Biram Zdravlje logo

Kašalj kod dece - kako ga zaustaviti

shadow illustration

Kada nasmejan pogled u ogledalu zamene podočnjaci, a smeh deteta plač, znaš da je još jedna neprospavana noć iza ove porodice.    

Najčešći problem koji otežava noć jeste kašalj. Čest kod dece, a neretko i kod odraslih, kašalj je simptom infekcije gornjih i donjih disajnih puteva. U gornje disajne puteve spadaju ždrelo, nos i uho.    

Deca mlađeg uzrasta se najčešće bore sa prehladama, curenjem iz nosa, postnazalnim slivanjem, kašljem a i ništa manje, čestim upalama uha. Ovi simptomi su najčešće neraskidivi, mogu se javiti pojedinačno, ali i zajedno.    

Suvi i produktivni kašalj kod dece - razlike i lečenje

Dr Zoran Vujnović, specijalista pedijatrije navodi da kašalj prema dužini trajanja može da bude:

  • akutan (traje nekoliko dana ili nedelja)
  • i hroničan (traje duže od 6 nedelja).

Prema karakteru kašalj može da bude:

  • produktivan i
  • neproduktivan (odnosno „suv kašalj“).

Kada su u pitanju pedijatrijski pacijenti, oni obično kašlju produktivno („imaju šta da iskašlju“), što je najčešći znak akutnih infekcija gornjih disajnih puteva, koje su inače i daleko najčešće bolesti kod dece.

 

Suvi kašalj kod dece - kada se javlja

Kod dece se suv kašalj javlja mnogo ređe, i on je obično prisutan u početnoj fazi opstrukcije koja se javlja kod pacijenata koji boluju od astme, alergije na neke inhalatorne alergene (polen trava, drveća i sl), a nešto ređe kod nekih virusnih infekcija ždrela i dušnika, kada kašalj može da traje čak i 4-6 nedelja

Suv, iritirajući, kašalj neretko se javlja i u početnoj fazi nekih rinofaringitisa, kada na početku bolesti dolazi do otoka sluznice, dok se pojačana sekrecija javlja sa malim zakašnjenjem od 1-2 dana.

Tada roditelji nekada znaju da kažu da dete ne kašlje produktivno, ali se ovaj drugi tip kašlja javlja ubrzo posle toga i zapravo je osnovni tip kašlja u toj bolesti koji zahteva sekretolitičku terapiju (koja detetu olakšava iskašljavanje).

 

Produktivan kašalj kod dece – kako olakšati iskašljavanje

I nakon terapije bronhodilatatorima, koja se primenjuje u pogoršanjima opstruktivne bolesti pluća kod dece, kada spazam (grč) mišića u bronhijama i bronhiolama popusti, da bi kašalj što pre prestao potrebno je dati sekretolitike kako bi dete iskašljavalo nagomilani sekret iz disajnih puteva i kako bi disanje bilo olakšano.

Budući da je produktivni kašalj daleko najčešći tip kašlja koji prati oboljenja disajnih puteva kod dece, lek izbora u takvim stanjima, pored antibiotskih preparata (ako je potvrđeno da je uzročnik infekcije bakterija, i ako je klinička slika bolesti teža) je sekretolitik, poput Prospan sirupa za kašalj kod dece. 

"Sa Prospan sirupom za kašalj ja kod svojih malih pacijenata imam najbolje iskustvo, jer vrlo brzo dovodi do razvodnjavanja gustog mukopurulentnog sekreta, čime se olakšava iskašljavanje i značajno skraćuje trajanje kašlja.", potvrđuje doktor Zoran Vujnović, specijalista pedijatrije.

 

Kada detetu treba dati sirup za kašalj?

Često se događa da se kada prođe povišena temperatura, pojavi kašalj, ili se isti pogorša (ako je bio prisutan od početka bolesti). U tim situacijama obično usledi pitanje roditelja: „Da li da damo nešto za kašalj?“

Moj odgovor je, apsolutno, „da“, jer, u zavisnosti od vrste kašlja (produktivni kašalj ili nadražajni), detetu treba dati neki od sirupa za kašalj koji će mu smanjiti tegobe i pomoći da mirnije provede noć.

Detetu je kvalitetan san veoma bitan kako bi se brže oporavilo od neprospavanih ili loše odspavanih noći u periodu dok je imalo povišenu temperaturu, a sirup će obezbediti lakše disanje.

To je izuzetno važan momenat kod najmlađih pacijenata, jer utiče i na apetit i olakšava uzimanje obroka koje često bude kompromitovano respiratornom infekcijom, ističe dr Vujnović.

Kašalj kao posledica slivanja iz nosa

Tokom prvih meseci i godina života kod dece se javlja  dugotrajno curenje iz nosa i slivanje sekreta u ždrelo, te dalje u dušnik i bronhije.

Zbog gomilanja sekreta deca povremena kašlju, pri čemu se čuje „otkidanje” sekreta sa sluznice – tzv. vlažni ili produktivni kašalj.

Tipično je da se takav kašalj pojačava pri telesnim naporima, kad struja vazduha pokrene nataloženi sekret sa sluznice bronhija i dušnika, i izazove nadražaj receptora za kašalj.

