Naš webshop tim je na letnjem odmoru od 29.07. do 16.08. Druge kolege će preuzeti slanje porudžbina, pa vas molimo za strpljenje ukoliko dostava bude prolongirana par dana. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Afte u ustima– lečenje bolnih ranica

shadow illustration

Afte predstavljaju nezarazno zapaljenje sluznice usta koje se manifestuje kao pojava okruglih ili ovalih ranica (čireva) koji se najčešće nalaze na sluznici obraza, desnima, na jeziku ili ispod njega.

dr. sci. stom. Jovana Manevski

Po ovim simptoma prepoznajte da se razvijaju afte u ustima

Pojavi afti prethodi osećaj peckanja i crvenila, a potom pojava mehurića na sluznici čijim prskanjem nastaju ranice. Sama promena je beličaste ili sive boje, a okolna sluznica je crvena i blago otečena.

Tačan uzrok afti nije poznat i često zavisi od mnogobrojnih faktora, pa se smatra da su afte najčešće uzrokovane virusnim i bakterijskim infekcijama, lošijom ishranom, stresom, hormonskim promenama, padom imuniteta, povredama i lošom oralnom higijenom.

Najčešće se javljaju kod žena uzrasta 20-40 godina, a konzumacija alkohola, cigareta i smena godišnjih doba (proleće i jesen) mogu uticati na učestaliju pojavu.

Najznačajniji simptom afti je snažan bol koji se dodatno pojačava tokom ishrane i govora, pa može značajno uticati na svakodnevno funkcionisanje i raspoloženje.

Afte u ustima kod dece ovako izgledaju

Afte su česte i u dečijem uzrastu jer su tada učestale respiratorne infekcije, kao i odbijanje pojedine hrane, posebno mesa, pa deca mogu patiti od nedostatka nekih vitamina i minerala koji se povezuju na nastankom afti (B12, cink, folati, gvožđe).

Kod dece se najčešće javlja veliki broj malih afti (herpetiformne afte) koje međusobno mogu da se spajaju do nastanka jedne velike afte (mogu biti čak veće od 1cm u prečniku).

Lečenje afti - obnovite sluznicu i ublažite bol

Afte prirodno zarastaju za 7-14 dana, a kako bi se taj period skratio postoje saveti i preparati za brže zaceljivanje ovih promena.

  • Preporučuje se kašasta, rashlađena i nezačinjena hrana kako se dodatno ne bi pojačavao bol tokom obroka.
     
  • Sprovođenje pojačane oralne higijene je značajno zbog prevencije infekcija na već oštećenoj sluznici.
     
  • Kao podršku imunitetu treba koristiti proizvode koji sadrže D vitamin, cink, C vitamin i B12 vitamin.
     
  • Za ispiranje usta treba koristiti blage antiseptike – čajevi od žalfije, kamilice, hajdučke trave.

    Soda bikarbona deluje kao antiseptik i menja pH vrednost u ustima, te sprečava razvoj bakterija i gljivica. Nekoliko puta tokom dana potrebno je isprati usta blagim rastvorom sode bikarbone (1-2 kašičice u 2dl vode). Moguće je napraviti i pastu od sode bikarbone i vode i nežno je naneti na aftu.
     
  • Savetuje se upotreba višekomponentnih preparata koji štite oštećenu sluznicu i umanjuju bol pastile za grlo, gelovi i rastvori.

    Preporučljivo je da preparat bude za lokalnu upotrebu (pastile ili lozenge) i da istovremeno sadrži antiseptik (hlorheksidin), lokalni antibiotik za grlo i analgetik/anestetik (lidokain ili ibuprofen).

    Preporučujemo isla medic acute pastile za regeneraciju i zaštitu bolnih površina (sadrže hijaluron i hidrogel) koje formiraju zaštitni film na bolnim i oštećenim površinama i hidiraju i obnavljaju sluznicu usta i grla. Dostupne su sa ukusom meda i citrusa, kao i sa intenzivnim biljnim ukusom, bez šećera.
     
  • Upotreba sistemskih antibiotika za terapiju afti se ne preporučuje, dok se analgetici (ibuprofen) mogu uzeti po potrebi.
     
  • Ukoliko su afte velike, duboke, brojne ili dugo traju, obavezno se treba javiti stomatologu koji može uključiti lokalne kortikosteroidne preparate ili uraditi tretman laserom.