Biram Zdravlje logo

Lakoćom do pravilnog kašljanja

shadow illustration

Da li se osećate produktivnim baš svakog dana? Kad vas uhvati prehlada ili grip, gotovo je nemoguće obaviti sve dnevne zadatke koji vas čekaju. Upravo nailazi sezona gripa, telo se privikava na nove temperature i imamo manjak vitamina D koji nam pruža sunčan dan. Ako se nađete u takvoj situaciji, evo kako možete iskašljati prehladu.

Kašalj nikako ne treba potiskivati jer se u sluzi koju iskašljavate nalazi uzročnik bolesti – a njega želimo da isteramo van iz organizma. Zvučan, sluzav i vlažan kašalj zovemoproduktivnim kašljem. I na „neproduktivan” dan, možete produktivno izbaciti bolest iz organizma.

  1. Važno je ne kašljati prerano. Ako kašljete na silu, nadražujete grlo. Treba zakašljati kada počnete da osećate da se sluz nakuplja u gornjem delu grla.
  2. Dugi napadi kašlja umeju biti iscrpljujući. Ne samo da vas zamaraju već blokiraju sluz u disajnim putevima. Nakon jednog udisaja trebalo bi da sezakašljete samo 2 do 3 puta.
  3. Takođe, čvrsto i glasno kašljanje povećava pritisak koji zatvori vaše disajne puteve i dodatno ih nadražuje. To možete regulisati tako da lagano pritvorite usta tokom iskašljavanja – što olakšava izbacivanje sluzi.

Uz ovih nekoliko instrukcija olakšajte sebi bolan period. Uz Prospan se možete rešiti bolnog suvog kašlja, što je prvi korak ka ozdravljenju.

Period produktivnog iskašljavanja je stadijum u kojem možete preuzeti kontrolu i izbaciti uzrok bolesti iz organizma. Svi volimo da imamo kontrolu, da znamo kuda idemo i zašto se neke stvari događaju. Kada kašljete, imate osećaj da je baš tu kontrolu preuzeo neko drugi, i to baš u vašem telu, u vašem disajnom sistemu. Užas, strava i nedoumica! I šta sad? Vratite se natrag na početak našeg teksta. Rešenje je tu – ne dajte da vam uzmu kontrolu.

Jačajte imunitet i pravilno kašljite kako biste što pre ozdravili i bili bez tereta! 

KAŠLJITE PAMETNO, štedite grlo!