Produktivni kašalj koji nastaje curenjem nosa češće se javlja noću. Naime, kad dete zaspi, oslabi refleks gutanja, pa umesto da proguta sekret koji se sliva iz nosa, on odlazi u dušnik.

Kašalj ometa zdrav san, a time i dete postaje razdražljivo, pa je zato važno da sprečimo slivanje iz nosa tokom noći, kako bi se dete odmorilo.
 

Kako zaustaviti slivanje i kašalj?   

Uz pomoć nekoliko saveta sa kašaljem se možete izboriti i kod kuće.     

#1 Podigni detetu uzglavlje   

Ukoliko je dete starije od godinu dana, podmetanje većeg jastuka ispod glave će mu pomoći da bude u uspravnijem položaju, a tako i olakšati disanje. Ukoliko je beba manja, blago izdizanje dušeka u uzglavlju će imati isti rezultat.   

   

#2 Parna soba   

Ne moraš odlaziti u saunu, a nije ni higijenski voditi dete u slanu sobu, već isti efekat možeš napraviti kod kuće. Napravi paru u kupatilu i uvedi dete. Dok se zanimate igrama, možeš napraviti i detetu starijem od 3 godine toplu kupku.

Ovo će biti sjajan način da se mališan napari, a ti za to vreme možeš da ga laganim pokretima tapšeš po leđima kako bi se sekret lakše izbacio.    

   

#3 Toaleta nosa   

Da bi se kašalj smirio neophodno je održavati sluznicu nosa vlažnom i potruditi se da se nazalno slivanje redukuje.

 

Izbegavati fiziološki rastvor jer prošpricavanje fiziološkim rastvorom je izuzetno neprijatno i bolno za dete, već za to koristi sprejeve za nos poput Nisita® spreja, bez potisnog pritiska koji su veoma prijatni kako za bebe tako i stariju decu.   


#4 Ovlaživači vazduha   

Suv vazduh je pogodan za razvoj virusa i bakterija. Stoga sluznicu ždrela i nosa treba tokom dana održavati vlažnim, a noću nam za to može pomoći ovlaživač.    

#5 Prirodno rešenje u borbi protiv kašlja   

Dr Vladan Šubarević, dečiji ORL specijalista, naglašava važnost lečenja kašlja, posebno kada je on uporan, a remeti kvalitet života dece i roditelja.    

 

Rešenje uvek treba potražiti u prirodi, što bezbednije po mališane. A takav je upravo Prospan® sirup za produktivni kašalj. Naravno, uz redovnu toaletu nosa.    

Namenjen je deci iznad 2. godine, razređuje sekret u disajnim putevima, olakšava iskašljavanje i tako smiruje produktivni kašalj.

Prirodnog porekla sa prijatnim ukusom trešnje, koji odgovara deci, kao i Prospan likvid sirup sa ukusom mentola, prilagođen odraslima.

Ono što je posebno pogodno najmlađima je što nema šećera ni veštačkih boja, a sadrži kao aktivnu komponentu suvi ekstrakt lista bršljana.  

 

#6 Unos tečnosti   

Voda, ne slatki sokovi, olakšaće razređivanje sekreta i njegovo izbacivanje. Gutljaj vode čak i tokom noći može pomoći.    

   

#7 Pileća supica   

Poznato je da su stare bake pilećom supom rešavale mnoge boljke. Od stomačnih problema, preko povišene temperature, pa do kašlja. Domaća supa umiruje kašalj i nadraženo grlo.  

 

#8 Pastile za grlo 

Onda kada bol u ždrelu, suvo grlo i kašalj ometaju dete u svakodnevnim aktivnostima, detetu treba dati nešto što će mu hidrirati sluznicu grla, a to su isla® junior pastile namenjene deci starijoj od 4 godine. 

Lečenje kašlja kod dece - dodatne preporuke 

1. Upotreba antibiotika

ass.dr sci.med. Katarine Milošević navodi da se zbog zabrinutosti roditelja značajno zloupotrebljavaju antibiotici, a da za njih nema mesta u lečenju akutnog kašlja jer je najčešće uzrokovan virusima. 
 

2. Pažljivo sa upotrebom inhalatora

Inhalator, uz upotrebu bronhodilatatora, odnosno proizvoda za širenje bronhija, se ne preporučuje kod dece koja nemaju dijagnostifikovanu dečiju astmu.

Astma nije kašalj i kašalj se ne leči kortikosteroidima. Astma predstavlja ponavljane epizode otežanog disanja koje mogu biti praćene kašljem.

 

 

3. Potražite pomoć u prirodi

Lek protiv kašlja br. 1 u svetu, sa tradicijom dugom 70 godina, biljni lek, bezbedan za decu već od 2. godine, jeste Prospan®.

ass.dr sci.med. Katarina Milošević navodi da je ovaj sirup, između ostalog, od posebnog značaja za decu kao mukolitik, jer pomaže mališanima naročito ispod 5 godina starosti, kod kojih refleks iskašljavanja nije još uvek formiran, da se taj sekret uspešno razvodnji i razblaži, a samim tim i lakše iskašlje.

 

 

 

Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.