Biram Zdravlje logo

Svrab kože u zimskom periodu: da li vam smetaju dugačke čarape?

shadow illustration

Svrab po celom telu, a naročito po nogama postaje nepodnošljiv, a prilikom skidanja čarapa, koža se često i peruta?

Koliko puta vam se desilo da zimi jedva čekate da uđete u kuću i skinete dugačke, najlon čarape? 

Niska temperatura, hladan vazduh, uska odeća i veštački materijali u zimskim mesecima mogu biti pravi neprijatelji vašoj koži. Pored toga, topao i isušen vazduh u prostorijama takođe negativno utiče na stanje vaše kože.

U ovakvim uslovima, gornji slojevi kože (dermis) gube vlagu, zaštitni sloj kože slabi, a lipidi (masne komponente) u koži se manje stvaraju.

 

Svrab kože i suva koža - nedostatak linolne kiseline

Linolna kiselina je jedan od važnih sastojaka lipida iz kože, obezbeđuje stabilnu strukturu ćelijskih membrana i kože i čini oko 20% svih masnih kiselina prisutnih u zdravoj koži.

Kada se ovaj udeo smanji, koža počinje da se peruta, postaje suva i gubi elastičnost, a prvi simptom je svrab.

Pored toga, često se javlja i osećaj peckanja, ispucalost kože, kao i crvenilo na pojedinim delovima tela.

Posledica toga je poremećena barijerna funkcija kože i isušenost.

 

Suva koža koja svrbi - znak da vas koža ne štiti adekvatno od spoljašnjih uticaja

Sve što smo iznad naveli su prvi znaci da nega kože nije adekvatna, i da joj treba poseban tretman. Važno je i promeniti navike u ishrani i stilu života, kako bi koža bila zdrava i negovana.

 

Prvo pravilo za negu suve kožu

Potrebna je redovna i posvećena nega! Održavanje higijene kože zahteva posebne uslove – blage sapune bez sulfata i alkholola i tuširanje umereno toplom vodom (do 32 °C).

Nakon tuširanja, obavezna je upotreba pažljivo odabranih preparata za negu suve kože.

Preporuka je koristiti preparate koje u svom sastavu imaju izbalansiranu količinu masnih komponenti i supstanci koje održavaju vlažnost.

Pošto telo i koža nisu u stanju da stvaraju esencijalne masne kiseline, među kojima je i linolna kiselina koja je veoma važna za strukturu kože, neophodno da se one nadoknade iz biljnih ulja (suncokretovog, čičkovog ili ulja žutog noćurka) ili u čistom obliku.

 

Kada se nanose u obliku krema ili losiona koje sadrže linolnu kiselinu, koža može direktno da ih iskoristi i tako se regeneriše i čuva svoju funkcionalnost.

 

 

 

Adekvatna ishrana i dovoljna hidratacija

su neophodne za očuvanje zdrave strukture kože.

Nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana može uticati na izgled i stanje vaše kože, pa je preporuka da se i tokom zimskih meseci unese minimum 2l tečnosti dnevno.

Hrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselina pozitivno utiču na stanje kože – potrebno je svakodnevno konzumirati voće i povrće, a ograničiti unos šećera, pržene i industrijske hrane.

 

Suva koža ne voli veštačke materijale

Izbor odeće je jako važan! Odeća od veštačkih materijala, koja dolazi u direktan kontak sa kožom apsolutno je neprihvatljiva.

Sintetički materijali iritiraju kožu, dodatno je isušuju i ne daju koži da diše, pa je preporuka nositi prirodne materijale, naročito tokom zimskih meseci.

 

Upoznaj LINOLA proizvode za negu suve kože