Biram Zdravlje logo

Saveti ORL specijaliste: Čist nosić – zdrava i srećna beba (2.deo)

shadow illustration

Dr Ivan Baljošević, Institut za majku i dete

Šta je uzrok noćnog hrkanja kod dece, kako izabrati bezbedan sprej za čišćenje dečijeg nosića...samo su neka od pitanja na koje je odgovarao ORL specijalista, dr Ivan Baljošević sa Instituta za majku i dete.

Prvi deo teksta u kom je dr Baljošević govorio o lečenju simptoma sezonske alergije kod dece i trudnica, možete pročitati OVDE.

5. Hrkanje ili prekid disanja tokom spavanja su simptomi po kojima se prepoznaje hronična upala krajnika. Koji je Vaš savet, na koji način dodatno pomoći deci i olakšati disanje?

Ponekad i izrazita hipertrofija tonzila i adenoidnih vegetacija može da dovede do otežanog disanja. Tada tonzile predstavljaju mehaničku prepreku za prolazak hrane i vazduha. Najčešći simptomi su spavanje otvorenih usta i hrkanje, a u težim slučajevima i povremeni prekidi u disanju.

Takva deca su obično mršava i bleda, jer ne mogu normalno da unose hranu. Ovi simptomi su indikacija za operaciju tonzila. Dok čekaju na zakazani hirurški tretman, treba vršiti redovnu toaletu nosa. Za to treba koristiti blage izotonične preparate u obilku spreja, kao što je na primer sprej Nisita®.

6. Često se u sastavu sprejeva za nos nalaze konzervansi. Zašto su konzervansi opasni?

Konzervansi su sredstva koja se upotrebljavaju u industriji (domaćinstvu, poljoprivredi itd.) da bi se onemogućile ili usporile fizičke ili hemijske promene na životnim namirnicama. Međutim, njihova upotreba može da dovede do smanjenja aktivnosti lekovite supstance.

Dugotrajna primena preparata sa konzervansima uzrokuje smanjenje pokretljivosti cilija i usporava mukocilijarni klirens u nosu. Klinički, ovo se manifestuje učestalim zapušavanjem nosa i oticanjem nosne sluznice.

7. Koji sprej za ispiranje nosa ne sadrži konzervanse?

Sprej Nisita® ne sadrži konzervanse. On sadrži natrijum hlorid i natrijum hidrogenkarbonat. Ove supstance održavaju fiziološki pH sluznice nosa i stvaraju nepovoljnu sredinu za razvoj infekcije. Takođe, poboljšavaju mukocilijarni klirens i održavaju fiziološki sastav sekreta u nosnoj šupljini. Nisita® sprej je izotonični rastvor, bez mirisa.

Sadrži raspršivač za finu disperziju rastvora i pumpicu sa ugrađenim matriksnim filterom (3K®-sistem), koji onemogućuje kontaminaciju rastvora i obezbeđuje fino raspršivanje spreja.

8. Šta biste preporučili posle operacije u nosu?

Sve hirurške intervencije u nosu traumatizuju i oštećuju nežnu sluznicu u nosu. Dolazi do pojave sukrvičavog sekreta, čijim zgušnjavanjem nastaju kruste. Sve to dovodi do otežanog disanja na nos. Zato se posle hirurškog tretmana preporučuje korišćenje blagih masti koji bi održavale fiziološki pH sluznice u nosu i stvorile nepovoljnu sredinu za razvoj infekcije.

To je na primer, mast Nisita®, koja povećava vlažnost sluznice jer pripada grupi masti koja vezuje vodu. Predstavlja hipoalergenu i hipertoničnu mast. Sadrži beli vazelin koji doprinosi vlaženju nazalne sluzokože i omogućava da se mast topi u kontaktu sa sluznicom. Uz to, ima i blagi miris limuna, pa je prijatna za upotrebu i osvežava nos.

Treba je primenjivati posle operacije, dva puta dnevno, od 7 do 10 dana.