Biram Zdravlje logo

Prema preporuci struke: „Vlažite prostorije, ali i sluznice nosa i grla!“

shadow illustration

Sluznice usne šupljine i ždrela imaju izuzetno važan uticaj na naše zdravlje.

Prema preporuci struke, najbolja odbrana od svih virusa je naš imuni sistem, ali i, veoma važno, održavanje svih naših sluznica vlažnim.

Vlažite vazduh u prostorijama

Održavanje vazduha vlažnim u prostoriji, spada među efikasne metode lečenja viroza. Isušeni vazduh može oslabiti sluznicu i isušiti je, što smanjuje njenu otpornost i otvara put za razne virusne infekcije.

Moguće je vlažiti vazduh u ugrejanim prostorima ovlaživačima, posude sa vodom na radijatoru ili vlažnim peškirima smeštenim pored izvora toplote.

 

shadow illustration

Redovno provetravajte prostorije

Poznato je da svež vazduh pozitivno utiče na naše zdravlje. Pogrešna navika je da se za vreme trajanja prehlade ne otvaraju prozori. U prekomerno zagrejanim prostorijama suvi vazduh isušuje sluznicu disajnih puteva i upravo zato je preporučljivo da se otvore prozori, kako bi se razmenio vazduh u prostoriji.

SAVET:

Otvorite širom prozore 3 do 4 minuta, jer ćete jedino tako razmeniti vazduh u prostoriji bez rashlađivanja zidova oko prozora. Ako prozore držite samo poluotvorene (na “kip”) provetravanje neće biti uspešno.

Sluz u nosu hvata i najsitnije čestice prljavštine i klice, koje se zatim pomoću sitnih dlačica ili cilija prenose u smeru grla. Odatle one nastavljaju prema želucu, gde postaju neškodljive, zahvaljujući jakoj želudačnoj kiselini.

 

Žlezdane ćelije i cilijarne dlačice (cilije) sastavni su deo sluznice disajnog sistema. Žlezdane ćelije proizvode tečnost (sluz), koja greje i vlaži vazduh koji se udiše (otprilike 10.000 litara dnevno) a ujedno apsorbuje prašinu, prljavštinu, klice i slično.

Cilije se neprestano kreću i prenose apsorbovana strana tela, kao na pokretnoj traci - ili napolje ili preko grla u želudac. Kada se sluznica nosa isuši slabi i njena prirodna zaštitna funkcija.

SAVET:

Održavajte sluznicu nosa vlažnom uz pomoć Nisita® masti i spreja za nos. Nisita® sadrži dve soli: natrijum hlorid i natrijum hidrogenkarbonat. Sadržaj soli odgovara potrebama sluznice nosa čime se pospešuje njena regeneracija.

Natrijumovi i hloridni joni, odgovorni su za održavanje osmotskog pritiska, a time i brojnih funkcija organizma. Zahvaljujući svom higroskopskom efektu, oni stvaraju vlažno okruženje u nosu.

Sluznica usne šupljine i ždrela ima izuzetno blagotvorne efekte na naše zdravlje

Izuzetno  tanak sloj pljuvačke efikasno štiti sluznicu usne šupljine od uzročnika bolesti. Neprekidno. Pljuvačka čak sadrži antitela sa antibakterijskim i antivirusnim delovanjem. Osim toga pljuvačka olakšava žvakanje, gutanje i govor. Suv i klimatizovan vazduh mogu imati jednako štetne posledice kao i dug neprekinuti govor ili pevanje. Svi ovi faktori povećavaju opasnost od isušivanja tog sloja sekreta čime on gubi svoju zaštitnu funkciju. Tada je sluznica izložena napadima virusa i bakterija.

SAVET:

Uz isla® medic hydro+ pastile Vaše grlo će se zaštititi stvaranjem hidrogela koji se zadržava na sluznici i vlažiti jer pastile podstiču stvaranje pljuvačke. Hijaluronska kiselina i ekstrakt islandskog lišaja intenzivno vlaže sluznicu.  Na taj se način ona može oporaviti, a istovremeno je zaštićena od daljih oštećenja.

shadow illustration