Biram Zdravlje logo

Donosimo nekoliko korisnih saveta pomoću kojih ćete ojačati svoj imunitet prirodnim putem.

shadow illustration

Prehlade, viroze i grip još uvek nisu dosegli svoj vrhunac i kako bismo izbegli infekcije i zaštitili se od prehlade i gripa, potrebno je da imamo snažan i uravnotežen imuni sistem.

Pročitajte nekoliko korisnih saveta pomoću kojih ćete ojačati svoj imunitet prirodnim putem.

Hranite se zdravo i uravnoteženo

Hrana izgrađuje, održava i daje snagu telu. Upravo zato su vam potrebne hranjive supstance koje će podržati vaš imuni sistem, kao što su vitamini A, C, D i E, minerali selen i cink, i Omega 3 masne kiseline. Kombinujte ishranu koja će sadržati mahunarke, cele žitarice, orašaste plodove i semenke, kao i obilje svežeg voća i povrća. Ako jedete meso birajte ono koje sadrži visok nivo kvalitetnih belančevina. Izbegavajte mesne prerađevine, prženu hranu, bezalkoholna pića, prerađene pekarske proizvode, proizvode koji sadrže veštačke zaslađivače ili rafinisani šećer. Preterano konzumiranje navedenih namirnica slabi imuni sistem.

Povećajte unos vitamina C u organizam

Vitamin C neophodan je za normalno funkcionisanje organizma i izrazito je jak antioksidans zbog čijeg nedostatka možemo imati problema sa učestalim prehladama. Sveže voće i povrće najbolji su izvori vitamina C koji pomažu u jačanju imunog sistema. Namirnice koje sadrže visoku količinu vitamina C su bobičasto voće, limun, kivi, paprika i tamno zeleno povrće.

shadow illustration

Koristite začine i začinsko bilje

Upotreba začina i začinskog bilja u kuvanju i pripremanju hrane ima veoma dugu istoriju. Osim što se koriste u kulinarstvu da zaokruže i upotpune ukus, vekovima je poznato i njihovo blagotvorno dejstvo na zdravlje. Ubacite u svakodnevnu ishranu crni i beli luk, đumbir, crni biber, crvenu papriku, cimet, kari i kurkumu. Navedeni začini sadrže važne sastojke koji štite i jačaju imuni sistem.

Spavajte 7 do 8 sati dnevno

Poznato je da hronični umor slabi imuni sistem i povećava rizik od bolesti. Kada spavamo telo se regeneriše i jača. Ako ne možete spavati 7 do 8 sati dnevno iskoristite popodnevni san, vaše telo će vam biti zahvalno.

Pijte dovoljno tekućine

Najmanje dva litra vode na dan, recept je za zdravlje i lepotu. Dovoljna količina vode u organizmu smanjuje zadržavanje otpadnih supstanci i toksina u telu, poboljšava funkcije žlezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoće i smanjuje glad. Hidratacija je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Ako u vodu dodate i krišku limuna, osiguraćete i dodatni unos vitamina C u organizam.

Postanite prijatelji "dobrih" bakterija

Zanimljiva je činjenica da se više od 70% svih imunih ćelija nalazi upravo u digestivnom sistemu, što znači da se u crevima nalazi više imunih ćelija nego u bilo kojem drugom delu tela. Dakle, važno je održavati creva zdravim. Probiotici su “dobre” bakterije koje se nalaze u kiselom kupusu, Kombucha čaju, kefiru, jogurtu, kao i “kimchi” (tradicionalnom korejskom jelu od povrća fermentisanog sa začinima).

Ako je moguće, izbegavajte antibiotike

Spomenuli smo u našem poslednjem blogpostu kako upotreba antibiotika deluje na imuni sistem. Antibiotici napadaju “dobre” bakterije u digestivnom traktu, stoga ih nastojte konzumirati što manje i više se posvetite prirodnom načinu lečenja. U slučaju prehlade ojačajte imunitet sa ehinaceom čije seme deluje antivirusno, protivupalno i antibakterijski, pa leči prve simptome prehlade i gripa. Pripremite sebi šolju tople vode s limunom, đumbirom i medom, pojačajte unos vitamina C i pijte dosta vode. Ako ipak ne možete izbeći uzimanje antibiotika, ne zaboravite da uvrstite probiotike u vašu ishranu.

Redovno se bavite fizičkim aktivnostima

Vežbanje, osim što vas održava u formi, poboljšava funkcionisanje imunog sistema i kvalitet sna i čini vaše telo otpornijim na negativne spoljašne uticaje. Ako nemate zdravstvenih problema, pronađite vreme za vežbanje, čak i ako su to samo duge šetnje!

Uživajte u suncu

Zima sa sobom donosi manje sunčanih dana pa stoga kad vam se ukaže prilika, iskoristite sunčano vreme i izađite napolje. Vitamin D, koji nastaje izlaganjem na suncu, će ojačati vaš imuni sistem. Pokušajte da provodite oko 30 minuta na otvorenom nekoliko puta nedeljno, kada sunce nije na vrhuncu. Manje doze vitamina D pronaći ćete i u masnoj ribi.

Opustite se, budite nasmejani i uživajte u životu

Hronični stres i depresija mogu dodatno oslabiti imuni sistem. Odvojite vreme za uživanje u svakodnevnici i zabavite se!