Biram Zdravlje logo

Praznici sa familijom bez problema

shadow illustration

Kako imati blagdane bez stresa!

Svi imamo onaj osećaj uzbuđenosti i razdraganosti kad stignu praznici. Uglavnom to znači  porodicu na okupu, punu kuću, zauzetu kuhinju, veseli dečji smeh, predivne mirise i lepu muziku. Ali često moze biti i izvor stresa. Da li će sve biti dovoljno dobro, štaviše, savršeno i da li će svi biti zadovoljni i srećni i veselo oduvavati nakon ukusnog prazničnog ručka ili večere? 

Kako preživeti (i uživati) praznike

Planirajte kao porodica. Dogovorite se šta ko želi da radi, niko ne može sve sam. Ne zaboravite decu i dajte im zadatke koje mogu obaviti, neka se osećaju uključeno i važno.

Postavite budžet. Nekad je teško zaustaviti se u šarenom šoping centru. Unapred dogovorite budžet za poklone, hranu i ostalo.

Smanjite očekivanja. Neće sve biti savršeno. Neko jelo će možda zagoreti. Neko neće moći da diše od prehlade. Drugi će jednostavno biti loše volje. Prestaće da radi grejanje. Nije kraj sveta, sve će biti u redu.

Zaboravite mobilne telefone. Praznici su vreme za porodicu. Internet i igrice ostavite za sutra. Stavite sve mobilne sa strane, kao da ih nema.

Spojite lepo s korisnim. Vreme praznika je i vreme prehlada, bolnog grla i zapušenog nosa. Napravite tople napitke, kuvano vino za odrasle i kakao za klince.

Pazite na decu. Mališani su hiperaktivni za vreme praznika – što od uzbuđenja, što od šećera iz slatkiša koje izobilno tamane. Držite ih na oku. Prelomi, ogrebotine i ranicelako mogu da pokvare praznično raspoloženje.

Razmenite poklone zajedno. Sreća i veselje na licima najdražih ulepšaće praznike. Zapevajte i opustite se.

Srećni i veseli praznici!