Biram Zdravlje logo

Da li smo pametniji ako vežbamo?

shadow illustration

Ako ste gledali crtać “Voli” (“Wall-E”), setićete se debelih ljudi u pokretljivim foteljama, koji ne moraju čak ni da pruže ruku kako bi popili vodu – već imaju slamčice koje im se pružaju do usta. Kašlju, potpuno su atrofirali i pasivni su. To je možda naučna fantastika, ali sve više liči na našu ne tako daleku budućnost.

Hranu i odeću sve češće naručujemo na kućnu adresu, informacije tražimo na internetu, a ne u bibliotekama, mobilni telefoni su uvek uz nas – ne moramo ni da se prošetamo do fiksnog telefona koji beskorisno “sedi” na kućištu.

Da li će nas to “zaglupiti”? Neće u pravom smislu reči, ali usporava naš mozak, smanjuje naš imunitet, stres će nas lakše “pojesti” i često osećamo umor. Učili su nas da je jednostavno isto što i dobro, jer vreme je novac.

ŽIVI PUNIM PLUĆIMA!

shadow illustration

Šta seks, čokolada i fiskultura imaju zajedničko?

Imate kockicu čokolade u ustima, lagano se otapa u vašem grlu… Srećni ste! Sama pomisao na seks čini vas srećnim? Dok jedete čokoladu ili imate seks, izlučuje se endorfin – hormon sreće. Taj isti hormon se izlučuje dok vežbate! Vežbanje vas može usrećiti poput slušanja koncerta omiljenog benda u VIP loži.

Jedna od boljih zavisnosti koju možete imati jeste zavisnost od fiskulture.

Vežbanje nas pokreće više nego što mislite

1. Vežbanje povećava proizvodnju moždanih ćelija koje vas čine pametnijim!

U prevodu, brže učite, bolje pamtite i produktivniji ste!

2. Vežbanjem umanjujemo stres.

Vežbom “stežete” telo, ali opuštate sve ostalo – negativne misli i osećaj stresa.

3. Ako vežbate, spavaćete kao beba.

4. Vežbanje povećava kreativnu energiju.

Otvorili su se novi “prozorčići”, upalile su se nove “lampice” i sinule su vam nove ideje! Bukvalno ste pokrenuli sve moždane vijuge. Više kiseonika i krvi vam je došlo u mozak.

Fiskultura ne poznaje uzrast!

 

Nikad nije ni prerano ni prekasno da se počne!
Dokazano je da su deca koja se bave nekom vrstom sporta ili fiskulture inteligentnija, smirenija i nemaju problema s pamćenjem.

Nikad nije kasno za vežbanje, jer čak i da se počne u sedamdesetoj, smanjuje se mogućnost poremećaja srčanog ritma! Samo 25 minuta hoda svakog dana može prepoloviti rizik od srčanog udara kod starijih.

 

Koje su to magične vežbe?

Sve vežbe su magične! Meditacija, džoging ili vaša bilo koja najomiljenija aktivnost podiže imunitet. Pravilno disanje smiruje i opušta – dovodite dovoljno kiseonika u mozak.
Šetajte, plešite, igrajte futbal, odbojku…! Slušajte svoje telo i radite šta vam ono dopušta!