Biram Zdravlje logo

REČ STRUČNJAKA O SUVOM KAŠLJU

shadow illustration

Prim. dr Jasna Jovićević, alergolog, KC Vojvodina

Sezona je virusnih infekcija kada smo izloženi brojnim mutiranim patogenima, česte su temperaturne razlike, broj sunčanih dana je nedovoljan što za posledicu ima nedostatak D vitamina u organizmu, još uvek nema svežih namirnica u ishrani, što sve dovodi do smanjene otpornosti organizma.

Jedan od simptoma oboljenja je kašalj, a posebne probleme obolelima predstavlja suvi kašalj. Suva sluznica ždrela nije vezana za godišnje doba iako mnogi taj osećaj vezuju za zimu. „Nadražajni“ kašalj je izuzetno suv kašalj koji nastaje u grlu i veoma je neprijatan jer se po pravilu javlja u napadima. Nema sekreta, nema iskašljavanja.

Postoji nekoliko saveta za ublažavanje suvog kašlja:

shadow illustration

Grebanje u grlu je najčešće prvi znak bolesti

Sluznicu ždrela štiti pljuvačka koja stvara zaštitni film. Ima antibakterijsku i antivirusnu ulogu, olakšava žvakanje, gutanje, govor. Mnogi faktori dovode do smanjenog stvaranja ili uništenja zaštitnog filma na sluznici ždrela čime se sprečava njegova prirodna funkcija. Najčešći razlozi su alergeni, suv vazduh, klimatizovan prostor, aerozagađenje, duvanski dim. Posledice su osećaj grebanja u grlu, različiti stepeni promuklosti, upala glasnih žica, suv, nadražajni kašalj.

Kako ublažiti simptome suvog kašlja?

  • kada dodje do pojave kašlja važna je dinamika disanja: potrebno je plitko i polako udahnuti nekoliko puta, na taj način se smiruje nadraženo ždrelo
  • nekoliko puta uzastopno ponavljati vežbe kratkog zadržavanja udahnutog vazduha

  • dovoljan unos tečnosti
  • izbegavanje iritanasa
  • unos vitamina i minerala
  • upotreba meda kod osoba koje mogu da ga konzumiraju
  • vlaženje vazduha i redovno provetravanje zatvorenog prostora
  • boravak na svežem vazduhu (kada okolnosti to dozvoljavaju)

Kontinuirano vlaženje sluznice ždrela može se ostvariti upotrebom Isla® pastila koje sadrže ekstrakt islandskog lišaja. Spomenute pastile oblažu sluznicu grla poput balzama, štite je od nadražaja i redovnom upotrebom postiže se njen brži oporavak.

Gutanje postaje olakšano, promuklost je manje izražena, nestaje osećaj grebanja u ždrelu i ublažava se suvi kašalj.

Može se koristiti i u preventivne svrhe naročito kod tkz. vokalnih profesionalaca (prosvetni radnici, trgovci, muzičari, glumci, šaltersko osoblje, itd). Dozvoljeno je da ih koriste deca od četvrte godine života i osetljive kategorije kao što su trudnice i dojilje. Postoji nekoliko različitih ukusa:

Važno je naglasiti da su Isla® mint i Isla® cassis pogodne za dijabetičare jer ne sadrže šećer. Nekoliko puta dnevno 1 do 2 pastile otopiti lagano u ustima. Mogu se koristiti tokom dužeg vremenskog perioda.

Olakšajte sebi tegobe i mislite na kvalitet svog života i života svojih bližnjih.

 

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.