Biram Zdravlje logo

Promuklost - rešenje za nju potražite u ovom tekstu

shadow illustration

Promuklost, medicinski rečeno - disfonija, je čest simptom kada je reč o grlu i glasu.

Prepoznaje se po hrapavom glasu i napetosti glasnih žica, a govor postaje otežan. Mnogi pacijenti opisuju kao i da ih nešto grebe u grlu.   

Sigurni smo da vam je poznat osećaj kada vas je glas izdao baš onda kada ne treba. Osobe koje žive od svog glasa, poput predavača, logopeda, glumaca, voditelja ili pevača trude se da očuvaju glasne žice, ali nekada ni to nije moguće.  


Šta najčešće uzrokuje promuklost?  

1. Laringitis je jedan od najčešćih uzroka promuklosti.

Javlja se usled prehlade, infekcije gornjih disajnih puteva ili alergija.

Ukoliko je promuklost nastala usled prehlade i  infekcije gornjih disajnih puteva, najčešće lekari preporučuju odmor, dovoljnu količinu tečnosti i pastile protiv bola u grlu i promuklosti koje se izdaju bez lekarskog recepta.   

2. Prekomerno naprezanje glasnih žica - navijanje na sportskim događajima, glasno govorenje u bučnim situacijama, predugo pričanje bez odmora, pevanje izazivaju disfoniju.

U tom slučaju preporučuje se upotreba pastila koje ublažavaju tegobe sa grlom i smiruju snažno napregnute glasne žice.   

Takođe, promuklost može izazvati: 

3. Alergija - oticanje glasnih žica od kašlja, post-nazalnog slivanja, kijanja  

4. Laringofaringealni refluks - refluks želuca koji izaziva oticanje i iritaciju tkiva glasnih žica i grla  

5. Izrasline na glasnim žicama ili čvorovi glasnih žica - mali žuljevi na glasnim žicama zbog prekomerne upotrebe glasa ili povrede glasnih žica koja se javlja uz vikanje  

6. Polipi glasnih žica - mala izraslina na glasnim žicama koja je poput plikova usled prekomerne upotrebe glasa ili povrede glasnih žica tokom vike  

7. Cista glasnih žica - mala izraslina na glasnim žicama koja je obično ispunjena sekretom i uzrokuje grub i hrapav glas  

8. Papilomi glasnih žica - male bradavice na glasnim žicama koje su uzrokovane izlaganjem specifičnom virusu zvanom humani papiloma virus  

9. Ožiljci na glasnim žicama – trauma/povreda glasnih žica  

10. Paraliza glasnih žica - hrapav glas   

 

isla® medic voice pastile brinu o vašem glasu, ublažavaju tegobe sa grlom i smiruju snažno napregnute žice.   

Sadrže hijaluronsku kiselinu i hidrogel kompleks, koje uz islandski lišaj obezbeđuju intenzivno vlaženje sluznice grla i stvaranje zaštitnog filma na površini. 

SAZNAJ VIŠE O ISLA ® MEDIC VOICE PASTILAMA

 

 

Promukao glas - kada je vreme za lekara?  

Ukoliko je glas promukao duže od tri nedelje, a niste preležali grip ili prehladu, ukoliko iskašljavate krv, imate poteškoća sa gutanjem vreme je da se javite lekaru.  

Jedan od simptoma kada je potrebno potražiti pomoć jeste i osećaj kvržice u grlu, bol pri govoru ili gutanju, poteškoće sa disanjem ili gubitak glasa.   

 

Kako možete sprečiti promuklost?  

Svakodnevno konzumiranje  dovoljne količine vode (minimum 2 litra), izbegavanje kašlja i pročišćavanja grla i upotreba glasa na odgovarajući način bez vikanja ili zloupotrebe glasa može pomoći da sprečite pojavu promuklosti. 

Ukoliko koristite redovno svoj glas, posebno u poslu, jako je važno da uvek uz sebe imate pastile koje će štititi sluznicu usta i grla formirajući zaštitni film koji prekriva iritiranu sluznicu.   

 

SAZNAJ VIŠE