Biram Zdravlje logo

Alopecija i difuzno opadanje kose – inovacije u tretmanu dolaze iz Nemačke

shadow illustration

doc. univ. dr sci. med. Svetlana Popadić, Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije

Uzroci i vrste opadanja kose mogu da budu mnogobrojni. Gubitak ili proređenje kose (alopecija) može da bude posledica genetske predsipozicije, hormonskog disbalansa, autoimunskih bolesti, rigoroznih dijeta, seboroičnog dermatitisa i spoljašnjih, mehaničkih, faktora poput stalnog vezivanja kose u “konjski rep” ili nošenja zaštitne odeće (marama, hidžaba ili turbana).

Terapijski pristup zavisi od težine kliničke slike i vrste alopecije (ćelavosti) ili efluvijuma (difuznog proređenja kose).

Prvi korak u lečenju opadanja kose je otkrivanje uzročnika. Kada su u pitanju alopecije ili efluvijumi koji nastaju u sklopu autoimunskih bolesti, pored lokalne, neophodna je i sistemska terapija koja se često ordinira u bolničkim uslovima.

Koji su najčešći uzroci nastanka alopecije i proređenja kose?

1. Genetski – nasledni faktori

2. Hormonski disbalans

3. Anemija i/ili deficit vitamina i mikroelemenata koji se obično javljaju dva do tri meseca posle rigoroznih dijeta

4. Mehanički faktori

 

Najčešće primenjivani preparati za lokalnu primenu su losioni koji sadže minoksidil kao aktivni princip. Minoksidil poboljšava cirkulaciju u folikulima dlake, može da uspori proces opadanja kose i da ubrza oporavak folikula, a samim tim i rast kose. Savetuje se primena preparata jednom do dva puta dnevno.
 

Ono što se često viđa nakon višenedeljnog tretmana minoksidilom je prolazni porast neželjenih dlaka na okolnim zonama koje nisu tretirane (čelo, obrazi, nausnice, brada).


Ova pojava kod mnogih pacijenata dovodi do nezadovoljstva i pored pojave porasta i povećane gustine kose.

Kod nekih formi alopecije neophodna je dugotrajna, kontrolisana primena kortikosteroidnih preparata za lokalnu primenu, a kod opadanja kose u pečatima koji nastaju zbog seboroičnog dermatitisa indikovana je primena medicinskih šampona koji regulišu količinu izlučenog sebuma i sastav mikroflore kože kosmatog dela glave i lica.

Šampon protiv opadanja kose - inovacija u sastavu od strane nemačkih naučnika

Nove tehnologije predstavljaju specijalno dizajnirane tretmane protiv opadanja kose i za stimulaciju rasta zdrave kose, koje mogu da se koriste kod svih formi alopecije i/ili efluvijuma.

Preparati su posebno formulisani za žene (AnaGainTM kompleks koji čine kofein, kompleks vitamina B i keratin) i za muškarce (ProcapilTM kompleks koji čine kofein, apigenin i vitamini B grupe).

Povoljni efekti su vidljivi već posle nekoliko nedelja, a za optimalne rezultate se preporučuje primena tokom 3 meseca.

Ovakvi proizvodi su pogodni za svakodnevnu primenu i svaki tip kose, posebno kod efluvijuma nastalih usled naslednih faktora, hormonskog disbalansa, dijeta i mehaničkih faktora.

Kombinacija šampona i tonika koji aktivira koren kose i čini dlaku jačom, debljom i otpornijom, rezultuje boljim kvalitetom kose.

 

Sve je više podataka o transplantaciji kose, kao invazivnoj ali efikasnoj metodi kod muškaraca, ređe kod žena. Pored toga, postoje pokušaji da se određenim laserskim tretmanima uspori i poboljša rast kose.

Zbog kompleksnosti problema psihosocijalne prirode koji sa sobom nosi gubitak kose kod oba pola, lečenje gubitka kose bilo kog tipa je neophodno.

Uzimajući u obzir specifičnost problema i aktuelnu pandemiju, od koristi je znati da postoji bezbedna, delotvorna terapija koju možete pronaći u apotekama.

Uspešnost lečenja AnaGainTM i ProcapilTM kompleksom vidljiva je već nakon nekoliko nedelja.