Biram Zdravlje logo

Suvo grlo: kako najbrže da oporavite sluznicu grla

shadow illustration

Sluznica u ustima, grlu i ždrelu imaju važan zadatak u prevenciji suvog grla i zaslužuju dodatnu negu i pažnju - jer je zdrava sluzokoža najbolja zaštita.

Uprkos preduzimanju svih mera predostrožnosti i zaštite, posebno u zimskim mesecima kada je sezona prehlada, gripa i drugih bolesti respiratornog sistema, teško je odupreti se neprijatnom osećaju strepnje da se ne razbolimo tokom jeseni i zime.

Srećom, naš organizam ima svoje prirodne zaštitne funkcije, kojima možemo mnogo da pomognemo.

 

Zdrava sluznica: naša prirodna barijera koja nas štiti

Većina štetnih čestica iz vazduha dospeva u telo kroz nos i usta koje možemo nazvati „ulaznim vratima“ za ove mikroskopske ,,nevaljalce”.

Zbog toga su usta, nos i ždrelo prekriveni sluznicama, koje funkcionišu kao prirodna zaštitna barijera protiv patogena. Oni predstavljaju važan deo imunološke odbrane i sprečavaju uljezima da prodru u naš organizam.

Sekret stvaraju sluzokože koje održavaju vlažnost usta, nosa i ždrela i pomažu u prirodnoj zaštiti organizma. Te prirodne odbrambene mehanizme možemo aktivno ojačati i podržati u našem svakodnevnom životu, ako sledimo zdrav životni stil, uzimanjem dovoljne količine tečnosti i otapanjem posebnih pastila za grlo u ustima.

 

Suv i hladan vazduh - izazov za grlo

Kada temperature počnu da padaju, a grejanje se pojačava, otežava se situacija za našu sluznicu.

Suv vazduh u zatvorenom i na otvorenom znači da se film pljuvačke na našoj oralnoj i faringealnoj sluznici proređuje i postoji rizik da se sluznice osuše. Ovo nas čini osetljivim na patogene mikroorganizme.

Da bi sluznice u ustima, grlu i ždrelu ostale vlažne, posebno je važno unositi dovoljne količine tečnosti. Dva litra dnevno je obično optimalna količina za odraslu osobu - voda ili nezaslađeni čaj su posebno korisni.

Naša promenjena svakodnevica takođe predstavlja dodatni stres za prirodnu zaštitnu barijeru.

Suvo grlo, suv kašalj, napete glasne žice, pojačano pročišćavanje grla i promuklost su najčešće posledice.

Pastile za grlo: dugotrajna hidratacija i zaštita za poneti

Pastile za grlo mogu da pomognu u sprečavanju isušivanja sluzokože, čime se održava prirodna zaštita grla.

Uz uzimanje dovoljne količine tečnosti tokom dana, pastile za grlo pomažu da nam sluznica bude intenzivno hidrirana satima, bez obzira da li smo kod kuće, u pokretu ili na poslu.

Pastile za grlo isla® medic vlaže i štite sluznicu usne duplje i ždrela. Sadrže kompleks hidrogela, hijaluronsku kiselinu i specijalni ekstrakt islandskog lišaja, čija je lekovitost veoma poznata.

Postepenim otapanjem u ustima, stvaraju dvostruki zaštitni film koji oblaže sluznicu i intenzivno je vlaži.

Laboratorijski test sa rinovirusima, najčešćim uzročnicima prehlade, pokazao je da pastile zajedno sa pljuvačkom čine dodatnu barijeru i pružaju dvostruku zaštitu, jer pljuvačka postaje gušća i tako otežava prodor štetnim česticama.

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.