Biram Zdravlje logo

Reč stručnjaka: Kandida u ustima - kako prepoznati simptome?

shadow illustration

dr sci. stom. Jovana Manevski

Oralna kandidijaza predstavlja gljivičnu infekciju usne duplje, jezika i ždrela koju najčešće izaziva Candida albicans. Kod polovine zdrave populacije kandida se nalazi u usnoj duplji kao deo fiziološke saprofitne flore, a kod nosilaca zubnih proteza može se naći u čak 90 % slučajeva.

Uzrok kandide u ustima

Mnogobrojni lokalni i sistemski činioci mogu doprineti poremećaju balansa u oralnoj sredini, kada se usled pada imuniteta kandida prekomerno umnožava i izaziva zdravstvene tegobe.

Sistemskim uzročnicima oralne kandidijaze smatraju se neuravnotežena ishrana, hronična oboljenja poput dijabetesa, hipotireoze i maligniteta kao i dugotrajna upotreba lekova iz grupe antibiotika, kontraceptivnih sredstava, citostatika i kortikosteroida.

Ipak, lokalni uzročnici mnogo su češći razlog za pojavu kandidijaze, a kao najznačajniji izdvajaju se neadekvatna i neredovna oralna higijena, česta upotreba alkohola i cigareta i neodgovarajući protetski radovi.

Kako prepoznati kandidu u ustima?

Simptomi na koje se pacijenti najčešće mogu požaliti su:

 • bele, siraste naslage na jeziku, nepcu i ždrelu
   
 • neprijatan zadah
   
 • osećaj pečenja i bola, uglavnom na jeziku ili ispod zubne proteze

Važno je znati da je ovakve naslage gotovo nemoguće ukloniti, uz prateće krvarenje i bol, nakon čega oralna sluznica ostaje intenzivno crvena i osetljiva.

Ragade u uglovima usana i gubitak čula ukusa mogu biti prateći simptomi.

Kako se leči oralna kandidijaza?

Oralna kandidijaza je veoma uporna infekcija sa tendencijom ponovnog javljanja, a gotovo uvek je u sprovođenju terapije neophodna konsultacija lekara ili stomatologa. Ipak, pacijenti u apoteci mogu dobiti značajnu pomoć, savet ili dopunu osnovne terapije.

Upotreba sistemskih ili lokalnih antimikotika (gelovi, kapi, rastvori, suspenzije, dražeje) je neophodna, a zbog svojih neželjenih efekata mora biti pažljivo dozirana i kontrolisana.

Saveti za brže izlečenje oralne kandidijaze

Pored osnovne terapije, značajno je pacijentima skrenuti pažnju na:

 • redovno i pravilno održavanje oralne higijene
   
 • negu zubnih proteza (potapanje tokom čitave noći u rastvor sode bikarbone ili hlorheksidina)
   
 • upotrebu oralnih antiseptika (rastvori i čajevi)
   
 • modifikaciju ishrane u vidu izbegavanja fermentisanih namirnica, ugljenih hidrata i alkoholnih pića.

Kako je osećaj pečenja, žarenja ili bola u usnoj duplji uglavnom najveći problem za pacijente, posebno tokom obroka, preporučljivo je u terapiju uključiti pastile sa lidokainom kako bi se ova vrsta diskomfora ublažila.

Zbog produženog dejstva pastila u odnosu na rastvore kada je u pitanju usna duplja, idealne su pastile koje u sebi sadrže i hlorheksidin kao jedan od najsnažnijih oralnih antiseptika sa dokazanim dejstvom na Candidu albicans.

Danas su na tržistu dostupne i pastile sa antimikrobnim dejstvom, pa se može smatrati da bi trokomponentni preparat anestetik-antiseptik-antimikrobni agens bio najkompletniji u pomoćnoj, kauzalno-simptomatskoj terapiji oralne kandidijaze.

Takođe, preparati koji podstiču lučenje pljuvačke ( Optaflow tehnologija) mogu biti od velike koristi s obzirom da pljuvačka svojim protektivnim svojstvima značajno povećava lokalni imunitet.

 

>> PREPORUKA PROIZVODA IZ APOTEKE: isla pastile sa Optaflow tehnologijom. Više o proizvodu saznajte OVDE ili od svog farmaceuta

>> PREPORUKA PROIZVODA IZ APOTEKE: Trachisan - nemački lokalni antibiotik u vidu lozengi - preparat koji je anestetik-antiseptik-antimikrobni agens i pomoćna terapija pri uklanjanju simptoma kandide u ustima. Više o proizvodu saznajte OVDE ili od svog farmaceuta.

 

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo ili lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.