Biram Zdravlje logo

Zašto bebe plaču i bude se noću?

shadow illustration

Nervni sistem beba je još uvek nezreo i normalno je da se do 3. godine života bebe često bude. Koji mogu sve biti razlozi što beba plače?

Zdravo dete, naspavani roditelji. Naspavano dete, srećni roditelji. Jedno bez drugog, reklo bi se, ne ide. Stiže vam poruka od cimerke iz porodilišta, bebac se prehladio, kako kaže “oka sklopila nije već par noći”. Vi takođe samo želite mirnu noć, bez plača, temperature i zapušenog nosića. Zvuči poznato? 

Bebe se bude jer traže ljubav i pažnju, a sigurni smo da joj je poklanjate u izobilju.  

Nemojte dozvoliti da se prejede pred večernje spavanje, a ni tokom noći jer će to samo još više otežati. Nežna masaža stomačića u smeru suprotnom od kazaljke na satu, savijanje nožica od podloge ka stomaku, pomoći će da nezreli digestivni trakt proradi i olakša bebici san.  

Naslušali ste se u parkiću da je daleko najteži period izbijanja zubića. Bebe su nervozne jer ih iz sna trgne oštar bol. Obično se pojavi i blaga temperatura koja je najčešće rezultat pada imuniteta, guranja ručica u usta i svih predmeta, ne baš čistih, koji se nađu u njenom okruženju.
 

Zdrav nosić, miran san 

Složićemo se da su neke od najtežih noći onda kada beba ne može normalno da diše, a prati je i suv kašalj. Jako je važno da znamo kako se pravilno čisti zapušen nos kod beba i održavamo higijenu nosa kako bismo olakšali bebi disanje. 

 

Kada su bebe, a kasnije i deca alergična na nešto u vazduhu, bilo da je to polen, prašina ili nešto drugo, često će iskusiti pogoršanje simptoma dok spavaju noću. I jutra čak mogu isto biti teška, bebe nisu naspavane, a udisala su alergene tokom noći.

Kako bi ih zaštitili od alergena, neophodno je redovno prati posteljinu, usisavati dušeke, skloniti teške tepihe i zavese iz najbližeg okruženja.  

Suv vazduh u stanovima je jedan od čestih uzroka zapušenog nosa i lošeg sna, kako beba, tako i ostalih ukućana.

Udisanje suvog vazduha može dovesti do gušenja i nelagodnosti. Usled začepljenih nosića, dete diše na usta, pa jutro dočeka sa bolom u grlu. Mnogo je lakše kada su deca veća, jer upotreba pastila za grlo za decu će olakšati bol i suvoću usta. 

Dok su deca mala, odnosno bebe, neophodno je imati ovlaživače vazduha u sobi. Ukoliko nemate električni, šerpa sa vrelom vodom i dodatkom mente će znatno ovlažiti vazduh i dodatno biti prirodna inhalacija, ali u pomoć mogu pristići i mokri peškiri na radijatorima.  

Redovno provetravanje sobe će pomoći da vlažnost vazduha bude bolja. Ukoliko je potrebno da isto uradite i noću, nemojte se libiti da otvorite prozor, ali bebica neka bude u drugoj prostoriji. 


Koristite sprej za nos za bebe u vidu izotoničnog rastvora

Još jedan zlatan savet, pre nego što se bebici prispava, a nakon večernjeg opuštanja uz toplu kupku, neophodno je naprskati nosić blagim izotoničnim preparatima u obilku spreja, a takav je upravo Nisita® sprej.

  • Sprej ne sadrži konzervanse.
     
  • Sadrži supstance koje održavaju fiziološki pH sluznice nosa i stvaraju nepovoljnu sredinu za razvoj infekcije.
     
  • U pitanju je izotonični rastvor, bez mirisa.
     
  • Aplikator je prilagođen nežnom dečijem nosiću

SAZNAJ VIŠE O NISITA SPREJU

Možda je za prvu mirnu, prespavanu noć potrebno vremena, ali sigurni smo da ćete uz pomoć malih trikova i sazrevanje bebe uskoro svi bolje spavati.

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.