokovana zadržavanjem vode u uhu, uglavnom kada se voda nagomilava iza ušnog voska koji začepi uho i voda ne može da iscuri. Uši se začepe, a bakterije u vlažnoj i mračnoj sredini se brzo razmnožavaju, što sve rezultira bolnom upalom uha.

Pre kontakta sa vodom nanesite sprej za uho koji će napraviti barijeru i sprečiti da se voda zadržava iza ušnog voska.

Može li alergija da oslabi sluh?

Svrab u uhu, pritisak i osećaj začepljenosti uha, vrtoglavica, zujanje u ušima i infekcije su najčešći simptomi alergija. Alergije stvaraju zagušenje u sinusima koji onda oteknu, nakupljaju tečnost i stvaraju pritisak. 

Taj pritisak može da izazove povećanu sekreciju iz uha, koja uzrokuje oticanje uha i osećaj začepljenja (samim tim i slabiji sluh) kao i veoma bolnu upalu uha.

Upale uha ukoliko se pravilno ne tretiraju mogu dovesti do oštećenja sluha.

Poželjno je koristiti sprej za uši na bazi medicinskog maslinovog ulja jer ono omekšava ušni vosak i olakšava njegovo uklanjanje-

Pogledajte sva pitanja

Pitajte nas

Ukoliko imate pitanje, slobodno nas kontaktirajte. Sa zadovoljstvom ćemo odgovoriti na Vaš upit.

Postavite pitanje