Biram Zdravlje logo

Kako lečiti kašalj kod dece - važna preporuka dečijeg pulmologa i alergologa  

shadow illustration

Kada se preporučuje upotreba inhalatora kod dece, kako da prepoznate tip kašlja i zašto astma nije kašalj!

Najmlađi najčešće pate od kašlja i to deca u jaslicama i deca između 2. i 3. godine života, koja nemaju još uvek dovoljno izgrađen imunitet. 

Kašalj kod dece se najčešće javlja kao posledica virusne infekcije. Tokom jeseni, ali i duže, sve do maja, kašalj je kod dece najizraženiji.

Akutni kašalj može biti suv ili zreo, a kada govorimo o periodu dana može se javiti danju i noću.    

  

Astma nije kašalj i kašalj se ne leči kortikosteroidima 
 

Iako se mnogi roditelji zabrinu, i već na prvo kašljucanje se javljaju pedijatru, kašalj je odbrambeni mehanizam na virusne infekcije gornjih disajnih puteva.

Zbog zabrinutosti roditelja značajno se zloupotrebljavaju antibiotici, a za njih nema mesta u lečenju akutnog kašlja jer je najčešće uzrokovan virusima.   

Danas skoro svaka porodica u kući ima inhalator i roditelji nekada posežu za njegovom upotrebom iako za to ne postoji uvek valjan razlog.    

Inhalator, uz upotrebu bronhodilatatora, odnosno proizvoda za širenje bronhija se ne preporučuje kod dece koja nemaju dijagnostifikovanu dečiju astmu.

Astma nije kašalj i kašalj se ne leči kortikosteroidima. Astma predstavlja ponavljane epizode otežanog disanja koje mogu biti praćene kašljem.     

 

Koja je preporuka leka za kašalj kod dece ass.dr sci.med. Katarine Milošević?

Kod dece kod koje nije indikovana astma, za umirivanje kašlja i pomoć pri izbacivanju sekreta, pomoć treba potražiti u prirodi.    

Lek protiv kašlja, br. 1 u svetu, sa tradicijom dugom 70 godina, biljni lek, bezbedan za decu već od 2. godine, jeste Prospan®.

Prospan® je mukolitik što znači da je razređuje sekret i olakšava iskašljavanje.

U svog sastavu sadrži  zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575®. Zbog svoje lekovitosti dokazane u kliničkim studijama, Prospan® je registrovan kao lek.  

 Prospan® kao mukolitik je značajan posebno za decu, jer pomaže mališanima ispod 5 godina kod kojih refleks iskašljavanja nije još uvek formiran, te se taj sekret uspešno razvodnjava i razblažava, a samim tim i lakše iskašljava.

 

Odličan je izbor kod produktivnog ali i hroničnog kašlja.   

Ono što je jako bitno za Prospan® jeste da ga deca vole zbog ukusa, a i roditelji jer je dokazano siguran, efikasan i ne remeti kvalitet života dece. 

 

 

Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.