Biram Zdravlje logo

Reč stručnjaka: Alergija na ambroziju – saveti iz apoteke

shadow illustration

dipl. farm. Sanja Andrić

Ambrozija se u grčkoj mitologiju spominje kao piće, a negde i kao hrana bogova koja je donosila besmrtnost. Zevsovom sinu Tantalu je bila ukazana velika čast, time što je jeo na planini Olimp, ali ukravši pritom božju ambroziju bio je osuđen na večne muke.

Besmrtnost koju je ambrozija donosila bogovima sa Olimpa, simbolički gledano učinilo je da i sama postane besmrtna, kao korov koji je skoro nemoguće uništiti. Ambrozija pripada porodici Asteracae i broji preko 40 vrsta od kojih su u Evropi zastupljene četiri.

Alergija na ambroziju – simptomi i lečenje

U ovom periodu godine aktivan je jedan od najmoćnijih alergena – polen ambrozije.

Simptomi alergije na ambroziju uključuju kijanje, zapušenost i curenje iz nosa (alergijski rinitis), peckanje i suzenje očiju (alergijski konjuktivitis). Kod izuzetno osetljivih pacijenata, kao i kod onih kod kojih blaži simptomi nisu adekvatno farmakološki tretirani može se javiti kašalj, otežano disanje i „zviždanje“ u grudima tj. simptomi bronhijalne astme.

Ukoliko tražite savet u apoteci, nemojte se iznenaditi ukoliko vam farmaceut postavi niz pitanja o simptomima, jer je to način kako se može prepoznati da li se radi o alergijskoj preosetljivosti i da bi stekli uvid o težini simptoma.

Ako imate simptome duže od 10 dana, bez temperature, uz stalno kijanje, rinoreju ili zapušenost nosa, svrab i sekreciju, naročito nakon boravka na otvorenom, sve ukazuje na simptome alergijskog rinitisa.

U tom slučaju apotekar će vam često savetovati uzimanje lekova iz grupe antihistaminika i dekongestiva, pritom uvek treba voditi računa da dekongestive možete najduže primenjivati 5 dana i prednost treba uvek dati preparatima koji deluju lokalno (sprejevi i kapi).

Savetuje se korištenje sprejeva za nos koji u svom sastavu imaju hijaluronsku kiselinu, dekspantenol, ektoin, koji mehanički uklanjaju polenske čestice i jačaju otpornost sluznice nosa.

Jedno od rešenja je i preporuka Nisita speja i Nisita masti koji sadrže natrijum-hidrogenkarbonat koji povećava pH vrednost sluznice nosa i time se povećava odbrambena sposobnost.

Odličan su izbor kod alergije na ambroziju kod dece i trudnica (gde postoje terapijska ograničenja za upotrebu dekongestiva, antihistaminika i kortikosteroida).

Nisita sprej i mast mogu biti i potpora terapiji, jer štite i jačaju sluznicu nosa, sprečavaju njeno isušivanje i umanjuju simptome alergijskog rinitisa.

Ukoliko su glavni simptomi svrab, crvenilo i otečenost očiju farmaceut može preporučiti lokalne oftalmike. Kod težih oblika rinitisa, sa povišenom temperaturom, gustim sekretom iz nosa, osećajem gušenja gde ne dolazi do poboljšanja posle 2-4 nedelje terapije potrebno je obratiti se lekaru. Takođe, u lečenju se može uzeti u obzir i imunoterapija.
 

Dijetetski suplementi i biljni proizvodi u borbi protiv alergije

Kao dopuna terapiji moguće je uključiti i određene dijetetske suplemente i biljne preparate.

Preporuka je da pacijenti uzimaju vitamin C, naročito u kombinaciji sa kalcijumom, jer povećava razgradnju histamina.

Od biljnih preparata koji mogu pružiti pomoć kod simptoma alergija, poslednjih godina najviše se govori o ulju crnog kima  koje ima protivupalno, antitumorsko, antimikrobno, antioksidativno i antihistaminsko delovanje.

Tretman je poželjno započeti par meseci pre početka sezonske alergije.

Svakako, treba izbegavati boravak na otvorenom za vreme suvih i vetrovitih dana, naročito u periodu od 10h do 18h kada je najveća koncentracija polena. Nakon boravka na otvorenom potrebno je istuširati se, oprati kosu i presvući. Poželjno je na otvorenom nositi naočare za sunce i šešir kao i često umivati lice.