Biram Zdravlje logo

Koronavirus i simptomi u ustima

shadow illustration

dr sci. stom. Jovana Manevski

Pored gubitka čula mirisa i ukusa za koje je već poznato da predstavljaju jedne od prvih znakova da imate koronavirus, sve više studija ukazuje na činjenicu da postoje i brojne oralne manifestacije ove infekcije.

Ovi simptomi još uvek nisu prepoznati kao tipični znaci bolesti, ali se sve češće opisuju kao značajni i mogu indikovati testiranje na COVID-19. Smatra se da četvrtina obolelih od COVID-a ima jedan ili više različitih simptoma u usnoj duplji.

Iranska studija ukazala je da se od oralnih simptoma najčešće javlja:

  • izrazita suvoća usta,
  • zatim promene na jeziku („geografski jezik“),
  • kandidijaza,
  • afte
  • i aktivacija herpes simplex virusa.

Od pojave sistemskih simptoma pa do eventualne pojave oralnih promena u proseku je potrebno da prođe oko 7 dana. Treba napomenuti i da ovakve promene mogu biti početni, ali i jedini simptom da ste se zarazili koronavirusom, pa je stoga neophodno da se testirate.

Bolovi, osećaj peckanja, crvenilo i otok oralne sluzokože mogu otežati ishranu i govor, pa je pored sistemske terapije antibioticima i suplementima, značajno uključiti i lokalnu terapiju.

Preporučuje se dobra oralna higijena, meko-kašasta ishrana, kao i blagi rastvori antiseptika i čajeva.

Pastile za grlo sa antibiotikom, antiseptikom i anestetikom (Trachisan) mogle bi sprečiti sekundarne bakterijske infekcije ukoliko postoji narušen integritet oralne sluznice (uklusi, afte) ili inflamacija (mukozitis), a značajne su i kao simptomatska terapija bolnih stanja.

Zahvaljujući hlorheksidinu, Trachisan veoma uspešno deluje i na kandidu u ustima koja je česta posledica oslabljenog imuniteta, virusnih i bakterijskih infekcija.

Pastile sa hijaluronom i hidrogel kompleksom, poput isla medic, intenzivno hidriraju i regenerišu sluznicu grla , što takođe umanjuje tegobe.

Poznato je da pljuvačka deluje imunoprotektivno, a kako je isla medic sa Optaflow tehnologijom, ona značajno može doprineti intenzivnijem lučenju pljuvačke, samočišćenju i jačanju lokalnog imuniteta.

Najnovija studija, rađena u Nemačkoj, dokazala je da isla medic na površini sluznice formira zaštitnu barijeru koja usporava razmnožavanje i prodor rinovirusa kroz oralnu sluznicu, pa na taj način postiže efekat suzbijanja infekcije.

Za terapiju herpesa na usnama  možemo preporučiti preparate poput Sorefix-a, jer se kombinacija cinka i prirodnih emolijenasa smatra zlatnim standardom za tretman i brzo zarastanje herpetičnih promena.