Biram Zdravlje logo

Suva usta – zašto se grlo tako brzo suši?

shadow illustration

Saznajte koja je uloga sluznice grla u celokupnom zdravlju.

Iako su se naše oči navikle na novi detalj na licu - maske, naše grlo, ždrelo i glasne žice nisu. Sluzokoža usta, ždrela i nosa ozbiljno je nadražena i iritirana. Pre ili kasnije, grlo počinje da golica, usta se isušuju, a glas polako izdaje... Šta treba uraditi?

Zašto se grlo tako brzo suši?

Često zaboravljamo da uzimamo dovoljno tečnosti, što uz dugotrajno nošenje maski znači da se oralna i faringealna sluzokoža brže isušuju, uzrokujući iritaciju grla, a utiču i na glas. Često dolazi i do neprijatnog osećaja grebanja u grlu usled isušivanja.


Nije lako razgovarati kada su nam usta prekrivena. Bilo da se radi o razgovoru u banci ili jutarnjoj poseti pekari – neophodno je da povisite glas, kako bi vas druga osoba što jasnije razumela. Da bismo bili jasniji, moramo da pričamo glasnije i razgovetnije kroz dodatni sloj tkanine, čime vremenom sve više naprežemo glasnice.

Rezultat toga je grebanje u grlu, pojačano pročišćavanje grla i promuklost. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
shadow illustration

Zašto je važno da je sluznica grla vlažna?

Suva sluznica grla utiče na celokupno zdravlje.

Sluznica u ustima je prva barijera svim negativnim česticama iz vazduha i okruženja i ako je sluznica vlažna i zdrava, sprečava prodor štetnih materija u naše disajne puteve. To je naročito važno u periodu prehlada, gripa i virusa, zato ne zaboravite da brinete o svojoj sluznici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saveti za borbu protiv suvog grla i održavanje zdravih glasnih žica

Savet 1: Tišina je zlatna

Najjednostavniji savet da napete glasne žice ostanu u formi je, naravno, da predahnete od razgovora. Očigledno je da to nije lako učiniti, ali ako se prilika ukaže, vaš glas će vam biti zahvalan.

Još je važnije da nesvesno ne počnete da šapućete. Šapat je često teško razumljiv, stalno morate da ponavljate reči, a otežano se i emituje glas.


Savet 2: Pijte, pijte, pijte tečnosti!

Kako bi oralna i faringealna sluzokoža ostala što „podmazanija“, a grlo neisušeno, od pomoći može biti redovno unošenje dovoljne količine tečnosti. Mnogo je trikova koji vas mogu podsetiti da popijete čašu vode. Nekada pomaže i najjednostavniji trik - postavljanje čaše sa vodom na vidno mesto. 


Mineralna voda, voćni sokovi ili čaj pogodna su alternativa vodi sa česme. U zavisnosti od toga koliko su ozbiljni vaši problemi sa glasom, kofein treba pažljivo unositi, jer takođe može da isuši grlo i iritira glasne žice. Isto se odnosi i na pušenje.
 

Savet 3: Pastile - idealan zaštitnik protiv suvih usta

Pastile za grlo su praktične kada ste u pokretu ili na poslu, jer održavaju sluznicu vlažnom i štite je od drugih spoljnih iritanasa. Isla medic acute citrus i med pastile za grlo sa hidrogelnim kompleksom, hijaluronskom kiselinom i posebnim ekstraktom islandskog lišaja imaju umirujući ukus citrusa i meda, a ujedno su i bez šećera, pa se mogu koristiti i kod dijabetesa.


Zahvaljujući dvostrukom zaštitnom  filmu hijaluronske kiseline i hidrogelnog kompleksa, sluznice usne duplje i ždrela se regenerišu i postaju ponovo hidrirane, a poznato je da hidrirana sluznica predstavlja i važnu odbrambenu barijeru prolaska različitih uzročnika respiratornih bolesti dalje u organizam.


Isla medic acute citrus i med pastile ublažavaju simptome bola u grlu, otežanog gutanja i tipične simptome prehlade.

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.