Biram Zdravlje logo

Saveti ORL specijaliste: Čist nosić – zdrava i srećna beba (1. deo)

shadow illustration

Dr Ivan Baljošević, Institut za majku i dete

Kako rešiti problem alergijskog rinitisa kod beba, dece i trudnica, često je postavljano pitanje. Kako biste izbegli suvišne posete lekarskim ordinacijama, za vas smo potražili pomoć ORL specijaliste. Dr Ivan Baljošević iz Instituta za majku i dete odgovara na najčešće nedoumice trudnica i mladih roditelja.

 

1. Deca sa izraženim simptomima sezonske alergije, često po preporuci lekara dobiju sirup sa antihistaminikom. Iako su ovi sirupi efikasni, deca povremeno imaju izražene simptome – svrab ili curenje iz nosa. Da li se pored sirupa, savetuje upotreba sprejeva koji vlaže sluznicu nosa?

Disanje na nos je jedini fiziološki oblik disanja, kako kod dece, tako i kod odraslih. Značaj disanja na nos u dečjem uzrastu je još izraženiji u odnosu na odraslu populaciju, s obzirom na to da se radi o periodu intenzivnog rasta i razvoja.

S druge strane, alergijski rinitis predstavlja preosetljivost na supstance koje se prirodno nalaze u našoj okolini i bezopasne su za osobe koje nisu alergične. Tu najčešće spadaju prašina, grinje ili poleni trave, drveća i korova. Alergijski rinitis je danas veoma često obolenje, tako da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije oko 25% stanovništva u svetu boluje od nekog oblika alergijskog rinitisa. Smatra se da će usled velike zagađenosti vazduha i pojačanog otopljavanja za 20 godina taj procenat biti oko 40% populacije.

U lečenju alergijskog rinitisa veliku efikasnost su pokazali antihistaminici. Ovi lekovi smanjuju sekreciju, kijanje i svrab u nosu. Međutim, kako nos predstavlja prvu liniju odbrane od unosa alergena, virusa, izduvnih gasova i drugih štetnih agenasa neophodno je održavati ga čistim i prohodnim. Redovnom toaletom nosa ispiraju se sve nečistoće koje dete tokom dana udiše, a vazduh u nosu je ovlažen.

shadow illustration

2. Koji sprej deca najbolje prihvataju?

Deca najbolje prihvataju preparate koji nemaju intenzivan miris i ne izazivaju peckanje i nelagodnost prilikom primene. Na primer, Nisita® sprej sadrži natrijum hlorid 0,33% i natrijum hidrogen karbonat 0,83%. Prilikom primene raspršuje se u fine, sitne čestice, bez mirisa je i zato ga deca rado prihvataju. Može se koristiti više puta dnevno, kada god postoje simptomi alergije.

3. Koji je najbolji način da trudnice sebi olakšaju disanje i ublaže simptome alergijskog rinitisa?

Smatra se da oko 2/3 žena u trudnoći ima problema sa otežanim disanjem na nos i simptomima koji su slični alergijskom rinitisu. One ne bi smele da koriste antihistaminike ili kortikosteriode, jedina terapija su odgovarajući fiziološki rastvori kojima se mogu ukloniti alergeni iz nosa. Preparat treba da bude blag, da se zadržava duže vreme na sluznici nosa i da ima zaštitno dejstvo na sluznicu nosa.

Takođe se preporučuje primena spreja Nisita® 4-5 puta dnevno. Preparat vlaži i regeneriše sluznicu nosa, tako što deluje osmotski i higroskopno (razređuje sekret i vlaži sluznicu). Bezbedan je za primenu, jer nema interakcija sa drugim lekovima i ne stvara zavisnost.

4. Usled česte ili dugotrajne upotrebe sprejeva za nos sa kortikosteroidima ili dekongestivima, sluznica nosa može biti oštećena ili potpuno uništena. Na koji način bi trebalo zaštititi nos?

Kortikosteroidni sprej se uspešno koristi za lečenje alergijskog rinitisa. Njegovom primenom se smanjuje otok i sekrecija iz nosa i može se koristiti više nedelja. S druge strane, dekongestivi su preparati koji se koriste u aktunim infekcijama nosa i sinusa. Takođe, deluju antiedematozno i mogu se primenjivati do 7 dana.

Duža upotreba ovih preparata isušuje sluznicu i dovodi do pojave krusti u nosu. Ponekad kortikosteroidni sprej može izazvati povremena krvarenja iz nosa. Pored toga, svrab i peckanje u nosu se smanjuju tek nakon 3-4 dana primene kortikosteroida.

Zbog toga treba primeniti masti koje će regenerisati sluznicu nosa i pomoći uklanjanju krusti. Veoma efikasna se pokazala primena masti Nisita®. Sadrži natrijum hidrogenkarbonat koji stvara blago alkalni pH, poboljšava lokalnu cirkulaciju, čime se stvara nepovoljna sredina za razvoj bakterijske infekcije. Mast ima blag, prijatan miris limuna. Najbolje je koristiti je svako veče pred spavanje, po jednom istisnuti u svaku nozdrvu.

 

(U narednoj sedmici čitajte i 2. deo pitanja i odgovora sa dr Ivanom Baljoševićem sa Instituta za majku i dete)