Biram Zdravlje logo

Alergija – naporni prijatelj proleća i kako ga se rešiti

shadow illustration

Proleće – priroda se budi, dani sve duže traju, sunce sve više greje, čak i oni najlenjiji imaju potrebu da izađu, udahnu sveži vazduh i pročiste pluća. Ovo je scenario onih srećnika kojima su alergije nepoznati pojam.

A sad onaj drugi scenario: hronično ste umorni, razdražljivi, imate suzne i osetljive oči… Ako vas nedavno nije niko povredio (emotivno ili fizički), verovatno ste i vi prešli u grupu malo manjih ljubitelja proleća i imate neku vrstu alergije, koja zahvata sve više ljudi zbog narušene čistoće vazduha, načina života, a pre svega zbog oslabljenog imunosistema.
Uz sve navedeno, ako vam i curenje nosa nije nepoznanica, kašljanjekijanje, crvenilo i promene na koži, definitivno možemo da zaključimo ko je glavni krivac.

 

Više vrsta alergija nego šampona u radnji

Ako bismo na alergije gledali kao na police u prodavnici, onda bi nam izbor zaista bio prilično bogat, ali nismo sigurno da bi zainteresovanost potrošača bila velika.

Da ostanemo u istoj metafori, u toj situaciji, najprodavaniji „proizvodi” u sredini police svakako bi bile alergijske bolesti disajnih puteva.
Iz ponude bismo mogli da izdvojimo alergijski rinitis kao jedan od 5 u 1 proizvoda, u kojem po jednoj ceni možete dobiti kijavicukašaljgrebanje u grlu, crvenilo nosa i očiju, a peckanje u očima kao šlag na kraju i alergijsku astmu.
Ako biste se ipak odlučili za nešto manje poznate „proizvode”, svakako se obavestite o postojanju alergijskih bolesti kože, koje se dele na urtikariju i dermatitis. U tom slučaju, promenite radnju i otidite u apoteku.

U ostale alergijske bolesti spadaju one već dobro poznate: na hranu (kikiriki, soja, mleko…), ubode insekata, kao i na lekove. Ako imate alergiju na neke bliske osobe (ne želimo nikog da spomenemo, vi znate koje su), tu vam ne možemo pomoći.

 

Priroda daje – priroda pomaže

 

Nakon što nas je priroda častila postojanjem alergija kao modernih bolesti ili smo ih sami stvorili, ako dozvolimo sebi da budemo realni, svakako vredi znati da se prirodni lekovi isto tako nalaze u našoj blizini i svakodnevici. Da skratimo silna objašnjavanja, donosimo spisak korisnih načina za oslobađanje od alergija:

– pijte vodu (od 8 do 10 čaša čiste vode),
– pijte zeleni čaj,
– koristite koprivu (čaj, kapsule ili kapi),
– isperite disajne puteve morskom vodom,
– smanjite unos šećera,
– jedite namirnice bogate vitaminima B, C i E,
– konzumirajte domaći med,
– jedite ljutu papriku koja čisti disajne puteve,
– crni kim možete utrljati na kožu ili inhalirati,
– pijte sok od maslačka

 

Morate priznati da je sve navedeno vrlo lako izvodljivo, tako da nema prepreka da i vama proleće bude najlepše doba godine.

Udahnite duboko i uživajte!